Vaalitemput

Kaupunkiuutisissa 18.1.2017 julkaistu kolumnini. Lehtiversiossa oli viimeinen rivi tipahtanut pois.

Vaalitemput
On se mukava kaukaa tai läheltä seurata poliitikkojen keinoja päästä vaaleissa edustamaan itseään ja joskus jopa hoitamaan niitä yhteisiä asioita. Tärkein tuntuu olevan julkisuus. No, niinpä tietenkin, nimi ja kuva esiin keinolla millä hyvänsä. Melkoisia asuntosäästäjiä tuntuvat jotkut olevan, sillä kotona käydään vaan pyörähtämässä. Kylillä pitää olla esillä ja tilaisuudessa kuin tilaisuudessa etupenkissä. Välillä täytyy patsastella ja ottaa kuva todisteeksi, että on päässyt jonkun enemmän vaikutusvaltaa saaneen lähelle. Kirjoittamisen tarve lisääntyy, sillä yleisönosastot ja somepalstat täyttyvät huikeista oivalluksista. Asiaan kuin asiaan otetaan kantaa. Toiset ovat yltiöhumanisteja ja toiset raakoja rasisteja. Muutama kopioi ansiokkaasti.

Vaalikauden aikana valtaan päässeet ovat kunnostautuneet monin tavoin ja pitäneet itsensä julkisuudessa. Toisia on lähetetty kohden käräjäsaleja. Joidenkin matka tyssäsi ennen oikeustalon eteistä, kun syyttäjä eväsi pääsyn saliin asti. Saattaa olla, että siitäkin poliisitalon ovet taas aukeavat ja lähettäjät joutuvat poikkeamaan kuultavana. Sellaista sanailua on ilmentynyt. Toiset tekivät sen verran enemmän, että pääsivät tai pääsevät ihan omilla teoillaan käräjäsaliin. Matkalla piti vierittää syyllisyyden taakkaa viattomienkin päälle. Päätöksiä odotellaan. Vaaleissa nimi takuulla muistetaan, kun esiinnytty on.

Ehdokaslistojen kerääjillä on varmaan helppoa tai sit vaikeaa, kun tunkua taitaa olla. Ehdokkaaksi halutaan, jotta päästäisiin vaikuttamaan. Niin sen pitäisi olla. Valitettavasti havaittavissa on ollut oman kaunan hoitamista ja toisen kiusaamista. Pyrkivillä saattaa olla myös oman identiteetin kanssa vaikeuksia, pitää päästä kukoistuttamaan narsismiaan. Muuten tuntee itsensä ihan vähäpätöiseksi. Eräissä vaaleissa huomasin, että titteliksi oli lisätty ammattinimike, jossa ei päivääkään ole tehnyt töitä. Jotkut tittelit, kun vetoavat kansaan. Aloittamista vaille valmiit opinnot muistetaan mainita. Sen verran on saatettu tehdä, että on päästy kirjoille ja suoritettu alkuopinnoista ruokalan ja kirjaston käyttökoulutus.

Oikeastaan enemmän säälittää ne osaavat ja asioihin paneutuneet päättäjät, jotka hiljaisesti puurtavat työtään. He ajattelevat ihmisen ja asuinkuntansa parasta. He tekevät sitä yhteisten asioiden hoitamista. Eivät antaudu kylään rantautuvien huiputtajien vietäväksi. Turhautuminen iskee jossain vaiheessa, eikä enää viitsitä lähteä ehdokkaaksi. Näin käy varmaan näissäkin vaaleissa, että huomataan hyvien luopuvan. Paljon on myös sellaisia, joilla olisi todellinen kyky ja taito hoitaa asioita, mutta he eivät lähde mukaan, kun ovat huomanneet mitä peliä käydään.

Äänestäjät ovat avainasemassa aina. Valitettavan moni vain menee julkisuudessa huiputtavien kelkkaan ja seuraa kuin sopulilauma johtajaansa. Nyt on oiva tilaisuus selvittää ehdokkaiden taustoja ja tekemisiä, eikä antaa harhauttaa itseään. Puolueita ja ehdokkaita riittää, joten valinnanvaraa on. Kyllä sieltä löytyy ehdokas, joka vastaa omaa ideologiaa ja taustaa. Mulle ei riitä esilläolo, vaikka julkisesti päällään seisois.

5 kommenttia artikkeliin “Vaalitemput”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Ilkka!
  Nämä politiikan ”päällään seisojat” ovat oma rotunsa
  loputtomassa vallanhalussaan.
  Heille kaikella on hintansa, mut ei mitään arvoa.
  Tuosta muistui mieleeni kunta, jossa asuin taannoin.
  Siellä pantiin hakuun kunnanjohtajan virka,
  jota hoiteli vt:nä tilapäisvallasta juopunut henkilö.
  Hän ilmoitti haastattelussaan, (seisoen päällään lehtikuvassa)
  hakevansa ko. virkaa.
  Puolueen tolkun miehelle totesin
  – Ette kai tuota pelleä valitse,
  eihän kuntaa johdeta kuin sirkusta?
  Ps. Eivät valinneet.
  Riitta

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Iivarin kolumni on mitä mainioin. Ei tarvitse olla kovinkaan tarkaan Hml kunnallispolitiikkaa kun osaa asetella nimiä useisiin kohtiin Hänen kirjoituksessaa. En tiedä minä kaipaan Hml politiikkaan Johannes Koskisen ja Jari Koskisen sekä Ismo Soukolan tapaisia harkitsevia henkilöitä. Jos Helena Hirviniemi todella jättää politiikan on sekin menetys. Paikallispolitiikassa kumisee liikaa ns tyhjät tynnörit.
  Asioita ei korjaa kuin puolueista riippumaton talouskonsultti, jolle avoimesti kerrotaan missä kaupunki menee. Sitten saadaan esitys kannattaako edes yrittää vai luovuttaa.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jäipä pois järkevistä, maltillisista, harkitsevista Seppo Rehunen.

 4. Antti Sulonen sanoo:

  Ei Hämeenlinna mitään talouskonsulttia tarvitse. Huonosti tehtävänsä hoitavat virkamiehet valtuutettujen toimesta vaihtoon ja huonosti tehtävänsä hoitavat valtuutetut äänestäjien toimesta vaihtoon. Se on ratkaisu, kaikilla nykyisillä näyttää olevan omat unikuvansa, joiden mukaan maalaiskylää pitää ”kehittää”.
  Ei ole toimihenkilö-, virkamiestaso ajan tasalla, kun Mauri Ojamäki kirjoitti Hämeen Sanomissa 18.1.2017 vanhusten palveluista kysyessään, saaneensa vastaukseksi ettei asia Ojamäelle kuulu. Kyllä ne asiat valtuutetulle kuuluu.
  Lieneekö Ojamäki syyllistynyt kiusaamiseen?
  Kuinka paljon siellä maalaiskunnan hallinnossa niitä viranhaltijoita on, jotka eivät ymmärrä asemaansa. On sellaisia, jotka arvostelevat etteivät ole alemman tason työntekijän juosseen työssään ja sitten on sellaisia, jotka eivät valtuutetuille vastaa.
  En tiedä joko valtuutetut, jotka kyselivät taannoin patsaan siirtokustannuksia saaneet viran-, tai toimenhaltijalta kustannusselvityksen, aikaa on ainakin ollut.

 5. Jukka Pekka Hämäläinen sanoo:

  Kiitos Ilkka erinomaisesta analyysistä. On mukava huomata, kuinka seuraat entisen kotikaupunkisi elämää sieltä maaseudun rauhasta.

Jätä kommentti

css.php