Hämeenlinna leikkii suurkaupunkia

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan liksa on Suomen suurimpia. Se on puolet kaupunginjohtajan palkasta eli n. 6000 €/kk. siis kuustonnia kuukaudessa. Onhan se kiva matkailla maailmalla, kun on suurkaupungin edustaja. Tällainen palkkiouudistus pamahti voimaan 1.6.2017. Kiire oli kuulemma teettää se edellisen kauden viimeisessä valtuuston kokouksessa.
Vain Oulussa on saman verran. Oulu taitaa vaan olla muutaman kerran isompi kylä kuin Hämeenlinna ja vieläpä kasvava keskus. Toista se on Hämeenlinnassa. Hämeenlinna siis maksaa reippaasti Oulun lahjasta. Hyvin on kirjoitutettu tai kopioitu palkkiosääntö.

Helsinkiä pidin suurimpana kaupunkina, mutta siellä ei kukaan poliitikoista pääse kuin puoleen Hämeenlinnan puolipormestarin ansioista, ei edes kaupunginhallituksen puheenjohtaja.
Hämeenlinnaan on siis luotu yhtä aikaa kaupunginjohtaja- ja pormestarimalli. Huikea temppu.

Muutamassa muussa kaupungissa ei tällaisiin palkkiohuikeuksiin pääse kaupunginhallituksen puheenjohtajat edes koko vaalikaudella. Kemissä vuosikorvaus on 2000 euroa, eli vain kolmannes Hämeenlinnan kuukausiliksasta. Rovaniemellä vuosikorvaus on 7700 euroa. Jyväskylä maksaa kokoaikaiselle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle palkkaa, mutta se on vain reilut pari tonnia kuukaudessa.

Vaikka Hämeenlinnan puolipormestari tekisi puolta aikaa, niin liksa pysyy silti valtakunnan kärjessä.
Hämeenlinnassa on siis talous noussut, mutta kenellä? Tämä selvinnee selfiellä tai live-tila huokailuilla…

P.S. Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilta ei muuten löydy pöytäkirjoja viimeisistä kokouksista, eikä edes uusia valintoja luottamustehtäviin. Sieltä kyllä löytyy kaikenlaista kivaa puuhastelua mm. koripallon viskelyä junaa odotellessa.

81 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinna leikkii suurkaupunkia”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Ilkka!
  Miten se menikään…
  Ei se ole hullu, joka paljon pyytää,
  se on hullu joka maksaa.
  Riitta

 2. Ilkka Iivari sanoo:

  Suku ei ole pahin hyväveli- tai hyväsiskoverkostossa

 3. Riitta Nyqvist sanoo:

  Totta mooses Ilkka.
  Suku on paras ruutukaavan keskiön
  kiinteistökaupoissa…

 4. Simo Sillanpää sanoo:

  Kas kun ei annettu vielä työsuhdetta.

 5. Simo Sillanpää sanoo:

  Tarkoitin autoa.

 6. Kettu sanoo:

  Eikö muuta valitettavaa tällä kertaa löytynyt? Hämeenlinna on keskisuuri kaupunki suomessa. Millonkohan ihmiset tajuaa sen. Tää mikään Ylistaron kylä ole.

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  En tiedä kumman luetun ymmärtämisessä on vikaa minun vai Ketun. Mielestäni pohjablogin kirjoittaja vertaa palkkioita samansuuruisiin tai isompiin kaupunkeihin. Holtitonta rahankäyttöä ei voi puolustaa kuin ökyrikas veronmaksaja tai sosiaalituilla eläjä. Jos palkkion saajalla/saajilla olisi vielä jotain annettavaa kunnan kehittämiseksi niin sen vielä ymmärtäisin, mutta kun sieltä tulee hulahulahumppaa ja kivakivakivaa, millä kunta ei nousuun lähde
  Valtuuston kokouksen jälkeen ihmettelin minkälaisia sitoumuksia edustajat ovat puolueilleen antaneet. Muut kuin Ilkkala eivät vaikuttaneet olevan huolissan kunnan kiinteistöjen ja infrastruktuurin korjausvelasta ja edelleen rapautumisesta. Mutta onhan kolmen viikon päästä rokkikonsertti, jonne päätäjät voivat mennä eturiviin hymyilemään- kyllä meillä osataan. Paljon tärkeämpänä valtakunnallisesti pidän Hippaloita, niilla on jatkuvuus.
  Mitähän muuten uuden parkkipaikan ja kulkuteiden rakentaminen yhtä konserttia varten tulee maksamaan. Mutta sehän ei ole mistään pois päätäjien mielestä, minun mielestäni kaikesta tärkeästä.

 8. Riitta Nyqvist sanoo:

  Kettu, kyllä veronmaksajat sen tajuavat
  ettei Hämylinna parakkeineen
  ole mikään maailman metropoli,
  repiessään rahojaan päättäjiemme höttöunelmien
  maksumiehinä ja -naisina.
  Eikä siihen duuniin tarvita edes virkamieskoulutusta.
  Lauri, sanotaan että ihmiset eivät muulloin valehtele niin paljon
  kuin metsästyksen tai kalastuksen jälkeen
  ja vaalikampanjoiden aikana.
  Torinalusparkin laskua odotellessa…
  Riitta

 9. Beobachter sanoo:

  Onko tuo avaajan kirjoittama ihan oikeasti totta. Jos on totta, on suoraan sanoen melko sietämätön asia. Käsittämättömältä tuntuu Hämeenlinnan kaupungin viime vuosien talouskehityksen näkökulmasta. Kuinka tällä tavalla palkitaan poliittista luottamushenkilöjohtoa, jonka aikana talous on mennyt heikkoon suuntaan. Kaupunki on kovin velkaantunut, samalla verokanta on nostettu yhdeksi maan korkeimmista. Kaupungin hallintorakenteen kaikkinen konserniyhtiöineen on todettu olevan johtajavaltainen ja raskas. Nyt rakenteita tulisi alkaa keventämään, kustannuiksia alentamaan, kaikkia kustannuksia ylimmästä johdosta alkaen. Tähän isoon kuvaan sopii erittäin huonosti avaajan kertoma asia, jos se siis on totta. Ihme ja kumma, miksi paikallinen media ei ole kertonut noinkin merkittävästä poliittisesta päätöksestä. Tutkivaa talousjournalismia median tulisi harjoittaa enemmän (esimerkkinä taloustoimittaja Arno Juutilaisen taannoinen katsaus Hml’n verokannan kehitykseen). Se olisi veronmaksajien, laajasti kaupungin asukkaiden ja samalla myös median itsensä etu. Sääli, että tämäkin palsta on kovin hiljainen. Ei kehitystä tapahdu, jollei oteta kantaa. Objektiivinen kirjoittaminen, mielipiteen kertominen ei ole trollausta, vaan kehitystä edistävää, jota myös HäSa’n palstoilla soisi näkyvän enemmän. Enemmän soisi mm tällä palstalla, ei vain perussuomalaisten, vaan myös kokoomuksen ja sosdem kuntapoliitikkojen ottavan kantaa tärkeisiin talouden asioihin, yhtenä niistä tämän ketjun avaajan kertoma, vaikeasti käsitettävä asia. Tätä ainakin enemmistö kokoomusta tavallisesti äänestävistä toivoo. Eikö uuden valtuuston tulisi ottaa tuo palkkioasia uuteen käsittelyyn.

 10. Tapsa sanoo:

  Tuon muhkean palkkion ymmärtäisi, jos Hämeenlinnassa asiat olisivat kehittyneet Sari Raution hallituskaudella myönteiseen suuntaan. Tosiasia on kuitenkin se että lähes kaikilla mittareilla maakuntaveturi on sakannut ja pahasti. Oikein missään talouden kannalta todella tärkeässä asiassa Hämeenlinnassa ei ole onnistuttu enää vuosiin. No on kaupungissa siis ainakin yksi henkilö jolla liksa nousee, vaikka talouden nokka näyttää alaspäin.

