Valinnanvapaus on huikeaa tai sitä ei ole ole

Vieläkin mietin tuota Soten valinnanvapautta. Suomessa on tällä hetkellä 2 439 000, siis n. 2,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät voi valita terveydenhuoltoaan. He ovat niitä, jotka käyvät töissä. Heille sen valinnan tekee työnantaja.
Tulevaisuudessakaan lapset eivät voi itse valita ja sit on paljon niitä, kuten minäkin kohta, etten osaa mitään valita.
Noin kolmas osa väestämme on lapsia tai yli 65-vuotiaita, siis n. pari miljoonaa.
Montako niitä valintoja tekevää oikeaasti jää. Suuri kusetus. Kukaan ei saa valita, vaan muut valitsevat.
Siis joku valitsee ja hoitelee homman niin, että vain potilas tai ruumis jää Suomeen. Raha ja työ meneekin sit muualle. Hallintarekisteri hoitaa loput, vaik siel lukee, että tuntemattomalle voidaan lisätä 50 prosentin vero. Mistähän ne sen tuntemattoman löytää, kun eniten rikoksia Suomessa on tehnyt ”toistaiseksi tuntematon mies”

Kuten kolumnissani Kaupunkiuutisissa kirjoitin 10.5.2017

Veri pakenee maasta

Veri pakenee maasta, on tämän päivän totuutta. Ennen puhuttiin aivoviennistä, mutta silloin elävä ihminen kuljetti Suomessa yhteiskunnan rahalla koulutetut aivonsa toisen maan viisaudeksi. Miten niin veri pakenee maasta? Se on tätä terveydenhuollon yksityistämistä, joka ratkaisee kaikki ongelmat. Kaupallinen terveysala hakee voittonsa suomalaisen potilaan tuomista verorahoista teettämällä tutkimuksia ulkomailla. Terveystalossa imaistaan putkeen verta Suomessa, mutta ei sitä näytettä tutki suomalainen ammattilainen. Veriputki lähtee Tallinnan laivalla kohden Viroa. Siellä näytteen tutkii Synlab International GmbH. Kyseinen firma varmaan pystyy kilpailemaan hinnoilla hyvin, kun toimii jo 35 maassa.

Siinä se lapualaisen verikin vapisee, kun se putkilossa kuljetetaan Viroon ja Kemijärven syrjäkulmalainen pääsee myös poikkeamaan Tallinnassa, edes veriputkilossa. Laivoilla kulkee siis monenlaista verta ja nestettä. Osa verestä on melkoisissa promillelukemissa ja nestettä viedään kontilla laivaan ja suomalainen kiskoo sen nokkakärryillä takaisin Suomeen. Veronmaksajat maakunnassa ja rannoilla voivat vain ihmetellä tätä touhua. On tainnut olla hyviä suunnittelu- ja valtuustotoseminaareja, joissa näistä asioista päätellään.

Taidetaan turhaan pelotella, että Suomessa on jonain päivänä hoitajapula. Päättäjämme ovat sen selvästi ennakoineet ja myyneet hyvän terveydenhoitomme monikansallisille rahankerääjille. Ei näistä firmoista mikään tule tänne hyväntekeväisyyttä tekemään. Ne tekevät raakaa bisnesta ja kotouttavat rahat kauas Suomen maaperältä. Muutamat eivät maksa yhtään veroa Suomeen, vaikka toimivat täällä. On se upeaa toimintaa valtion päättäjiltä. Hallituksessa istuu puolue, joka haluaa poistaa maasta ikäviksi kokemansa. En olisi uskonut, että verorahat ovat myös sellaisia.

Suomalaista huippukoulutettua terveysalan ammattilaista ei arvosteta enää. Nämä yksityiset tekevät kaikkensa, että työntekijän edut huononisivat. Suomalainen Yhtyneet Medix Laboratoriot siirtyi noudattamaan teollisuuden laboratoriotoiminnan työehtosopimusta. Näin se pystyi heikentämään huippuammattilaisen etuja. Terveyspalvelusta on tullut teollisuutta. Ihmistä hoidetaan kuin mopon kaasarin valmistusta, inhimillisyyttä ei enää tarvita. Raha ratkaisee ja päättäjät myyvät toimintaa näille firmoille. Kukaan ei ole koskaan kuitenkaan pystynyt kertomaan, paljonko on säästöjä tullut. Nehän ovat liikesalaisuuksia.

