Euroopan suurin perunakellari

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti supertäydenkuun aikaan toriparkin rakentamisen edistämisestä. Käyttöä sille kyllä löytyy, vaikka autoja sinne ei eksykään.
Siitä tulee hyvä perunakellari, josta on helppo nostaa ne torille myyntiin. Mikäli tori vielä joskus palautuu käyttöön ja sinne löytyy myyjiä. Perunamaan kaupunki hankki Kirstulasta jo aikaisemmin isolla rahalla. Perunamaan lannoitteetkin ovat lähellä, kun Paroisten puhdistamolta saa lietteet. Mikäli perunoilta jää tilaa, niin juustokellari on myös tarpeen. Varsinkin homejuustoja olisi helppo valmistaa kaupungissa, kun kaupungin rakennuksissa ovat valmiit homeitiöt.
Älkää jättäkö kaivamista pelkästään tähän perunakellariin, vaan rakentakaa tunneli tamperelaisten tapaan kaupungin alitse. Pääsevät ihmiset ajamaan ilman järkytystä kaupungin ali. Nyt ne joutuvat moottoritieltä katselemaan tyhjää parkkitaloa ja näkevät vilauksen näivettyneestä keskustasta.
Keskustan markkinoijille voin antaa sloganin ”Tule näyteikkunaostoksille, saat kaupanpäälle koko tyhjän liikehuoneiston”.

Tuo päättäminen on varmaan todella kivaa puuhaa, kun voi veronmaksajien rahoilla kaivella ja rakennella ihan mitä vaan ilman minkäänlaista vastuuta. Nyt mukamas etsitään rahoittajia markkinoilta. Mitäs niitä turhaan etsitte, sillä niitähän on jo esitelty Teille.

P.S. Asuin 35 vuotta Hämeenlinnassa, enkä koskaan joutunut etsimään parkkipaikkaa yli sadan metrin päästä paikasta, johon olin menossa.

29 kommenttia artikkeliin “Euroopan suurin perunakellari”
 1. Simo sanoo:

  Tuossa on jäätävä totuus. Nimi muistiin kannattajista ja maksulappu heille kun laskun aika koittaa.

 2. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Ilkka!
  Ahonen ja Rautio, voimakaksikko tänään
  Walleniuksen Mikille/RH.
  Rautio ” Hämeenlinnassa on arki lähellä” Valitettavasti.
  Ahonen ”Mielikuvat hyvät” ”Rahaa pitää saada lisää brändäykseen”
  ”Elinvoimainen rakenne hävinnyt” Miksiköhän?
  Rautio ”Rahaa, tekoja ja kehutaan naapureita” ?!?
  Tehotipat toivoivat ”tahdon nousua kunnista”
  Haikailivat yhteistyötä Mansen kanssa,
  kun ei ole ”yliopistollista statusta.”
  Meillähän oli Tampereen yliopiston satelliitti,
  ei ole enää…
  Pitäisikö näille ”mielikuville” nauraa vai itkeä,
  verenpaine oli ainakin koholla tätä
  stand up-brändäystä kuunnellessa.
  Riitta

 3. Jyrki sanoo:

  Nyt vaan odotellaan niitä yksityisiä rahoittajia jotka maksavat puolet tuosta touhusta. Ihan jo jännittää nähdä kuinka paljon todellista pienempi kustannusarvio noille yksityisille rahoittajille esitetään jotta suostuvat lähtemään mukaan. Luvuthan ei sinänsä valehtele. Eri asia on minkälaisia lukuja esitetään…

 4. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Jyrki!
  Sambiastahan näitä rikkaita presidentin leskiä
  on ennenkin löydetty yksityistä rahaa tarjoamaan
  Hämylinnan projekteihin.
  Riitta

 5. Seppo Koskenranta sanoo:

  Torin yläreunassa oleva kukkakauppias kyllä tietää. Hänen mukaansa ” yksityinen rahoitus ei tuota ongelmia”. Lisäksi hän tietää, että kyllä ”laitokselle löytyy käyttäjät ja maksajat”. Hän on aivan oikeassa siinä, että kyllä maksajat löytyvät. Koska kaupunki takaa pysäköintiyhtiön lainat,niin maksajina tulevat olemaan veronmaksajat. Laitosta ei nimittäin millään ilveellä saada kannattavaksi.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Kukkakauppiaalle terveisiä: Siinä vaiheessa, kun yksityinen rahoitus kustantaa koko lystin, suunnittelusta toteutukseen ja ylläpitoon, niin ei muuta kuin rakentamaan.
   Mielestäni kaupunki voisi antaa ilmaisin torinalustontin tuolle pyhätölle, silti kukkakauppias ystävineen ei sitä tule rakentamaan ja ylläpitämään. Heillä nimittäin on yksi ongelma, he eivät enää uskokaan omiin laskelmiinsa. Niin kauan, kun kaupunki on takaajana, tai muunlaisella rahoituksella mukana yksityinen taho näkee pytinkin kannattavana, jopa kukkakauppias.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Taas sitä viisastuu!
   Tuohon kukkakauppaan ei minua saa asiakkaaksi kuin kilon palasina!