  • Leo Leppänen sanoo:

   Tapsa on oikeassa. Hämeenlinnassa on menty viime vaalikaudella takapakkia. Mutta ainakin yhdessä asiassa Sari Raution aikana on onnistuttu. Hämeenlinnalaiset ja muutamien muiden kuntien poliitikot painostivat/lobbasivat mm. kokoomusta ja eräitä ministereitä luopumaan 12 maakunnan mallista. Kun hyväksyttiin 18 maakunnan malli, Kanta-Häme säilyi kartalla. En lähde selvittämään, mitä kaikkea positiivista tämä merkitsee Hämeenlinnalle.
   Nostan kyseisen faktan esille, vaikka itse kannatan 12 maakunnan mallia. Se olisi valtakunnalle parempi ratkaisu.

 11. Walkman sanoo:

  Kyllä kehityksen suunta on ihan hyvä, tulevaisuudessa, jota meistä kukaan ei ole katsomassa ja toteamassa. Kansa käy kumartamassa pj:.n patsaalle toripatkissa.

 12. Simo Sillanpää sanoo:

  Tänä kesänä kaupungin työntekijät antavat 30 prossaa lomarahoista ,monen lapsiperheen kesälomaunelma jää toteutumatta,mutta saahan tämä pj edelleen reissata.

 13. Janne Routio sanoo:

  Sari Rautio on sulkenut facebookinsa ulkopuolisten kommentoinneilta, enkä ihmettele miksi. Raution yhtä tyhjän kanssa jutustelu ei kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua. On todella sääli että tämä tyhjän puhuja saa jatkaa edelleen Hämeenlinnan kaupungin johdossa

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kertoo valtuuston ja hallituksen tasosta. Tyhjäpäät valitsevat ja palkitsevat kaikkein tyhjäpäisimmän. Aikaisempien vuosien teot puhuvat. Ei nouse Hämeenlinna ei. Muutimme tänne 6-7 vuotta sitten, oli suuri virhe, mutta silloin oli suhteellisen kova kiire, joten harkinta petti.

   • Uskomatonta tuubaa sanoo:

    Vähän niinkuin persut. Tänään nähtiin siitä huippu esimerkki, tyhjäpäät valitsivat tyhjäpään.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Perussuomalaiset menettivät täysin minun uskottavuuteni valtakunnan politiikassa. Ein niinkään Halla-Ahon valinnassa, mutta tämä ensimmäinen puheenjohtajan Huhtasaaren takia. Luin Häntä koskevan artikkelin Suomen Kuvalehdestä muutama viikko sitten, oikei kylmäsi. No sahuristahan varmaan tulee hyvä ulkoministeri jos puolue jatkaa hallituksessa ja /tai Soini saa kenkää. Ei mitään kunnioitusta. No sama pätee sdpn Rinteeseen. Sielä ainoa mitat täyttävä pääministeriehdokas on Urpilainen jops puolue vielä pääsee halitusvastuusee, kun muillakin polueilla on pyrkyä, varsinkin RKP:llä.

 14. Beobachter sanoo:

  Valtuuston kokouksessa, jossa avaaja kertoo hallituksen pj’n palkkiosta päätetyn, ei päätöksestä ennen nuijan kopautusta tunnu käydyn lainkaan keskustelua. Tämä on hämmästyttävää. Eikö edes perussuomalaiset kyseenalaistaneet pj-palkkion hyvin isoksi nostamista koskevan päätöksen oikeelliisuutta. Tarkoittanee, että myös perussuomalaiset ja siis koko valtuusto ilman yhtäkään soraääntä hyväksyvät avaajan kertoman palkitsemisen. Todella ihmeellistä, voi sanoa ummehtunutta kuntademokratiaa. Ja kaupungin päämedia on asiasta hiljaa. Ja hiljaa ovat kaikki kokoomuksen ja sosdemi’ine valtuutetut ainakin tällä palstalla. Puheena olevasta, eikä muistakaan H-linnan kuntataloutta koskevista teemoista ei heiltä yhtään kirjoitusta. Ei yhden valtuutetun palkkio

  • Ilkka Iivari sanoo:

   Päätettiin palkkiosäännöstä ja hallintosäännöstä. Valtuutetut eivät olleet taaskaan lukeneet papereita, vaan olivat marionettejä.
   Avaavat esityslistakirjeen vasta kokouksessa. Sieltä tulee sosiaaliseen mediaan viestiä, utta päättämistään asioista heillä ei ole tietoa.

 15. Kari Ilkkala sanoo:

  Erinomaista lauantaita!

  Hallinto- ja palkkiosäännöstä kirjoitettiin Hämeen Sanomien verkkoversiossa 28.4. ja paperilehdessä 29.4.

  Mainituista säännöistä käytiin puolueiden ryhmissä ja niiden välillä pitkät keskustelut samanaikaisesti luottamuspaikkaneuvottelujen kanssa. Raskas prosessi, jossa tiedossa oli, että kokdem tulee ajamaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävän täysipäiväisen hoitamisen mahdollistamisen läpi mainittuine palkkioineen.

  Estääkseen koko järjestelyn, perussuomalaisten ryhmä esitti ryhmyrinsä Lulu Ranteen suulla hallintosääntökeskustelussa (video kohta 2:23:00), ettei kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävää muutettaisi täysipäiväiseksi. Äänestys hävittiin äänin 48 JAA – 11 EI.

  Koska asia oli hallintosääntöpykälässä jo käsitelty, ei sitä ollut palkkiosääntöpykälässä enää mieltä äänestyttää.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Joo, välttyi tällä kertaa riidankylväjän nimitykseltä. Senhän Hämeenlinnassa saa jos puhuu järkeviä ja/tai totuuksia Hämeenlinnan politiikassa.

 16. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Onhan tuo 6000€/kk kh:n pj-harjoittelijalle kova liksa,
  varsinkin kun tarkastelee tulosta.
  Yksityisellä puolella olisi tullut kenkää hanuriin
  jo ensimmäisellä harjoittelukaudella.
  (Suora lainaus bisnesmies Manselaisen kuittauksesta
  keskustellessamme valtuuston päättämästä tilistä.)
  Summalla olisi palkattu mm. muutama siistijä…
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kun luki tämän päivän Hämeensanomista kahden Sarin visioita ei näkyvissä mitään konkretiaa kunnan talouden todelliseksi parantamiseksi. Mutta se tuli jälleen todistetuksi, että Tapahtumapuisto on huuuikea juttu.

 17. Walkman sanoo:

  Sitä konkretiaa minäkin etsin. Minulla on realistinen visio Hämeenlinnan tulevaisuudesta. Verojen ja kaikkien mahdollisten maksujen korotukset.

 18. Seppo Koskenranta sanoo:

  Palkkiosäännön mukaan hallituksen puheenjohtaja saa puolet kaupunginjohtajan palkasta, mikäli hoitaa tointa kokopäivätoimisesti. Jos hoitaa osapäivätoimisesti niin palkkio on käytetyn ajan suhteessa.
  Ymmärsin jutusta Hämeen Sanomissa, että korkeaa palkkiota perusteltiin kok-dem akselilla sillä, että näin puheenjohtaja voisi kunnolla osallistua kaupungin johtamiseen. Jos ymmärsin oikein lehtikirjoituksen , Sari Rautio aikoo postin hoitaa osapäiväisenä. Nyt ei siis ollutkaan enää tärkeää olla kokopäiväinen. Ilmeisesti tällä järjestelyllä mahdollisestaan kikkailu oman työtilanteen mukaan?