Suomalainen terveysalan ammattilainen on aina halunnut tehdä työnsä hyvin ja ajatellut potilasta. Hän kohtaa sen potilaan silmästä silmään. Joskus on tietenkin tullut hoitovirhe. Virheitä tulee aina ja varsinkin kun heille on järjestetty säästöillä hirmuinen kiire. Nämä virheet on ratkaistu Suomessa. Kuinka paljon kiinnostaa virolaista verentutkijaa suomalainen potilas? Missäs nämä virheet hoidetaan? Pahimmillaan hautaustoimistossa tai juristit alkavat myös matkailla Tallinnaan. Oikeuslaitos on eestiksi kohus. Sanasta puuttuu kirjaimia, eikä suomalainen voi luottaa, että kohtuus toteutuisi.

Ai niin, meille on luvattu asiakkaan saavan valita hoitopaikkansa. Voi olla hetken päästä vaikea valita, kun tarpeeksi on yksityistetty. Puhutaan asiakaslähtöisestä palvelusta. Tarkoittaako se, että asiakas lähtee, eikä koskaan palaa? Voisi se veri virrata joskus päättäjien aivoissakin, eikä vain meren yli tutkimuksiin.

27 kommenttia artikkeliin “Valinnanvapaus on huikeaa tai sitä ei ole ole”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Ei IIvarin tekstiä tarvitse kommentoida. Se on valmista ja selvää. Pääasia, että lukee sen.

 2. Walkman sanoo:

  Kun vasemmistoliiton puheenjohtaja ja eritusprofessori joka on omien sanojensa mukaan ”patamusta” provari ovat yhtä mieltä SOTEn järjettömyydestä niin vaikea on taviksen sisäistää SOTEn erinomaisuutta.

 3. Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta,

  jotta ei jäisi epäselväksi mitä käsillä olevista asioista yleisesti ajattelen, niin ensin pari pointtia:

  1) vastustan hallintarekistereitä, ja edellytän päättäjiemme ajavan osakeomistusten täydellistä avoimuutta.

  2) sote-uudistus on yksityistämiskiimassaan menossa täydellisesti hatelikkoon, eikä mitään sille asetettuja tavoitteita tulla saavuttamaan. Eriarvoisuus ja kustannukset tulevat kasvamaan. Jokainen, joka on osallistunut sairaanhoitopiirien hallintoon ymmärtää, että maakuntavaltuusto ja -hallitus ”päättämässä” valtion rahoittamista palveluista tarkoittaa supervirkamiesten tyranniaa ja ns. TINA-päätöksentekoa (There Is No Alternative, vaihtoehtoja ei ole).

  Silti, vaikka yleisesti kritisoidun asian haukkujiin on helppo liittyä, pitäisi omassa kritiikissään silti tietää mistä puhutaan ja pitäytyä faktoissa.

  1) Hallintarekisteröidyille osakkeille maksettava osinko ja sen verotus

  Ratkaisuksi esitettiin 50 % lähdeveroa, joka sitten viime puristuksessa muutettiin 50 % ennakonpidätykseksi. Tästä on noussut todella populistinen louskutus, että miten muka tuntemattomalta voidaan periä lähdeveroa tai ennakonpidätystä?!

  No siten (ja jokaisen pitäisi tajuta tämä jos edes sekunnin pysähtyy miettimään), että sen lähdeveron tai ennakopidätyksen perii ja tilittää verottajalle osingon maksava yhtiö, joka tietää onko sen osakkaan tiedot julkisia, vai ei, ja mikä on hallintarekisteröidyn osakkaan kotimaa. Verottaja ei tiedä keneltä ennakko on pidätetty, mutta yritys pystytään auditoimaan onko se pidättänyt hallintarekisteröidyille osakkeille maksetuista osingoista ennakon. Tämä kaikki on tietysti yritykselle täysin turhaa ja kallista jumppaa.

  2) Valinnanvapaus ja veren virtaaminen

  Vaikka osa varsinkin julkisrahoitteisista työnantajista on laatinut todella laajoja ja anteliaita työterveyshuoltosopimuksia, työterveyshuollon piirissä oleminen ei tarkoita, että 2,5 miljoonan työllisen koko terveydenhuolto olisi sillä järjestetty vaihtoehdottomasti työnantajan taholta.