 6. Kari Ilkkala sanoo:

  Niin…

  käsittääkseni valtuusto hyväksyi, että kiinteistön ulkopuolelle sijoittevan velvoitepaikan vapaaksioston hinta on 15.000 €, kyseisen paikan rakentamiskustannuksista piittaamatta. Sairiossa hiekkakenttä, keskustassa luola, sama 15 k€?

  Tuon päätöksen jälkeen, miksi kukaan velvoitepaikkoja tarvitseva sijoittaisi itse latin latia torin laitokseen, kun valmiin paikan tulee saamaan käyttöönsä 15 donalla?

  Haluan myös nähdä sen investorin, joka maksaisi 50 k€ pelkästä pysäköintioikeudesta ilman vapaasti siirrettävää varallisuusoikeutta, kuten esim. autopaikan hallintaan oikeuttavia osakkeita.

 7. Antti Sulonen sanoo:

  Tämä pysäköintiongelma pitäisi kilpailuttaa.
  Nyt kaupunki on rakentanut Hämenlinnan Pysäköinti Oy:lle pysäköintihallit kaupungille, joten kaupunki voisi luovuttaa vastikkeetta uudelle Uusi Hämeenlinna Pysäköinti Oy:lle torin aluisen alueen pysäköintilaitokselle. Uusi Hämeenlinna Pysäköinti Oy:n osakkaita olisivat torin viereiset kukkakauppiaat ja muut talouslaskelmissaan torinaluspysäköinnin kannattavaksi bisnekseksi kokevat tahot. Tietenkin siitä voisi muutkin ostaa osakkeita, mutta kaupungin pitää pysyä ulkona tuosta bisneksestä, varsinkin, kun kaupungilla on kilpailevaa yritystoimintaa jo alueellaan ja ilmeisesti pieniä taloudellisia vaikeuksia toteuttaa lainmukaisia tehtäviään.
  Yksityisen tahon rakennettua tuon konsulttien kannattavaksi povaavan pysäköintilaitoksen kaupungin alueelle tulisi todellista kilpailua mihinkä kukin autonsa parkkeeraa ja tuota myöden laatu paranisi.

 8. Seppo Rehunen sanoo:

  Vaikka ajattelisi kuinka myönteisesti ja kehittämishakuisesti, niin tässä selvittämisessä en näe mitään mieltä. Hämmennystä lisää vielä pysäköintiyhtiön puheenjohtajan kommentit, jotka viittaavat suoraan siihen, että lapio maahan ja kaivamaan. Ymmärsikö johtaja, mistä päätettiin?
  Nyt päätettiin selvittää asia, joka viisi vuotta sitten jo selvitettiin. Kaivauksiakin tehtiin ja sijoittajille annettiin mahdollisuus tulla mukaan. Tulijoista ei ollut silloin ruuhkaa, vaikka vielä jokunen liikekin oli siihen aikaan noilla mailla.

  • Seppo sanoo:

   Hiljan yksi toimari sai kaupungilta kenkää! Olisko ollut suurikaan vääryys panna joukkoon toinenkin tuottamattoman yhtiön toimari?

 9. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Seppo!
  Kuinkahan moni valtuutettu ylipäätään ymmärsi painaessaan
  kyllä-namiskaa, miten syvälle ollaan menossa…
  YLE:n vaalikoneessa edellisellä kierroksella demarit
  ilmaisivat yksiselitteisesti ei-kantansa.
  Tällä välin mitkään tekijät eivät ole muuttuneet.
  Paitsi demarien kanta, mikä mahtoi olla
  sulle-mulle lehmänkauppojen hintalappu?
  Vai ovatko demarit siirtyneet viherpiiperoiden
  tuuliviiri-kerhoon.
  Riitta

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Hyvä Riitta
   Yksi asia on muuttunut. Johannes Koskinen ei ole enää johtamassa sosiaalidemokraattien ryhmää. Jos hän olisi vielä mukana, ei mitään uutta selvitystä olisi edes aloitettu. Ryhmästä puuttuu ryhti.