 19. Onko Raution kaksoisrooli sallittu? sanoo:

  Rautio sanoi HäSan lehtijutussa tekevänsä kaupungille vähintään 30 tuntia töitä per viikko. Onkohan tuohon työaikaan laskettu mukaan myös iltapäivän golf-kierrokset ja maailmaa syleilevissä sekä jonnin joutavissa seminaareissa aivan jatkuva istuminen? Tietääkö edes kumpikaan työnantaja tarkkaan milloin Rautio työskentelee kaupungin edustajana ja milloin Sitran ”johtavan” asiantuntijan kengissä? On aivan typerää sanoa, että työtehtävät edes saisivat olla päällekkäisiä, haloo!!
  Mielestäni tällainen epämääräisyys ja päällekkäisyys aiheuttaa jopa selviä eturistiriitoja mm. Sitran ajamien vaikuttavuusvestointihankkeiden suhteen. Ei saa olla niin, että Rautio Sitran edustajana tyrkyttää aiheeseen liittyviä ideoita ja samanaikaisesti kaupungin palkollisena tietää kaupungin osalta toiminnan kustannusrakenteen liian hyvin ja sekä on myös takuulla vähintään epäsuorasti vaikuttamassa kaupungin päätöksiin hankkeiden suhteen..
  Eikö tällaisissa asioissa pitäisi soveltaa tarkasti jääviyssäännöksiä ja laittaa Rautio valitsemaan kummalla työnantajalla hän haluaa toimia? Sitra ei tietenkään ole investoijana vaikuttavuusinvestointihankkeissa, mutta sen intressinä on vaikuttaa voimakkaasti niin, että hankkeet etenisivät.
  Yksityisellä puolella tällainen kaksilla rattailla ajelu on aina kielletty erittäin selkeästi yhtiöiden henkilöstölle suunnatuissa toimintaohjeistuksissa.

  • Reviisori sanoo:

   Taitaa Sari haluta kohta poliittisen avustajan, kun niin kiirettäpitää.
   Näytti ainakin facessa ihannoivan Helsingin mallia, jossa Vapaavuorelle t6ulee avustaja 5600 €/kk.
   Hämeenlinnassa täytyy tietenkin kaverille maksaa hiukan enemmän, kuten maksetaan Sarillekin enemmän kuin Hesassa.
   Kukahan selvittäis tän rouvan todelliset kulut kaupungille?
   Missä olit, mitä teit, mitä tarjosit, kenelle tarjosit ja mikä oli kaupunkilaisen hyöty?

 20. Antti Sulonen sanoo:

  Tuo kaupunkien palkkiohinnoittelu tuntuu oudolta, kun on aikoinaan tottunut ja oppinut urakkahinnoitteluun. Urakkahinnoittelussa tehdystä työstä saa sovitun hinnan riippumatta siitä viettääkö työn äärellä 3 h , tai 30 h viikossa.
  Henkisesti terveellinen ja kehittävä hinnoittelumuoto on urakkahinnoittelu.

 21. Beobachter sanoo:

  Kiitos asiaa valaisevista kommenteista. Edelleenkään ei rivikansalaiselle täysin selvinnyt, onko 15.5.17 päätöksellä hallituksen pj tehtävä täysiaikainen vai puoliaikainen. Päättikö siis valtuusto tehtävän jommaksi kummaksi mainituista. Vai onko niin erikoisesti, että valinta on asianomaisen pj’n harkinnassa kulloisenkin tuntemuksen mukaan. Ja edelleen, onko HäSa’n kirjoituksessa kerrottu 30h viikossa täysiaikainen vai puoliaikainen tehtävän hoito ja onko tällöin korvaus avaajan mainitsema 6000 €uroa/kk.

  Tietenkään yksittäisen luottamushenkilön palkitseminen ei budjettia hetkauta sinne eikä tänne, mutta Hml kaupungin talouden yleistilanteen kannalta myös detaljit ovat tärkeitä. Nyt säästää pitäisi kuastannuksissa, kaikissa kustannuksissa ja tähän esimerkkiä pitäisi antaa myös johtajiston puolelta. Erityiseksi pienen kaupungin veronmaksajalle mieleen nousee kysymys, onko välttämätöntä olla täysiaikainen hallituksen pj avaajan kertominen lukratiivisine palkkauksineen, kun on kaksi täysiaikaista kaupunginjohtajaa.

  Paljon kaivattu elinvoiman palautus tarkoittaa tarvetta saada uusia asukkaita ja heidän saamiseksi yksi tärkeä houkutin on kaupungin edullisuus asua. Tässä hyvä ellei paras vetovoitekijä on matala verokanta (kunta- ja kiinteistövero yhteensä). Ikävä on H-linnan 18% verokantaa, joka vallitsi vielä äsken, kuntaliitosvuonna 2009. Rivikansalainen olisi odottanut, että suuruuden ekonomia toimii, että kuntaliitoksen, so suuremman hallintokokonaisuuden avulla kuntamenot per asukas ja verokanta onnistutaan pitämään matalina. Mutta toisin on käynyt. Nyt H-linna on kalliihko kaupunki asua ja sen mukana iso osa vetovoimaa on poissa. Tilanteen korjaamiseksi ratkaisu eivät ole löyhät ”vaikuttavuusinvestoinnit” ja muu unelmahöttö, vaan talouden tasapainotus, jossa paino on kustannusten alentamisessa kaupungin jälleen edulliseksi asua tekemisessä.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Beobachter,

   uuden hallintosäännön teksti kuuluu tarkasti: ”Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävä voi olla kokoaikainen.”

   Käytännön toteutus selviää palkkiosäännöstä:

   ”2 § Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

   Kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi olla päätoiminen tai osa-aikainen luottamushenkilö. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tulee ennen toimikautensa alkua ilmoittaa kirjallisesti hallintopäällikölle, miten tulee luottamustoimeaan toteuttamaan.

   Kaupunginhallituksen puheenjohtajan ollessa päätoiminen hänelle maksetaan kuukausipalkkaa, joka on puolet kaupunginjohtajan kuukausipalkasta. Puheenjohtajan ollessa osa-aikainen hänelle maksetaan kuukausipalkkaa edellä mainitulla perusteella toteutettavan osa-aikaisuuden suhteessa.

   Kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettava kuukausipalkka kattaa vuosipalkkiot, kokouspalkkiot sekä työpaikan ja kodin väliset matkakulut. Puheenjohtajalle ei makseta erillisiä ansionmenetyskorvauksia.

   Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on kuntalain mukaisesti oikeus samoihin työhön liittyviin virka- ja työehtosopimuksen mukaisiin etuuksiin ja sosiaalietuuksiin kuin kaupungin palveluksessa olevalla työntekijällä.”

 22. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Itsekeskeinen hymistely ei akuutteja ongelmia poista.
  Todelliset muutokset vaativat kovaa duunia ja nöyryyttä
  myöntää virheensä, joita on moraalitonta pyyhkäistä
  pöydän alle kasvamaan lisää miinusmerkkistä tulosta.
  Yhteisten asioden hoidossa ei valikoida vain
  itselle kivoja juttuja, joissa edustaa eturivissa mediassa
  jokapaikanhöylänä, joka ehtii kokousten eteiseen kuittaamaan
  ”läsnäolonsa.”
  Tulevaisuudentutkijat myöntävät,
  -Tulevaisuudesta tiedämme
  yhtä paljon kuin tuonpuoleisesta.
  Nyt olisi viimeinen hetki tehdä urakalla duunia, jotta Hämeenlinnaan
  paluumuuttaisi hyvä arki asumaan.
  Riitta

 23. Beobachter sanoo:

  Kiitos Kari Ilkkala lisätiedoista. Ja, jotta asia rivikansalaiselle tulisi täysin selväksi, vielä yksi tarkentava kysymys. Onko HäSa’n artikkelissa kerrottu 30 tunnin viikottainen ajankäyttö päätoiminen vai osa-aikainen. Ja jos on osa-aikainen, mikä osa (montako prosenttia) 30h on päätoimisuudesta. Ja edelleen, jos on päätoiminen, voiko luottamushenkilöllä tämän päätoimen lisäksi olla muu päätoiminen virta- tai työsuhde. Tämän kyselyn taustalla ja ainoana motiivina on veronmaksaja-rivikansalaisen huoli yhteisten varojen käytöstä.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   En tiedä mitä Rautio on ilmoittanut työajakseen kaupungille, jos tuo HäSa:n ”+30 tuntia” pitää kutinsa, se on 80% normaalista 37,5 h työviikosta, eli Raution palkka 6.000 €/kk mukaan olisi siten 4.800 €/kk. Kyse ei ole kokopäiväisestä vaan osa-aikaisesta työstä.