  Työterveyshuollolla tarkoitetaan ”työnantajan järjestettäväksi säädettyä työterveyshuollon ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden toimintaa, jolla edistetään työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta, työyhteisön toimintaa sekä työntekijöiden terveyttä ja työ- ja toimintakykyä;”

  Valtaosalle työllisistä työterveyshuolto ei sisällä työterveyshuoltolain 12§ minimin (joka ei siis sisällä mitään sairaanhoitoa) lisäksi minkäänlaisia sairaanhoito- tai muita terveydenhuoltopalveluita, vaan ne työntekijä joutuu edelleen hakemaan joko julkiselta tai yksityiseltä tuottajalta.

  Veren virtaamista eli labra-analyysien siirtymistä ulkomaille miettiessä kysymys pitää kääntää toisin päin, eli miksi labratoiminta on Suomessa niin paljon kalliimpaa kuin muualla Euroopassa (ja se on oikeasti monin verroin kalliimpaa), että näytteet kannattaa roudata Viroon? Työn säilyttäminen Suomessa on äärimmäisen tärkeää, mutta asialle ei ole eduksi pistää päitä puskiin ja jauhaa mantraa kotimaisen työvoiman ammattitaidosta ja tuottavuudesta aloilla, joissa volyymit ja niiden kautta automatisaatio jyräävät ja ihmistyöpaikat yksinkertaisesti katoavat tai muuttuvat McTyöpaikoiksi.

  Labratestien ulkoistuksessa tärkein kysymys ei suinkaan ole se, minne ja kenelle testipotista maksetaan verot ja erityisesti voitot, vaan potin koon pienentäminen yleensä sekä erityisesti testausprosessien vaikutus diagnoosin saamiseen ja hoidon aloittamiseen ja siten hoidon vaikuttavuuteen ylipäätään. Se sama automaatio, joka on johtanut labrojen keskitykseen, etenee vauhdilla joka mahdollistaa enenevissä määrin ns. POCT- tai IVC-diagnostiikan (Point Of Care Testing tai In Vitro Diagnostics) eli yleisimpien labratestien suorittamisen potilaan odottaessa ja tämän välittömässä läheisyydessä tyyliin koe nyt, tulos vartin päästä, oikean hoidon aloitus heti eikä ensi viikolla. Tämä on hommaa, jossa näytteeseen ei sen ottamisen jälkeen enää ihmiskäsi koske.

  Jos sote-valmistelu olisi aloitettu hallinnon sijaan prosessien miettimisestä, oltaisiin jo pitkällä. Nytkin ollaan pitkällä, nimittäin suolla, matkalla syvemmälle. Tyhjää haukkumalla huomiota ei kuitenkaan saada koskaan niihin ydinkysymyksiin, jotka määrittelevät uudistuksen onnistumisen tai epäonnistumisen.

  • Ilkka Iivari sanoo:

   Kohtaa yksi.
   Suurimmat talousrikokset on tähänkin asti tehty yhteistuumin. Vaikka se menee noin, että osingonmaksaja maksaa lähdeveron, niin piilossa saa olla.
   Kummallisesti asiantuntijat ovat eri mieltä toimivuudesta. Vaikeuttaa huomattavasti talousrikostutkintaa, mutta se lienee tarkoituskin. Eräs hallituspuolue on palannut juurilleen takkia kääntämällä. Lue Kokoomukseen. Vain raha ratkaisee ja se pitää kohdentua niille, joilla sitä jo on.

   Kohta kaksi
   Olen saanut nauttia työterveyshuollosta, kun olen ollut töissä. Hiukan tietenkin kärjistettyä, että kaikki työlliset sitä saavat. Me saatiin myös sairaanhoitoa.
   Kuluja pitää todella vähentää ja yksi keino siihen on prosessit.
   Ei se silti onnistu niin, että koneet tekevät. Pitää olla ammattilainen, joka tulkitsee, tekikö kone oikean tuloksen. Nytkin koneet analysoivat, mutta ammattilaisten mukaan pitää olla ammattilainen tulkitsemassa, voiko tulos olla oikea.