 10. Tapsa sanoo:

  Perustavaa laatua oleva ongelmahan tässä ei ole pysäköinti vaan se, miksi ihmiset menisivät keskustaan pysäköimään, kun siellä ei ole enää mitään. Nyt vedotaan siihen että Engelinrannan myötä parkkipaikkoja katoaa keskustan alueelta ja siksi on pakko rakentaa toriparkki. Mutta toteutuuko koko Engelinranta? Muuttotappion kourissa kamppailevassa kaupungissa en lähtisi lyömään vetoa Engelinrannan puolesta, koska jo pelkästään suomenkasarmin alue tulee vastaamaan pitkäksi ajaksi sisäisen muuton vaatimaan tarpeisiin keskustassa. Onpa tuo ns. Vekan tonttikin ihmeen autio, kun ensin melskattiin että Ilkkalan valitukset viivästyttivät rakentamista, mutta saasteiden poiston jälkeen ei alueella ole enää tapahtunut mitään – kertonee siitä ettei kysyntää asunnoille ole.

 11. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Seppo!
  Lääkärinä tiedät, kun ei ole selkärankaa,
  mistäs sitä ryhtiä revit.
  Riitta

 12. Tukituki sanoo:

  Hämmästyttävää populismia Raution kommentti: ”jos kaupungin keskustan suunnitteluun ei ole varaa, valot voidaan sammuttaa muualtakin kuin Raatihuoneesta”.
  Kertaalleen jo kartoitettu. Nyt olisi aika vaikka investoida kymmenen miljoonaa kartoitukseen kansainvälisen lentokentän suunnitteluun Hämeenlinnaan. Vai olisiko kuitenkin fiksumpaa investoida realistisiin suunnitelmiin ja uusiin ideoihin, ei laittaa saman asian tutkimiseen rahaa uudestaan? Tai sitten vaan reilusti alkaa rakentamaan toriparkkia heti. Tulisi kartoituskulujen verran edullisemmaksi, kun kuitenkin halutaan ostaa sellainen suunnitelma, että toriparkki toteutuu.

 13. Walkman sanoo:

  Joillekin ihmisille tulee työuran tai luottamustoimen parissa hetki joilloin saavuttaa oman pätemättömyytensä huipputason. Fiksuimmat havaitsevat sen itse.

 14. Lauri Kivimäki sanoo:

  Eikö se ollut Oulu josta oli pakko kopsata titu-malli, vaikka se oli jo siellä todettu kelvottomaksi. Hesarissa oli juttu kuinka Oulun vanhasta keskustasta vapautuu ja on jo vapautunut runsaasti liiketiloja. Tämänhän on huomannut jo vuosia kun ajaa Oulu ohi kohti Torniota. Kauppakeskukset ovat siirtyneet ulos keskustasta mikä on myös ollut koko maan trendi. Niin Lahdessa, Tampereella ja muuallakin, vanhat ydinkeskustat autioituvat. En tiedä onko Oulussa jo toriparkki, jos ei ole lähettäkää Hämeenlinnan päättäjät vastavuoroisesti sinne vihje, että kannatta rakentaa. Älkää sanoko, ettei se elvy, mikä on jo kuollut.

 15. SalaliittoTeoria sanoo:

  http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/318332-50-vuotta-sitten-aiheuttaako-asemakaavan-muutos-kohtuuttomia-rasituksia

  Itse en ole maakunta-aviisin tilaaja, mutta linkin uutinen ihmetyttää kovasti.
  Maksammeko me veronmaksajat joillekin tulevaisuudessa halpaa asumista? Vai mitä tämä artikkeli tarkoittaa?

  Asuuko tulevaisuuden keskustassa lapsiperheitä, joiden pienokaiset ei mahdu leikkimään pysäköityjen autojen lomassa ja häviääkö pakokaasut, missä ei enää ole lyijyä ja ovat suunnattomasti puhtaampia kuin 50 vuotta sitten, kun autot kelkotaan torin alle?

  Oletteko huomanneet, että aina kun blogeissa syntyy aktiivinen ketju kok-dem linjaa kritisoiden, tärähtää heti kohta iso määrä ihmeellisiä kirjoituksia kiinaksi, arabiaksi ja sun muilla kielillä, mtkä hukuttaa paikallisten aktiivien kirjoitukset ja ketjut.

  Ei, ei ole vainoharhaista salaliittoteoriaa, vaan monen monta kertaa huvittuneena havaittua.

  Hämeen Sanomat on poliittisesti sitoutunut maakuntalehti.