   Toista kokoaikaista työtä hänelle ei luonnollisestikaan voi olla. En tiedä suorittaako kaupunki hänen kohdallaan minkäänlaista valvontaa Sitran osa-aikaisen työn työajoista – en usko.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Olin aikanaan ”varamiehenä” erään kunnan hallituksen puheenjohtajalle. En tiedä heidän palkkiosäännöistään, mitkä varmaan ovat muuttuneet, mutta kovasti tarkkaan kirjanpitoa pidettiin pj: poissaoloista, mitkä kuntaan kuukausittain ilmoitettiin. Kas kun kunnanhallituksen puheenjohtajalla on kaikenlaista ”kissanristiäistä” keskellä päivääkin. Siis ei mitään kovin tärkeää, mutta mukava olla mukana.

 24. Tapsa sanoo:

  Rautio näyttää paljastavan vihdoin karvansa ainakin aidon ja avoimen politiikan teon suhteen tänään facessaan. Rautio paljastaa vihdoin itsensä tämän uusimman Suomalaisen nobelistin puolettua salaista päätöksen tekoa politiikassa. Ja tätähän avoin ja aito Rautio näyttää diggaavan.

 25. Leo Leppänen sanoo:

  Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajalle palkkiosäännön mukaan maksettava kuukausipalkka on yleinen kunnallinen säädös. Se ei ole sidottu henkilöön, vaan maksetaan kuka kulloinkin on toimessa.

  En pidä kohtuuttomana, että Kanta-Hämeen maakuntaveturissa kokoaikaisen puheenjohtaan palkkaperuste on noin 6.000 euroa kuukaudessa. Ollessaan osa-aikainen palkka maksetaan osa-aikaisuuden suhteessa. Säännön mukaan hänelle ei makseta ansionmenetyksiä, kokouspalkkioita sekä kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja.

  Olen seurannut hyvin läheltä noin 20 vuotta kaupunginhallituksen puheenjohtajien toimintaa. Heidän työaika on ympäri vuoden 24/7. Siihen sisältyy päivätyön lisäksi runsaasti ilta- ja viikonlopputyötä. Joskus perhekin joutuu osallistumaan tehtävien hoitoon.

  Puheenjohtajat ovat erilaisia. Jotkut ovat delegoivia. Jotkut haluavat edustaa ja matkustella paljon. Jotkut puuttuvat lähes jokaiseen asiaan. Jotkut taas ovat tiedoiltaan ja taidoiltaan sellaisia, että heiltä menee runsaasti aikaa asioiden omaksumiseen, puheiden väsäämiseen jne. Ehkä siksi Hämeenlinnassa on päädytty siihen, että kulloinenkin hallituksen puheenjohtaja ratkaisee itse, kuinka paljon hän käyttää aikaa toimen hoitoon.

  Tässä tapauksessa sääntöä käsiteltäessa jo tiedettiin, että kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi tullaan valitsemaan Sari Rautio (kok.). Jos jonkun mielestä hän ei ole palkkansa arvoinen, syyttävä sormi pitää osoittaa kykypuolueeseen.

  Kunnallinen säädös on samalla tavalla yleinen kuin eduskunnan säätämä laki.

  Tällä palkalla (6.000 e/kk) esimerkiksi harva liike-elämän ja julkisen sektorin johtaja, juristi tai lääkäri ryhtyy sellaiseen ”koiran” virkaan kuin kaupunjallituksen puheenjohtaja. Duunareille, toimihenkilöille, poliiseille jne. mainittu palkkaperuste on kohdallaan. Ei siitä kannata olla kenenkään kovin paljon kateellinen.

  • Ilkka Iivari sanoo:

   voi olla yleinen kunnallinen säännös, mutta vain muutama kaupunki toimii näin. Pienellä otannallani löytyi vain Oulu. Kas kummaa.

   Kateus on kaukana, mutta kunnan talous veroineen on monen lähellä. Rappiojohtamista ei pitäisi liian hyvin palkita

 26. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Lexa!
  Kateus ei minua motivoi, paheksuessani verovarojen
  holtitonta polttamista myös ns. ”koiran” virkaan.
  Jännä juttu, että ko. piskin pestiin on aina
  suorastaan tunkua.
  No, antaahan se tietynlaisille pyrkyreille rajattomat
  mahdollisuudet paisuttaa
  24/7 – omaa egoaan.
  Jos tämänkin lystin maksajat kritisoivat rahojensa käyttöä muuhun,
  kuin ensisijaisesti peruspalvelujen kunnossapitoon,
  kyseessä tuskin on kateus.
  Riitta

 27. Tapsa sanoo:

  Kokdemin armoitettu halittaja; Leo Leppänen ei lukaissut pohjia ilmeisesti kovin tarkoin. Iivarin avauksessa vertailtiin eri kaupunkien palkkioita keskenään, ja lopputulemassa päädyttiin siihen että Hämeenlinnssa maksetaan ylimaallisen suuri palkkio suhteutettuna väkilukuun ja eri kaupunkien yleiseen menestymiseen verraten. Vertailussa ei suinkaan ollut KH:n pj:n versus liike-elämän ja julkisen sektorin johtajien, juristin tai lääkärin palkat vaan ERI KAUPUNKIEN poliitikkojen palkkiot.

  Mihinkähän Leppänen muuten perustaa väitteensä: ”Säännön mukaan hänelle ei makseta ansionmenetyksiä, kokouspalkkioita sekä kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja.” Oletko Kari Ilkkala samaa mieltä?

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Tapsa,

   Tuolla se oli jo aikaisemmassa vastauksessani, jossa siteerasin palkkiosääntöä suoraan:

   ”Kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettava kuukausipalkka kattaa vuosipalkkiot, kokouspalkkiot sekä työpaikan ja kodin väliset matkakulut. Puheenjohtajalle ei makseta erillisiä ansionmenetyskorvauksia.”

   Vastustimme tätä henkilöriippumattomasti, eli kantamme ei johtunut Rautiosta sinänsä, vaan yleisesti siitä apeasta näkymästä, minkä pitkä ja toistaiseksi katkeamattomalta näyttävä kokdem-puhisten ketju on kaupungille tarjonnut.

  • Leo Leppänen sanoo:

   Hämeenlinnan palkkiosääntö on o.k., kun huomioidaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan asema ja tehtävät.
   Toivottavasti kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittiin henkilö, josta on lisäarvoa Hämeenlinnan lisäksi Hämeenlinnan seudulle ja koko Kanta-Hämeelle? Nyt täällä tarvitaan kipeästi tällaista poliittista veturia. Kuntasektori on ison muutoksen edessä. Lisäksi maakunta ei puhalla yhteen hiileen. Vaativia tehtäviä on paljon oman kylän ulkopuolellakin.
   Ennen kuin tuomitaan palkan suuruus, katsotaan rauhassa mitä Sari Rautio saa aikaiseksi.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Mielestäni oikeistodemari Leppänen saa mielipiteensä pitää kun Hänellä on siihen oikeus. En välitä siitäkään, että Hän on useaan otteeseen nimennyt minut persufaniksi. Luulen kuitenkin olevani hyvin lähellä perusdemarin aatemaailmaa, vaikka jotkut nimimerkki kirjoittelijat toisin jatkuvasti väittävät. Jos on tyytyväinen demareiden politiikkaan sekä valtakunnan, että Hämeenlinnan tasolla viimeisen kymmen vuoden ajalla ja on aktiivitoimija, ei nousua ole näkyvissä.
   Ensimmäinen valtakunnantason esilletulo oli tämänaamuinen esitys ns puolustusverosta, lienee uuden fiksunoloisen puoluesihteerin ajatuspajasta. Vastustus tulee olemaan jyrkkä-ei mene läpi. Panssareita ja tykkejä uusitaan joka kolmas vuosi ja Hornetit ovat sitten erikseen, iso potti kun vertaa sote-uudistukseen.