   Juridisissa asioissa luota lakia lukeneisiin huomattavasti enemmän kuin työttömään paperimieheen kavereineen. Jotkut eivtä luota edes korkeimpiin oikeusasteisiin, vasinkin jos päätös on ollut heidän kannaltan kielteinen. Välillä heitellään naurettaviakin väitteitä, että joku on taustalla vaikuttanut. Eppäilen, edelleen, ettei tuomioistuimien korkeimmat virkamiehet vaaranna uraansa jonkun kyläriidan takia.
   Lääketieteellisissä asioissa luotan oikean koulutuksen saaneisiin, enkä insinööreihin. Laitteita he tietenkin suunnittelevat, mutta loppu jääköön oikeille ammattilaisille.

   Kolumnin tehtävä on herättää keskustelua. Sen vuoksi se voi olla värikästä ja hiukan laveampaa kuin varsinainen asiateksi. Kolumnisti ei tarvitse vahvennuksia nostaakseen uskottavuutta.

 4. Jukka Pekka Hämäläinen sanoo:

  Kiitos Ilkka ajankohtaisesta kirjoituksesta. Tässä on hyvä esimerkki miten meidän ammattitaitoja arvostetaan. Tärkeämpää on joidenkin yksittäisten yhtiöiden varojen lisääminen. Tämä on vain yksi niistä järjettömyyksistä, mitä tehdään myös meillä paikallisella tasolla. Syynä on varmaan, kun ei nähdä kokonaisuuksia ja ei osata huomioida ko. toiminnasta aiheutuvia kustannuksia. Kuten eräässäkin tapauksessa unohdettiin eräs oleellinen kustannus ja huomattiin ”säästön” tulleen lopulta kalliimmaksi. Päätöksen teossa vaaditaan muutakin, kuin vain hintaan tuijottamista. Maalaisjärkeä päätöksiin, eikä tilattujen konsulttien lausuntoihin luottamista.

 5. Walkman sanoo:

  Pahoittelen kirjoitusvirheitä. Po. Emeritus ja porvari. Johtuu mobiilikirjoituksen pienistä näppäimistä.

 6. Eero Heikkinen sanoo:

  Iivarin pohjakirjoitus on hauskasti ja lukijaystävällisesti kirjoitettu. Faktat ovat varmuudella tolkunpaa tasoa kuin hallituksen huitaisema soten 3 miljardin vaikuttavuusarvio laatimastaan lakiesityksestä. Sekä faktoilla, että mielipiteillä on polittisissa hankkeissa lähes yhtäläinen merkitys. Jos emme jotakin hanketta hyväksi, vaikea on hallituksen viedä sitä maaliin ns. demokratian vaikuttavuuden takia. He joutuvat tekemään hankkeestaan aidon vaikuttavuusarvion seuraavien vaalien ajankohdan mukaan. Kumpaakaan suuntausta ei sovi väheksyä.

 7. kuningasjätkä sanoo:

  Siis mikä uutuusjuttu tää valinnanvapaus nyt on olevinaan? Valinnavapaushan on ollut jo käytössä toista vuotta. Minäkin kyllästyneenä Päijät-Hämeen sotepiirin toivottomuuteen ja virolaisvenäläis doktoreiden voimin jaeltavaan buranahoitoon, olkapääkipujeni kanssa, tein vuoden alussa valinnanvapauslakiin perustuvan valinnan ja vaihdoin sotepiirikseni Jyväskylässä toimivan JYTE n ja heti rupesi tapahtumaan, ensin kun olin lääkärillä ensimäistä kertaa tuli samantien lähete röntgeniin, sitten ortopedille ja ortopediltä lähete magneettikuvauksiin ja kun seuraavaksi menin takaisin lähettävälle ortopedille hän laittoi paperit leikkausjonoon. Leikkaukseen olisin päässyt jo keväällä, mutta halusin itse valita leikkausajankohdaksi syksyn tai alkutalven, syystä että pitäisi hieman tienata jotain näin kesäaikaan ja tehdä rästiin jääneitä hommia pois alta, ettei sitten kädet paketissa tarvii muutakuin makoilla aloillaan.
  No nythän vielä on niin että jos käyttää valinnanvapausoikeuttaan , ei matkoista saa mitään korvauksia, mutta eipä niistä saisi muutekaan, kiitos siitä kuuluu tuppiuunoille päättäjille jotka keksivät rangaistuskorotuksen matkaomavastuisiin jos käyttää omaa autoa tai itse tilattua taksia, silloin kun joutuu maksamaan omavastuuosuuden tuplana mennen tullen!
  Kelataksikeskuksesta tilatussa taksiajossa riittää yksinkertainen omavastuu.