 16. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tampereella yritetään samaa kuin tehtiin Hämeenlinnassa. Täällä rakennettiin Reska, jolla kiellettiin yksityisautoilu muutaman korttelin matkalla. Tamperella yritetään samaa. Hämeenkatu on suljettu tietyltä matkalta yksityisautoilulta ja sillä osuudella olevista kaupoista moni suunnittelee lopettavansa. Kaikki uudisrakentaminen kun suuntautuu muualle samoin asikasvirrat. Tieto perustuu taksihenkilöiden tietotoimiston tietoon. En jaksa muistaa käytiinkö Hämeenlinnassa Reskan tarpeellisuudesta keskustelua aikanaan. Olen edelleen sitä mieltä, että henkitoreissaan olevaa ei saa elvytettyä ilman Talvivaaran tapaista ihmettä. Toriparkki se ei ole.
  Muuten oli virkistävää vierailla Tampereella. Siellä on tekemisen meininki. Muutama satanen meni hotelliravintolaan ja kulttuuritapahtumaan. Mutta eihän kuluneet Verkatehtaan penkit viihdetapahtuman seuraamiseen. Jokuhan pitää sitä paheksuttavana. Paljon on Hämeenlinnalla kirittävää jos meinaa Tampereen sivuuttaa kulttuuri- ja kongressikaupunkina. Siihen ei yksi Verkatehtaan pihapaviljonki riitä.

 17. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Jos haluaa ajankohtaista tietoa,
  missä mennään ja mitä pitäisi tehdä,
  taksit ja parturit kertovat.
  Heillä on laaja otos asiakaspalautteen suhteen.
  Tampere satsaa kulttuuripuoleen, mm. teattereihinsa,
  meillä leikataan kaupunginteatterin budjettia,
  kaivetaan keskustaan kuoppaa…
  Talvivaarasta tuli mieleeni uutinen,
  Hämeestä on kivasti löytynyt kultaa,
  jonka tulevat voitot menevät jälleen ulkomaille.
  Ei osata sitäkään hommaa hoitaa himaan, kun valtaus-lait laahaavat
  perätilassa.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Minua huolestuttaa nimenomaan tämä teatterikulttuurin tila täällä. Kun aina leikataan joutuu ennen niin maineikas kaupunginteatterimme menemään siittä missä aita on matalin. Tulee Finnhitsiä ja Kalenterityttöä, jotka itse luen lähinnä kesätettarisarjaan. Niitäkin markkinoidaan puoleen hintaa. Ymmärrän kyllä, ettei niukalla budjetilla pystytä siihen mihin mm TTT ja Kansallisteatteri, että ostetaan laadukkaita kotimaisia käsikirjoituksia. Tosin niissä on varaa tehdä ns ”huteja” eikä talous siihen kaadu. Olen käsittänyt, että näyttelijät täällä ovat varsin laadukkaita edelleen, ennenhän täällä oli aivan suomen huiput, Tervahartialat, Lehdot unohtamatta Matti ja Arja Nurmista ja Nousiaista.
   Verkatehtaan vähäistä klassisen tarjontaa myös jotkut ihmettelevät. Kun katselee ohjelmistosta mitkä laittavat laitoksen seinät pullistelemaan se on linjalla Yö-Sami Hedberg. Ilman niitä Verkatehdas ajautuisi konkurssiin, se on kylmä tosiasia.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Moi Riitta,

   nykyinen kaivoslaki on vuodelta 2011. Valtauksia ei enää tehdä, vaan haetaan malminetsintä- tai kullanhuuhdontalupaa. Onko laki hyvä vai ei, riippuu keneltä kysyy – Lapin kullanhuuhdonnalle valtio on tehnyt hallaa pitkään ja hartaasti.

   Suuren yleisön ongelma on, että sille ei näy se pitkäjänteinen ja erittäin kallis ja laaja-alainen työ, joka edeltää toimivan kaivoksen avaamista. Malminetsintä ei ole köyhien tai heikkohermoisten hommaa, siinä menee firmaa nurin kuin mölkkyturneessa ja rahaa palaa valtavat määrät ilman, että kaivosta lopulta syntyy. Vähän sama asia kun joitakin nyppii metsistä marjat poimivat thaimaalaiset, vaikka sinne ne marjat usein mätänisivät ellei niitäkään poimijoita olisi.