 28. Riitta Nyqvist sanoo:

  Kyllä nämä Raution ja kumppaneiden poliittiset
  pr-taidot ovat tulleet vuosien varrella liiankin tutuiksi
  tämän kymmenen vuoden aikana,
  paluumuuttaessani Hämeenlinnaan.
  – aina Hattulaa ja Janakkalaa myöten.
  Eipä ole lisätty ”bensaa” yhteiseen nuotioon,
  ei puhallettu yhteen hiileen,
  sensijaan on kustu nuotioon.
  Riitta

 29. Janne Routio sanoo:

  Leppäsen heitto, katsotaan mitä Rautio saa aikaan on hieman kummallinen siinä mielessä että Rautio on vaikuttanut Hämeenlinnan politiikan piikkipaikoilla lähes vuosikymmenen ja jälki on nähtävissä Hämeenlinnan kaupungin kaikkinaisena näivettymisenä. Vai pitäisikö Raution antaa rauhassa nyt yrittää saada maakuntaveturi kuopastaan vielä seuraavat kymmenen vuotta?

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Siinähän se, kunnon työstä pitää saadakin kunnon korvaus. Sen verran olen kuullut, että Rautio liehuaa vähän siellä ja täällä kerkiämättä keskittymään oikein mihinkään. Sen takia Hänen ”linjapuheensakin” ovat oikeastaan mitäänsanomattomia. Sama pätee toiseen Sariin. Samalla kun kaupungin ylin virkamiesjohto tuntuu nukkuvan ”ruususen untaa”, sekä Käen porukkakin. Ovat aikaansannokset liki nollaa. Käsi ei kuitenkaan vapise palkkapäivänä. Mutta hulluhan sellainen ihminen on jos on tyytyväinen tekemisiinsä kun on toimissaan erottamaton.

   • Leo Leppänen sanoo:

    Toistan vielä kerran, kun luetun ymmärtäminen ei näytä menevän perille: Palkkioasiassa syyttävä sormi pitää osoittaa ensisijaisesti kykypuolueeseen eli kokoomukseen, jonka esityksestä Sari Rautio valittiin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Minusta uusi puheenjohtajan palkkioperuste on kohtuullinen niihin tehtäviin nähden, joita kunnallisalan konkarina odotan puheenjohtajan hoitavan tehokkaasti ja menestyksellisesti koko maakunnan menestymisen hyväksi. On liian aikaista jakaa tuomioita tehtävän hoidosta, koska uusi pesti on kestänyt vasta muutaman päivän.

    Olisi mielenkiintoista tietää, miksi persut äänestyttivät vain kaupunginhallituksen puheenjohtajan kokopäiväisyydestä, mutta ei palkkaperusteesta. Olisiko heille riittänyt, että työmenekki on 70-80 % ja kuukausipalkka 70-80 % kaupunginjohtajan palkan puolikkaasta (eli noin 6.000 eurosta)? Tältä ainakin asia vaikuttaa näin katsomosta nähtynä pelikentälle.

    • Riitta Nyqvist sanoo:

     Rumpalille Vesalan Paulaa lainaten:
     ”Älä droppaa mun tunnelmaa,
     mitä eilistä juttua jankuttaa…”
     ;D
     Riitta

 30. Leo Leppänen sanoo:

  Ilkka Iivari väittää pohjakirjoituksessaan, että palkkiosäännön myötä Hämeenlinna sai samalla pormestari-kaupunginjohtan tai puolipormestarin. Ei pidä paikkaansa. Kaupunginjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan asema ja tehtävät ovat entiset.
  Jos olen oikein ymmärtänyt, viime vuosina hallituksen puheenjohtaja on käyttänyt kaupungin tehtäviin noin kolme päivää viikossa ja saanut toimesta kokous- ja vuosipalkkioiden lisäksi korvauksia.
  Sari Rautio on kertonut julkisesti, että hän hoitaa kuluvalla vaalikaudella tointa edelleen sivutoimisesti. Kysykää hallintopäälliköltä keskushallinnosta, miten Rautio on virallisesti ilmoittanut hoitavansa puheenjohtajan tehtävät. Selvittäkää samalla, paljonko Rautio on saanut viime vuosina palkkioita ja korvauksia kaupungilta.
  Rahassa mitatenkaan uudessa systeemissä kovin suurta muutosta ei ole tapahtumassa.

  • Ilkka Iivari sanoo:

   Alkaa olla kunnnanviisam tiedot vähän vanhentuneet, kun ei ilmeisesti Dual-malli ole tuttu.
   Hämeenlinnassa on pikkuisen ylimiehitys kaupunginjohdossa ja lisääntyi vain.
   Vai muutama päivä on sun mielestä sama kuin vuosia.
   Päivitä jo tietoja tähän päivään.
   Mie ole ollut kolme vuotta pois töistä, enkä lähtis neuvoin 35 vuoden kokemukseen vedoten nykypäivän toimijoita.
   Tampereen opit ovat meillä molemmilla vanhenneet. Alakuppilassa oli kivaa. Jos muistat mikä se oli Vai oliko sitä vielä silloin, yliopistoaikaan se jo oli.

   • Leo Leppänen sanoo:

    Ilkka Iivarille: Et ole ollut koskaan kuntien johtotehtävissä. Niinpä seutuveturin kaupunginhallituksen puheenjohtajan rooli, asema ja tehtävät eivät näytä avautuneen sinulle. Toki on mahdollista, että joku hoitaa hommat löysin rantein. Ryhdyit kuitenkin neuvomaan nykypäivän toimijoita. Minä olen edelleen aika hyvin perillä kuntien ja kuntayhtymien toiminnasta. Eläkkeellä on aikaa seurata asioita. Lisäksi pidän jatkuvasti yhteyttä joukkoon viranhaltijoita ja poliitikkoja. Mainitsemastasi dual-mallista olen jopa kirjoittanut vielä eläkkeellä. Suosittelen sinulle kunnallisalan opintojen aloittamista. Harmi, kun et enää pääse hankkimaan käytännön kokemusta kuntien keskushallinnon johtotehtävistä. Olet siinä oikeassa, että Hämeenlinnan yläpäässä on johtajia liikaa. Olen funtsannut, että Juha Isosuo on ”eläkeputkessa”. Veikkaan, että apulaiskaupunginohtajan virka lakkautetaan muutaman vuoden kuluttua.

    • Riitta Nyqvist sanoo:

     Lexa!
     Kokemusta saa muuallakin kuin kunnan johtotehtävissä.
     Roolit/asema/ yms., avautuvat usein reaalimaailman rankassa duunissa paremmin,
     kuin kunnallisalan ummehtuneessa, itseriittoisessa
     oikeassa-olemisen-hegemonia-hengessä,
     jopa ilman puolueen jäsenkirjaa..
     Tietojaan voi päivittää muuallakin,
     kuin poliitikkojen ja viranhaltijoiden
     sisäsiittoisissä olemme-oikeassa-piireissä.
     Kaikkea hyvää toivottaen!
     Riitta

     • Ilkka Iivari sanoo:

      Myönnän, etten ole ollut kaupungin johtotehtävissä. Ei se poista tietämystä.
      Saatan hyvinkin tietää kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät.

      Oletko Leppänen sitä mieltä, että paljon suurempien kaupunkien kuin Hämeenlinna asioita hoidetaan huonosti, kun niillä ei ole kokoaikaista kaupunginhallituksen puheenjohtajaa. Miten esim. Pori voi pärjätä, kun siellä on vain yksi kaupunginjohtaja, eikä hallituksen puheenjohtaja ole kokoaikainen.

      Sanot Hämeenlinnaa seutuveturiksi. Oletko käsittänyt sanan veturi väärin, sillä luotaantyöntävä ei ole veturi. Kaupunki on kuin junaliikenne, joka sekin ohittaa Hämeenlinnan pysähtymättä.

      Teetkö muuten kaikki muutkin päätelmät yhtä vähillä tiedoilla kuin luonnehdintani minusta ja minun tietämyksestäni? Et käsittääkseni ole ollenkaan tietoinen, mitä mahdollisesti olen opiskellut ja mitä tietoa muuten hankkinut.