  Muuttuuko nyt uuden valinnanvapausoikeuden myötä myös matkakorvaukset inhimillisemmiksi? Tuskinpa, sillä jotain kiusaa nää tuppiuunot tietysti keksivät kuitenkin?

  Ehkäpä myöskin nyt valinnanvapautta rajoitetaankin etten enää saakaan valita parasta vaan jonkin muun omalta sotealueeltani, tai maakunnastani.. Mikähän se mahtaisi olla, kun ei niitä vaihtoehtoja ole?

  Kun Päijät-Hämeessä siirryttiin hyvinvointiyhtymän käyttöön, niin Itä-Häme lehdessä oli uutisotsikko:
  ”Hyvinvoinityhtymä tulee, mikään ei muutu Hartolassa” !

  Ja todellakaan mikään ei muuttunut Hartolassa, samat virolais-venäläis lääkärit jakoivat buranareseptejä, lähes kaikkeen vaivaan, paitsi ripuliin, siihen jaeltiin hiilitabletteja…

  Arvannette jo viimeistään nyt, miksi vaihdoin Jyteen?

 8. Eero Heikkinen sanoo:

  Hyvä kirjoittaja osaa taitavasti vedota tunteisiin ja saa asialleen kannatusta. Puoluepolitikkahan on juuri sitä itseään ja sehän myönnetään avoimesti. Kait siinä ohessa hoituu jokin asiakin. Tunteella saa huononkin asian vietyä läpi niinkuin sotessa on tapahtumassa. Valinnanvapaudesta tulee se päällimäinen ja vetoavin tunne. Sillä viedään kuin ”vastahakoista” narusta.

  Ihminen on monismutakinen olento, josta vain pieni osa on faktaa. Tai sitten tunnekin on faktaa.

 9. Lauri Kivimäki sanoo:

  Näin eläkeläisenä on ollut aikaa seurailla mm eduskunnassa käytyjä sote-keskusteluja. Sen olen havainnut, että maahamme on ylikoulutettu kaikenmaaailman dosentteja ja professoreita joilla on suunnaton sanomisen tarve niin sote kuin muissakin asioissa. Viellä kun vihervasemmisto puheissaan ottaa esille heille mieluisia kohtia näistä lausunnoista se sotkee kansalaisen käsitystä koko sote-hommasta. Vaikka hallituksen touhut eivät meikäläistä miellytä en jaksa kuitenkaan uskoa, että ministeri Rehula valehtelee kertoessaan, että sote-lakia sorvattaessa on käytetty asiantuntijoita apuna eikä kyseessä ole hallituksen oma tekele.
  Viston käsityksen soteuudistukseen antaa 1,5 vuotta sitten käyty arvoton näytelmä, missä kepu kiristämällä maakuntamallin aantoi kokoomukselle lupauksen vapaasta kilpailusta.
  En ole asiantuntija, mutta eihän ole mahdollista, että kansalaiset joka puolella maata saavat yhtäläiset palvelut ja että hankkeella saavutetaan miljardisäästöt. Koko homma menee reisille tietoturva-ja siirto-ongelmiin ja tulee maksamaan arvaamattomia summia meille veronmaksajille, mutta sehän ei ole herrojen murhe.

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Voi niitä vihervassareita, taas on persun mielenrauha järkkynyt.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Kenenkä persun? Minä en ole, se että joskus näen hallituksen toimissa jotain hyvääkin ei teee minusta yhdenkään puolueen kannattajaa, puoluekannatus on yksisilmäisyyttä.

    • Uskomatonta tuubaa sanoo:

     Kun vedät tuota iänikuista vihervassari tuubaa, niin kai sinussa on miestä kertomaan miten ne asiat on sotessa sotkettu. Se, ettei persua miellytä erilaiset näkemykset niin peiliin voi katso.

     Alapa yksilöimään sotkemiset vai teetkö persut.