   Jos meille sitten näkyvä kaivos näyttää törkeältä rahan vuolemiselta, niin sillä onnistuneella kaivoksella pitäisi pystyä maksamaan vuosien, jopa vuosikymmenien edeltävä työ + nekin lukumäärältään moninkertaiset hankkeet, jotka eivät johtaneet lopulta mihinkään, mutta joita ilman alaa ei vain yksinkertaisesti olisi olemassa.

   Sinunkaan Riitta edes hammastahnaasi tai huulipunaasi ei tehtäisi ilman kaivannaisteollisuutta, jonka rahoittaminen ja harjoittaminen suomalaisten yritysten toimesta on pääosin päättynyt, koska se vaatii Suomea suuremman toiminta-alueen – ”putkessa” pitää olla eri vaiheissa olevia hankkeita koko ajan.

   Toinen asia on sitten ympäristöhaittojen oikea kohdistaminen. Lopulta kansalaiset maksaa ne jollakin kolmesta tavasta: tärveltyneenä ympäristönä, veroina tai korkeampina tuotteiden hintoina. Miten toimintaa ohjataan jälkimmäiseen, on sitten ihan oma matolaatikkonsa.

 18. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  Mainitsemasi laki on täynnä porsaanreikiä perätiloineen,
  niinkuin ovat monet muutkin viime vuosina kiireessä pusatut kyhäelmät,
  joita Arkadiassa paikkaillaan, vasta kun
  korvaamattomia vahinkoja on jo sattunut.
  Juttelin mm. uuden lain 11§, tutun kullanhuuhtojan kanssa.
  ”Malminetsintäluvan nojalla tapahtuvasta malmin etsinnästä
  ja muusta ei saa aiheutua olennaista haittaa muulle elinkeinotoiminnalle,
  ei merkittäviä muutoksia luonnonolosuhteissa,
  ei merkittävää maisemallista haittaa, jne…” (ref.)
  Lapin kullanhuuhtojien ideologia on ollut enimmäkseen,
  näin olen ymmärtänyt, ainutlaatuisen luonnon kunnioittamista.
  Toisin kuin nykyinen malmin ryöstöviljely, maksimaalisten voittojen tavoittelu,
  Suomen neitseellisellä maaperällä.
  Mitä tulee teolliseen marjanpoimintaan, se olisi muuten ok,
  ellei samalla tuhottaisi kasvustoa riipimällä marjoja raakana
  hyvin raa´alla tavalla.
  Bisnesetiikkaa&lainsäätäjien huolellisempaa työtä
  tässä peräänkuulutan, uskoisin että
  itse olet kyseisen linjan kannattaja.
  Riitta

 19. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ja kun monikansallinen yhtiö omistaa kaivoksen mahdolliset voittovarat pestään jossain ulkomailla, että suomalainen yhteiskunta siittä mitään hyötyy. Eikö jostain kultakaivoksesta ollut tuontapainen juttu TV:ssä muutama vuosi sitten.

 20. saara finni sanoo:

  Olli Rehn Ykkösaamun haastattelussa jaksoi naurattaa makeasti, mm. näin: ”Olen aivan varma siitä, että pääministerillä ei ollut minkäänlaista tietoa eikä aavistusta siitä tämä Katera Steel on saamassa tästä jonkinlaista urakkaa tai jonkinlaista kauppaa.”

  Eikö tällä Sipilällä todella ole minkäänlaista mielikuvaa siitä, mitä hänen lapsensa tai muut sukulaisensa puuhaavat, millä itsensä elättävät. Kun Jumalankin sanotaan pitävän huolta omistaa, mutta Sipilä ei piittaa pätkääkään. Edes omistaan, saati meistä muista.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Olli Rehnin lausunto on osa ihmettä, jonka Sipilä on kokenut.
   Kuka osaa laskea paljonko yksi työpaikka Talvivaara sotkuissa on tullut veronmaksajille maksamaan. Talvivaaran, Terrafame mikä se nyt sitten onkaan tarjoamien työpaikkojen hinta on se mitä saadaan osamääräksi, kun jaetaan upotettu rahamäärä työntekijämäärällä. Tuo samainen summa olisi pitänyt maksaa kotiin noille työntekijöille ja luonto olisi pysynyt arvossaan.

 21. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Sipilä sössi terrafamet YLE:n kanssa
  Pohjois-Korean tyyliin.
  Hänellä pitäisi olla joku kriisiviestinnän ammattilainen
  tsekkaamassa yötäpäivää, mitä medialle möläyttää.
  Viitaniemi olisi tarpeeksi kokenut ko. tehtävään.
  Rohkeutta Jukalla piisaa stoppaamaan ajoissa pahimmat
  pm:n mokat.
  Riitta

Jätä kommentti

css.php