 31. Beobachter sanoo:

  Tuolla ylempänä ja HäSa’ssa kerrottiin kaupunginhallituksen puheenjohtajan käyttävän tehtävän hoitamiseen 30h viikossa, jonka ylempänä kerrottiin olevan 80% täydestä työajasta, siis lähes täysi työaika. Herää kysymys, onko H-linnalla, melko pienellä kaupungilla, jolla on jo kaksi täysiaikaista kaupunginjohtajaa, syytä olla lähes täysiaikainen, so 80% työajan hallituksen pj. Toinen asia, tiedon mukaan nykyisellä pj’lla on myös toimi, ilmeisesti täysiaikainen Helsingissä sijaitsevassa Sitrassa. Yhteensä nämä kaksi tointa ovat 180% täysiaikaisesta toimesta vastaten 67,5 tunnin viikkotyöaikaa. Herää kysymys, onko tämä mahdollista. Paljon pitää ehtiä, jotta molemmat virat pystyy hoitamaan. Todettakoon uudelleen, että yllä olevan pohdinnan ainoa motiivi on huoli yhteisten varojen huolellisesta käytöstä, jossa taustalla korostunut tarve säästää kaikissa kaupungin menoissa.

 32. Leo Leppänen sanoo:

  Pakinoinnin suurmestari Ilkka Iivari ilmoittaa yllä, että hän saattaa hyvinkin tietää kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät. Aivan oikein. Saattaa tietää. Tällainen lause on nollan arvoinen.

  Iivari viisastelee seutuveturi-sanalla. Toki ymmärrän, mitä hän sivuraiteella liikkuvalla piikillään haluaa osoitella.

  On monta tapaa järjestää kuntakonsernin ylimmän johdon työt. Tähän vaikuttavat henkilöiden lisäksi muun muassa vanhat käytännöt.

  Nyt kysymys on Hämeenlinnasta. Täällä valtuuston ja hallituksen puheenohtajilla on ollut keskeinen asema poliittisessa ohjauksessa. Aikaisemmin olen jo maininnut asioita, joilla on vaikutus hallituksen puheenjohtajan työmäärään ja työaikaan. Toivottavasti kaikki ovat ymmärtäneet tekstin. Työmäärään vaikuttaa jonkin verran myös kaupunginjohtajan persoona, osaamisalue ja työtapa.

  Hämeenlinna on kuluvalla vaalikaudella isossa murroksessa ja paljon vaikeammassa tilanteessa kuin moni muu seutuveturi. Kaupungin ja koko maakunnan menestymiseen vaikuttaa muun muassa miten ylin johto onnistuu työssään. Tässä tarvitaan asukkaiden tuen lisäksi osaamista, ahkeruutta, paljon lobbaamista, laajaa verkottumista, reissaamista, edustamista jne.

  Jos ylin johto onnistuu, ei ole merkitystä kuinka monta prosenttia hallituksen puheenjohtajalle maksetaan kaupunginjohtajan palkasta tai jonkin muun viranhaltian palkasta.

  Itse lähden siitä, että hyvin hoidettuna kaupunginvaltuuston vahvistama hallituksen puheenjohtaja liksa on kohdallaan. Nyt pallo on Sari Rautiolla. Persutkaan eivät liene vastustaneet palkan perustetta vaan vain kokoaikaisuutta.

  • Reviisori sanoo:

   Nalkuttamisen suurmestari Leppänen jaksaa asetella lauseita peräkkäin ilman minkäänlaista sisältöä. Ovat näämmä olleet Raution kanssa samalla puppugeneraattorikurssilla.

 33. Tapsa sanoo:

  Leppänen on sitä mieltä että Raution palkkio on kohdillaan, vaikka liksa on paljon parempi kuin monessa suuremmassa kaupungissa ja Hämeenlinnan menestymiseenkin nähden. Hämeenlinna polkee samassa sarjassa monen periferiassa sijaitsevan maakunnan kanssa, vaikka sijainti on mitä mainioin. Leppänen ei perustele mielipidettään millään lailla, eikä asiaperusteita tietenkään löytyisikään. Leppäsen mielipide on tässä kohtaa täyttä potaskaa, ja pyöreän nollan arvoinen. Kysymys kuuluukin onko oikein että huonosti hoidetusta työstä palkitaan näin ruhtinaallisesti?

  • Leo Leppänen sanoo:

   Paljonko minun ja esimerkiksi Tapsan ihailemien persuvaltuutettujen mielipiteiden välillä on eroa? Ei oikestaan lainkaan.
   Persujen mielestä kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei saisi olla kokoaikainen. Ryhmä ei ole esittänyt mitään muutosta siihen, minkä pohjalta palkka muutoin määräytyy.
   Sari Rautio on ilmoittanut julkisesti, että hän hoitaa tointa sivutoimisesti. Siis kuten persutkin vaativat.
   Selvitäpä Tapsa kaupungin hallintopäälliköltä, mitä Rautio on ilmoittanut virallisesti työajakseen. Palkka maksetaan sen pohjalta.
   On syytä pitää mielessä, että puheenjohtajan palkka on ns. kokonaispalkka. Toimesta ei saa muuta liksaa.
   En perusta tässä asiassa kantaani menneseen vaan tulevaan aikaan. .

 34. Reviisori sanoo:

  Rahallako se muuttuu ihminen osaavaksi? Kyllähän siinä kovassa verkostoitumisessa ja kekkereillä juoksemisessa saattaa olla riskejä. Joskus sitä kutsutaan korruptioksi tai lahjonnaksi.
  Leppänen varmaan tietää kokemuksellaan mitä mitä se voi aiheuttaa.
  Leppänen sanoo pitävänsä itsensä ajantasalla, mutta tekstin ymmärrystä kannattais opetella. Alkutekstissä vertailtiin Hämernlinnaa isompiin kaupenkeihin, eikä Forssaan.
  Oletkö Leppänen tehnyt koskaan muuta virhettä, kuin heittänyt koripallon kerran ohi korin. Täydellisyytäsi muista tuoda esiin ja vanhaa pientä kokemusta.

 35. Beobachter sanoo:

  Tämän keskustelun aloituksen olennainen sisältö on, että pienen kaupunkimme H-linnan hallituksen puheenjohtajan kerrottu 30h työaika (80% täydestä työajasta) ja näyttävä palkitseminen ovat samaa luokkaa tai suuremmat kuin suurissa kaupungeissa. Kysymys on siitä, onko tämä oikein ottaen huomioon, että meillä on kaksi täysiaikaista kaupunginjohtajaa. Ja onko oikein ottaen huomioon kaupungin viime vuosien kahttyksen. Sama johto jatkaa paremmin palkittuna. Mietityttää, kuinka asioista kokoomuksen valtuustoryhmässä oikein ajatellaan, sillä ainakin meitä kokoomusta yleensä äänestäviä rivikansalaisia asiantila ihmetyttää ja huolestuttaa. Mieleen nousee monia kysymyksiä. Ensiksikin mitä hyötyä vanhalle ydin H-linnalle oli 2009 kuntaliitoksesta. Rivikansalainen kuvitteli, että liitos tehtiin isomman hallintokokonaisuuden avulla tuottavuuden parantamiseksi. Liityttiin mm siksi, että uuden kuntayhtymän alussa vallinnus 18% verokanta voitaisiin mahdollisimman kauan säilyttä. Mitään tehon paranemista ei tapahtunut, mitään hyötyä yhdistyneiden kuntien veronmaksajille liitoksesta ei ollut. Kustannukset nousivat ja nyt 20,75% kuntavero ja kiinteistövero yhteensä ovat maan korkeimipia. Luultavasti verokantaa taas ensi vuodenvaihteessa nostetaan. On ilmeistä, että osaksi tämän vuoksi väkeä muuttaa pois kalliiksi asua muuttuvasta kaupungista (muuttotapppio jälleen 1-4/2017 on 150 henk). Samaan aikaan kaupunki konserniyhtiöineen on velkaantunut raskaasti ja kuormaa lisää kymmeniin M€’iin nouseva koulujen korjausvelka. Konkreettisia toimia kuntakustannusten alentamiseksi veronmaksja-rivikansalainen odottaa, ei uutisia lukratiivisista johdon palkkioiden korotuksista.