     • Vihertuubatörttö sanoo:

      Äläpäs vihertuubatörttö yritä sysätä selitysvastuuta omista rähjäämisistäsi muille. Kerropa meille ihan omin sanoin aiheesta, mistä alat niin kiihkeästi jälleen kerran törkeästi suutasi pieksämään. Sinulle itsellesi voisi sopia hame housujen sijasta, kun et ikinä kykene väittelemään asioilla, vaan aloitat aina hilittömän rähjäämisen ja muiden dissaamisen. Pysy tästä lähtien asiassa. Onnistuuko?

     • Uskomatonta tuubaa sanoo:

      Upeata vihertuubatörttö, vahvistit taas käsitystäni persuista
      Hamekangas on kaupoista loppu, kertoivat tietyn puolueen edustajien ostaneet koko varaston. Osasta kuulemma tehdään hameita mutta iso osa kuluu takkien tekemisen. Nyt hallintarekisterikeskustelun aikana pelätään, etteivät takit kestä moista kääntelyä. Joten uusia tarvitaan.
      Huh, huh, kunpa persuilla olisi kaikki lepakot tuulimyllyssä.

      Ai niin mutta taas ne vihervassarit.

 10. Eero Heikkinen sanoo:

  Ymmärrän hyvin ettei kaikki kykene hyväksymään tunnepitoisia ilmaisuja, vaikka ne sisältäisivätkin tosiasioita. Heille vain faktat ovat tärkeitä. Faktat ja tosiasiat ovat erilaisia vaikka samaa sukua ovatkin. Fakta on lyömäase, astalo. Kansa on aina tiennyt, että tosiasiat tunnustetaan tai seisotaan tosiasioiden edessä tai takana. Nämä sanonnat kertovat kansan tajusta käsitellä asioita ja tuoda ne miellyttävästi esille.

  Toisin ilmaistuna: Fakta kyyditään kohteeseensa pakettiautolla. Fakta on liian jäykkä taipumaan limusiinin kyydittäväksi.

 11. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jotkut ovat pillastuneet kun käytän nykyisestä oppositiosta nimitystä vihervasemmisto. Yleensähän kaikista kriittisimmät puheenvuorot hallituksen päätöksiin antavat vihreät, vasemmistoliitto ja sdp. Kristilliset ja ruåtsalaiset ovat maltillisempia ajatuksena se, että jos persut lähtevät kesällä hallituksesta he takaavat hallituksen jatkon ja varmaan ilomielin. Viimeisen 20-vuoden aikana on suomalaiseen politiikkaan tullut ilmiö, että oppositiossa kerätään kannatusta esittelemällä asioita, jotka tiedetään mahdottomaksi toteuttaa jos hallitusvastuuseen joudutaan. Tähänhän perustui persujen jytkyt. Omaa linjaansa voi vetää jos saa ehdottoman enemmistön eduskuntaan ja puolue on silloinkin yhtenäinen.
  Soten-valinnanvapaus ja hallintarekisteri ovat meikäläiselle sen verran vaikeita asioita etten ensiksimainittuun osaa ottaa kantaa ennen kuin näen sen kytännössä. Eniten pelkään, että tietojärjestelmien rakentaminen tulee maksamaan ties mitä josko koskaan tulee edes toimimaan. Jos meikäläisen vaatimaton sijoitusrahasto sattuu nousemaan vaikka 10 % ja sen kotiutan siittä on maksettava verot ilman mutinoita. Rikkailla on eri murheet ja moraali.
  Suomi on viimeisen 10 vuoden aikana pitänyt hyvinvointivaltion statusta yllä ottamalla lisää velkaa joka vuosi.
  Valtion säästötoimethan ovat pääasiassa kohdistuneet muihin kuin työssäkäyviin, paitsi kummalllinen julkisen sektorin lomarahaleikkaus. Eikö tämä olekkaan tasa-arvoinen yhteiskunta?. Ei
  Amerikoissa on korot lähteneet nousuun ja ennusteiden mukaan korot tulevat nousemaan myös Euroopassa lähivuosina. Sääliksi käy ylivelkaantuneita kotitalouksia. Edelleen pätee vanha sanonta velka on veli otettaessa veljenpoika takaisin maksettaessa.
  Vaikka maan talous on lähtenyt nousuun ja työttömyys vähenee, tulee tulevallakin hallituksella olemaan nesteiset paikat, joten onnea vaan niille, jotka silloin joutuvat mahdollisesti lupauksiaan perumaan.

 12. Walkman sanoo:

  Nykypäivän uutisoinnista tulee mieleen lähinnä parinkymmenen vuoden takainen ”Karpolla on asiaa” sosiaaliporno-ohjelma. Karpo etsi aukkoja, puutteita ja ”vääryyksiä” Suomen lainsäädännöstä ja niistä kärsimään joutuvista kansalaisista. Uhriutumisesta sai sitten poropaistin. Nyt saa ”klikkauksia ja tykkäyksiä”.

  Nykyään tätä ”ohjelmaa” kykenee tekemään jokainen jolla on nettiyhteys ja erilaiset alustat ovat täynnä kaikkia mahdollisia asioita ”epäoikeudenmukaisuuksista” ja niistä kärsivistä yksilöistä. Ja niitä riittää. Tiedon jakaminen, oikean tai väärän, ei ole enää minkään median yksinoikeus. Ei edes ns. valtamedian joka vieläkin ”pihtaa” ikävien asioiden uutisointia jos ja kun se ei vastaa toimittajan omaa haavemaailmaa.

  Taloudesta sen verran, että nyt kun se on lähtenyt housuun ja jakovaraa alkaa taas kertyä kannattaisi kuitenkin hieman malttaa ettei sitä etukäteen tuhlattaisi, kun tuota velkaakin kai pitäisi joskus maksella ainakin hieman vähemmäksi. Tämä ohjeeksi ainakin vihervasemmistolle vaikka rahanpuute ei ole tähänkään asti mitenkään jarruttanut kehitys- ja avustusideoita ko. ryhmässä. Saattaa nimittäin olla niinkin että, käsitys jakovaran syntymisestä ei olekaan totta.

  Ps. Viimeisen lauseen pilkun paikasta, ennen vaiko jälkeen ”että” sanan, en ole varma enkä tähän kiireeseen löytänyt edes netistä ohjetta.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Uskon mitä entinen virkamies Sailas sanoi viimeisten vuosien sosiaalietuuksien makastus on osin tehty valtion lisälainalla. Hallitus pyrkii 72 % työllisyysasteeseen, jotta jakovaraa muodstuisi pitäisi pyrkiä 75 %.
   Talouden kasvulukemathan perustuvat puhtaasti lounais-rannikon ja Pohjanmaan prantuneeseen työtilanteeseen. Aamu tv-ssä Aho ja oliko Korkman pohtivat maan eri osien näkymiä. Kanta-Hämettä, Päijät-Hämettä ja Pirkanmaata ei mainittu lainkaan. Savossa, Kainuussa ja Keski-Suomessa luottivat uusien biohankkeiden toteutumiseen, Lapissa matkailuun. Kirjoitin jossain muualla, että Kanta-Häme on jokseenkin turha maakunta-voitaisiin yhdistää muualle. Käsitykseni vahvistui.

 13. saara finni sanoo:

  Valinnanvapaus Etelä-Suomessa eli meikäläisellä Tervakoskella:

  Koska en osaa ajaa autoa eikä minulla sitä ole, eikä myöskään rahaa taksimatkoihin Hämeenlinnaan tai Riihimäelle ja linja-autot eivät liikennöi minun satunnaisten rairastumisteni mukan, niin ainoa keino saada lääkärinhoitoa sairastuessa on mennä Tarvakosken terveysasemalle. Niin kauan kun se on olemassa. Onhan sitä jo kuntakin yrittänyt aikoinaan lakkauttaa. Maakunta tuskin vain yrittää..

  Lisäksi, jos valitsisin jonkun pysyvän vaivani hoitajaksi erittäin hyvän erikoislääkärin jostain pisnesfirmasta, niin miten voin olla varma, että kaikki muutkin firman lääkärit ovat yhtä taitavia, eivätkä täysiä tumpeloita. Niitä löytyy täältäkin ihan omasta takaa.

  Joten se siitä valinnanvapaudesta.

  Ja sanonpa vielä tämänkin kun sanomaan pääsin:
  Kun muistaakseni Risikko hospotipomiloitsi jossain eduskunnan istunnossa, että työantajat maksavat työntekijöiden tarveydenhoitokulut, niin ajattelin, että onpas asiat muuttuneet.