 36. Riitta Nyqvist sanoo:

  En ymmärrä mistä näitä keskivertourpoja sikiää kaupungin
  hiekkalaatikolle vaihtelemaan lapioita keskenään.
  Olen jo aiemmin todennut, vaikka veroja nostettaisiin 50%,
  rahaa poltettaisiin edelleen surutta kaikkeen järjettömään.
  Samat naamat toistelemassa virheitään, se nyt on niin monesti
  todettu, vallanhaluinen ja ahne saa kyllikseen vasta kun
  suu on täynnä multaa.
  Mm. Kokoomuksessa on muutama todella fiksu valtuutettu,
  se on vain kylmä tosiasia ettei heillä ole
  tarpeeksi teräviä kyynärpäitä,
  jotta pääsisivät eturiviin,
  vaikka korvien välissä ainesta riittäisi näyttöihin.
  Riitta

  • Leo Leppänen sanoo:

   Vanha, mutta hyvin nuorekas vanha ystäväni madame Nyykvisti. Kysyn hiljaiselta tietäjältä tyhmiä asioita:
   Valittiinko väärä henkilö maakunnan veturikaupungin kaupunginjallituksen puheenjohtajaksi kokoomuksen valtuustoryhmästä?
   Eikö kukaan muu, joka on kyvykäs kykypuoleen poliitikko, halunnut tähän toimeen näin pienellä palkalla taikka jostakin muusta syystä?
   Sari Raution älyssä tuskin on mitään vikaa, Mutta, mutta: Onko vika muissa ominaisuuksissa?

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Huomenta,

    tämäkin keskustelu osoittaa sen tarpeen, että jokaisesta asiasta, josta on perustellusti eri mieltä, pitää jättää pöytäkirjoihin merkintä äänestyttämällä silloinkin kun häviö on etukäteen selvä.

    Kun näin sitten tekee, saa mm. Leolta riitelijän leiman.

    Jos taas tästä standardista piirunkaan antaa periksi esim. samanaikaisten luottamuspaikkaneuvottelujen ilmapiirin enemmän turmelemisen välttämiseksi, saa nauttia Leon hiuksien halkomisesta hallintosäännön ja palkkiosäännön äänestyttämisen välillä.

    Hallintosääntöpykälä kokoaikaisuudesta hävittiin 48 jaa – 11 ei. Siitä ja muista hallintosäännön äänestyksistä selvisi melko yksikäsitteisesti valtuuston kanta koko pakettiin. Palkkiosäännön keskusteluttaminen ja äänestyttäminen jo yli kolmetuntisen kokouksen viimeisenä pykälänä olisi palkittu veetuiluna riitelystä ja kokouksien turhista pitkittämisistä. No, ehkä vaihtokauppa Leon veetuiluihin oli sittenkin ihan siedettävä.

    • Leo Leppänen sanoo:

     Kari Ilkkala kirjoitti kommenttiinsa minusta väärän arvion.
     Kunnalliseen demokratiaan kuuluu oikeus olla eri mieltä ja äänestykset.
     Olen pitänyt Ilkkalaa yhteistyökyvyttömänä aivan muista syistä kuin äänestysten perusteella.

   • Riitta Nyqvist sanoo:

    Vanha, mutta hyvin nuorekas Lexa!
    Avaan perustelujani vielä kerran,
    Kokoomuksessa on valtuutettuja, joiden
    kyvyt piisaavat, heillä on älyä ja ennenkaikkea viisautta jota tarvitaan
    yhteisten rahojen ja asioiden hoidossa.
    Heiltä puuttuu röyhkeys&sokea vallanhalu,
    ennenkaikkea, – heiltä puuttuvat terävät kyynärpäät.
    Riitta

    • Leo Leppänen sanoo:

     Kiitos Nyykvistille vastauksesta. Vedän siitä seuraavan johtopäätöksen. Kokoomuksen ryhmässä oli vähintään yksi poliitikko, joka Sari Raution lisäksi olisi ottanut kaupunginhallituksen puheenjohtajan pestin hoidettasvakseen palkkiosäännön mukaisella tai sitä pienemmällä palkalla. Mutta hän raivasi itselleen ”kuningastien” terävillä kyynärpäillään.
     Minäkään en olisi valinnut Rautiota puheenjohtajaksi. Jätän kuitenkin mainitsematta, ketkä kaksi valtuutettua kykypuolueessa olisivat olleet vaihtoehtoni.

 37. Tapsa sanoo:

  Beobachterin esiin tuomat velka- ja verotus ongelmat eivät ole mielipiteita. Nämä asiat ovat de facto – kylmiä tosiasioita, joita ei voida edes Raution huuhaa- puheiden avulla kieltää. Viimeinen valtuustokokous oli melko kylmäävää katsottavaa. Rautio sivuutti em. tosiasiat jaarituksessaan ja hehkutti jollain hiton palveluseteleiden onnistumisella. Niin kauan kuin tosiasioita ei myönnetä, meillä Hämeenlinnalaisilla ei ole mitään toiveita verojen laskemisesta, palveluiden paranemisesta tai kymmenen vuoden takaisesta 500 henkilön muuttovoitosta. Joka ikinen Hämeenlinnalainen (myös Leo Leppänen) maksaa ylimääräistä tästä huonosti tehdystä työstä ylimääräistä RAHAA.

  Minulla ei ole mitään sitä vastaan että ollaan positiivisella mielellä ja hymyillään, mutta se ei ole oikein että paskakasa kääritään vaalean punaiseen paperiin. Tässä kohtaa tulee esiin Iivarin palkkavertailu. Hämeenlinna ei varmasti kaadu, vaikka Rautiolle maksettaisiin satatonnia kuussa, mutta oikein ja kohtuullista se ei ole. Me ihmiset olemme monesti vaan niin raadollisia, että jos meitä palkitaan huonosti tehdystä työstä, emme pyrikään parempaan. Vaalien jälkeen toivoin iltarukouksessani että kaupungin hallituksen johtaja vaihdettaisiin, mutta rukoukseni sitten sivuutettiin taas kuitenkin.

  Rautiolla on ollut kymmenen vuotta aikaa näyttää mihin pystyy, eikä jälki ole millään mittarilla mairitteleva. Hämeenlinnalla tai koko maakunnalla ei ole aikaa enää venttailla taas seuraavat kymmenen vuotta, että tarttis tehrä jottain. Minun mielestäni KH:n puheenjohtajan liksa on ihan liian pieni, mutta henkilö joka sen saa, on täysin väärä.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Moi Tapsa,

   mahdollisuus kokoaikaiseen puhiksen hommaan 6.000 – 6.500 € kuukausipalkalla muodostaa ihan henkilöriiippumattoman ongelman.

   Aika monelle tuollaisesta hommasta voi tulla päämäärä itsessään. Tehtävään ei ole pätevyysvaatimuksia, vaan tehtävästä palkkoineen tulee palkinto, jonka saamiseen riittää puolueen vaalivoitto ja terävimmät kyynärpäät puolueen sisällä.

 38. Beobachter sanoo:

  Palataan vielä aloitukseen , jossa avaaja kirjoittaa, että ”Helsinkiä pidin suurimpana kaupunkina, mutta siellä ei kukaan poliitikoista pääse kuin puoleen Hämeenlinnan puolipormestarin ansioista, ei edes kaupunginhallituksen puheenjohtaja”. Kysyin jo tuolla aiemmin, että onko tämä oikeasti totta ja avaaja vakuutti, että totta on. On siis pakko kysyä, miksi ihmeessä meidän pienessä 68000 asukkaan Hämeenlinnassamme kaupunginhallituksen puheenjohtajaa täytyy palkita enemmän kuin esim Helsingissä erityisesti, kun meillä on kaksi täysiaikaista kayupunginjohtajaakin. Ja onko perustetta olla sama palkkiosääntö kuin kolme kertaa suuremmassa 200000 asukkaan kasvavassa Oulussa. Oliko nämä seikat tiedossa asian esittelijällä ja sillä valtuustolla, joka 15.5.2017 päätti asiasta. Kun nyt vielä jälkikäteen internetistä katsoo tuon valtuuston viimeisen istunnon, jonka viimeisenä asiana kyseinen palkkioasia päätettiin, erikoista on, ettei asiasta lainkaan keskusteltu, päätettiin vain. Edelleen mielee nousee kysymys, onko pj’n tehtävässä olla 30 tunnin työaika (joka siis 80% täydestä työajasta eli lähes täysi työaika) silloin, jos asianomaisella puheenjohtajalla on samanaikaisesti toinen täysiaikainnen työ muualla. Yhteensähän näistä kertyy 67,5 h viikossa. Onko se uskottavaa.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Beobachter,

   http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/287972-sari-rautio-sitran-asiantuntijatehtaviin

   Jutun mukaan Rautio aloitti Sitran hommissa kesäkuussa 2015 osa-aikaisena 3 pv/vko, eli silloin hän kaiketi teki puhiksen hommia 2 pv/vko. En tiedä mitä häneltä sitten silloin jäi tekemättä, kun työaika on nyt kaksinkertaistunut.