  Vielä silloin kun Kela lähetti minulle vuosikatsauksiaan, ja siitä on kymmeniä vuosia, niin niistä voi lukea, miten työnantajian Kelalta saamat korvaukset lisääntyivät hälyttävää vauhtia vuosi vuodelta ja olivat lopulta samankokoiset kuin kaikki yksityisten saamat sairausvakuutuskorvaukset, siis kunakin vuonna. Miten moninkertaiset lienevät nyt. Eli ei niitä mikään työnantaja maksa, vaan etupäässä me kansalaiset sotu-maksuina.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Olisko ratkaisu, että joka kuntaan järjestetään pyörillä liikkuva miniterveysasema vähän kirjastoautojen tapaan, teollisuuskin saisi töitä kun varustelisi näitä liikkuvia terveysasemia.

   • saara finni sanoo:

    Sitä pitäisi sitten vaan osasta sairastua juuri sinä tai niinä päivinä kun tuo terveysasema omalle paikkakunnalle liikkuu.

 14. kuningasjätkä sanoo:

  Hartolassa terveyskeskuslääkäreitä työllistää sankka joukko räkätautiepidemioiden kourissa olevia ihmisiä jotka käyvät saamassa burana-, yskänlääke- ja nuhasumutereseptejä, sama on tilanne myöskin Päksin polilla.

  Kansalaiset eivät taida tietää että kyseisiä ”lääkkeitä” saa apoteekista myös ilman reseptiä tarvitsematta edes maksaa tuota kuuluisaa 50 euron lisäomavastuumaksua ja arvauskeskusten käyntimaksuja…

  Sitten jos on aivan oikeasti sairas ja haluaisi mennä lääkäriin, niin aikoja ei saa ellei ole kiireellinen tapaus ja pää puoliksi irti ruumiista!

 15. kuningasjätkä sanoo:

  Ja mediassa paasataan kokoajan, että jos tulee tälläisiä tai tuollaisia oireita niin pitää kiireenkaupalla hakeutua lääkäriin.. Niinpä joo. mutta kun ei pääse lääkäriin vaan ensin on hakeuduttava hoidontarpeenarviointiin, lääkärileikkejä leikkivien sairaanhoitajien luokse, joka sitten harkitsee kannattaako lääkäriä asialla vaivata.

  Kyllähän hoitoon pääsee tietysti jos vaan muistaa ottaa oikeanlaisen puoluekirjan mukaansa, silloin voi päästä jopa suoraan osastollekin ilman lähetettä, niinkuin tuossa eräskin huippupolitikko taannoin pallolaajennukseen..

  Mutta ehei tavallisella vaalikarjalla ole mitään asiaa kiirehoitoihin, ekä varsinkaan iltaisin, öisin tai viikonloppuina. Silloinhan suomi seisoo ja on suljettu…

  ”Tulkaa sitten ensiviikolla jos oireita vielä on…”

 16. saara finni sanoo:

  Kuin luin kepun uudesta kannatuslukemasta, lähetin heti sotekeisari Sipilälle seuraavan sähköpostin:

  ””Onneksi olkoon! Olette järjestänyt meille suomalaisille vuoden parhaan uutisen eli uuden ”kannatus”lukemanne. Kiitos siitä.

  Se nk. valinnanvapaus alkaa konkretisoitua. Oliko hallitusohjelmaan kirjattu, että suomalainen hyvä terveydenhoito aiotaan tämän hallituksen ansiosta tuhota, jotta saadaan kaikki verorahamme ohjattu lääkäreiden omistamiin yksityisbisneksiin?

  Ei ollut.

  Te teitte sellaisen muutoksen hallitusohjelmaan jälkikäteen. Ja nyt rehvastelette joka haastattelussa sillä, että hallitusohjelmaa ei muuteta. Kyllä ootte oksennuttava jätkä.

  Saara Finni”

 17. saara finni sanoo:

  Näita radion uutisia kannattaa kuunnella ainakin kolme ensimmäistä minuuttia jos haluaa tietää, mitä uudesta maakunta-sote-häkkyrästä joudumme maksamaan ja mm. kenelle.

  https://areena.yle.fi/1-4120297?autoplay=true

Jätä kommentti

css.php