   Sellaista tietoa ainakaan minulla ei ole koskaan ollut, että Rautio olisi työskennellut tai työskentelisi Sitrassa kokoaikaisesti. Uskon ja luotan ainakin Sitran pään valvovan, etteivät maksa tyhjästä.

   • Beobachter sanoo:

    Kiitos Kari Ilkkalalle täsmällisestä tiedosta koskien nykyisen pj’n työaikaa Sitrassa. Tätä tietoa ei allekijoittaneella ollut, josta valitettava väärinymmärrys. Pahoitteluni asian johdosta.

  • Leo Leppänen sanoo:

   Hoidin nuorukaisena työlään pienen seutuveturin kaupunginsihteerin (kaupunginkanslian päällikön) pääviran ja sen ohessa mm. 6-7 vuotta Forsan Liikuntakiinteistöt Oy:n toimitusjohtajan sivutoimen. Silloin mainittu yhtiö mm. saneerasi vanhan jäähallin ja rakensi uintikylpylä Vesihelmen. Kumpikin oli iso projekti.

   Vuorokaudessa on 24 tuntia ja viikossa 7 päivää. Kun minulla oli hyvät, yhteistyökykyiset työkaverit ja poliitikkoesimiehet, selviytyin hirvittävästä työkuormasta kohtuullisin vaurioin.

   Vaimoni hoiti lähes kaikki kotiasiat. Siksi voin harrastaa mm. koripalloa lähes vanhusikään asti.

   Kaupunginjallituksen kokousten ym. menojen vuoksi joukkueella oli viikoittain treenit lepakkoaikaan (klo 21-22) maanantaisin.

   Sari Rautiolla lienee tämän kaltainen tilanne?

 39. reviisori sanoo:

  Laihiallakin tehtiin Leppänen uimahalli. isännät olivat joukolla mukana. yksi toi jopa sankollisen vettä. Jouduitko ihan itse kantaan vedet Vesihelmeen, kun tehokas tunnut olevan? Vorsassa oli varmaan hyvä työskennellä muiden virkamiesten, kun yksi teki kaiken.

  Palataan asiaan. Pikkukaupungin palkattu kaupungin hallituksen puheenjohtaja tosiaan tekee tärkeätä yhteiskunnallista työtä kaiken aikaa. Ainakin hän päivityksistään päätellen. Kaupunkilaisen etu on varmaan todella suuri, kun puheenjohtaja on missikisojen tuomarina. Hyvin opittu, että kisoissa pärjäämätön voi olla tuomari tai valmentaja.
  Kesällä ne kiireet vasta iskee, pitää olla Kantolan konsertissa ajoissa eturivissä ja golffikin kutsuu. Siitä se Hämeenlinnan talous nousee.

  Seurasin aikanaan yhden kunnan kunnansihteerin hommia. Ei se pöytäkirjan pitäminen paljon vaatinut tai saattoi vaatia, kun kirjoittaminen oli hänelle vaikeaa. Vaatimuksena tehtävään olikin ruksi virkatodistuksessa kohdassa ”Elää” ja Sirola-opiston peruskurssi. Taitaa vaatimukset kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi olla edelleen samat.

  Liikuntahallien johtaminen on todella vaativaa. Se huomattiin Hämeenlinnassakin, kun ei siitä säkinpitelijästä lopulta ollutkaan eläkeikään saakka, vaan omat joutuivat antamaan potkut. Pikkuisen taisivat poliisit myös sekaantua hyvään johtamiskulttuuriin.

 40. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Sunnuntain Hämeenlinnan kirje/Antti kirjoittelee 6000€/kuukausipalkasta,
  jota some/HäSa blogeissa on kritisoitu mielestäni
  hyvin perusteltuna ja peilattuna
  mm. todellisten suurkaupunkien vastaaviin menettelytapoihin.
  Antti pyörii ympyrää, ikäänkuin airoitta soudellen,
  josta saa sen käsityksen, että ko. jutun tekijä on ollut
  samalla uhriutuja-kirjoittaja-kurssillä,
  kuin ko. 6000€/kk palkannauttija.
  Oikea toimittaja olisi juttuunsa kirjoittanut myös
  edes pari kriittistä kannanottoa perusteluineen.
  Sensijaan hän kuittaa ”varmana” diagnoosinaan
  kulahtaneen sloganin
  ”kateus voittaa kiimankin.”
  ;D

 41. reviisori sanoo:

  Niin se menee, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan valitsee yksinkertainen enemmistö. Sama yksinkertainen enemmistö myös päättää palkasta.
  Sit kirjoitustaidoton toimittaja myötäilee, kun haluaa olla ns. suuren kaupungin lehden toimittelija.

 42. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro reviisori!
  Tuo ”yksinkertainen” enemmistö
  kuulostaa hyvin monikerroksiselta.
  Kommenttejasi luettuani,
  tämäkin sanavalintasi herättää tiettyjä
  mielleyhtymiä ;D

 43. reviisori sanoo:

  Meneeköhän tuo työajan ja matkalaskujen valvonta, niin kuin on kylän tapa. Kaksinkertainen kirjanpito ja yksinkertaiset tilintarkastajat.
  Vai onko tääkin kateutta

 44. Dr Franck sanoo:

  Toimituksen kannanotto häsan oman puskista-ampujan; antin suulla oli toki odotettu. Vaikka lehti on hieman madaltanut jyrkkiä kokoomus-vouhotuksiaan, saa kokdem edelleen äärimmäisen kritiikittömän tuen ykkösmedian toimesta. Mielestäni Häsa on osaltaan vastuussa Hämeenlinnan nykyisestä näivettymisen tilasta, asennoitumalla kaupungin poliittiseen elittiin ainoastaan tukemalla sitä.

 45. Riitta Nyqvist sanoo:

  Dr Franck, Hämeen Sanomat oli aikoinaan lehti,
  jota tilattiin melkein joka pirttiin tiedostaen et pitää
  tietty suodattaa jotakin aamukaffeen lisäksi.
  Lopetin lehden tilauksen raskain mielin kauan sitten,
  olisin halunnut vastinetta rahoilleni enemmän.
  En poliittisista syistä, minulla ei ole poliittista kotia
  yhdessäkään puolueessa.
  Toivon edelleen, että Puotila puuttuisi sijoituksiinsa,
  alueen printin alamäki ei hyvä.
  Tämä on puhdasta bisnestä, ei poliittista agendaa näin vahvasti.
  Riitta

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Moi Riitta Simasuu,

   käsittääkseni Puotila istunut Hämeen Sanomissa pöydän päässä nuija kädessään 21 vuotta, joten kai asiat menevät sitten kuten hän ja pääosakkaat haluavat.

 46. Janne Routio sanoo:

  Huomenta Kari

  Tarkoittaako pääosakkaana tässä myöskin Hämeen sanomien toiseksi suurinta omistajaa eli kaupunkia/kokdem. Ei kai Häsa voi millään muotoa lähteä pureksimaan yhtä suurinta omistajaansa, ja tässä on eräs tämän kaupungin keskeisimmistä ongelmistakin.

Jätä kommentti

css.php