Sheriffien oikeudet tännekin

Tämä alla oleva sepustelu ja ajatelma julkaistiin Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa pari päivää sitten.
Miettikää sitä, jos Suomessa olisi sheriffijärjestelmä kylien järjestyksen ylläpidossa. Kenelle he sanoisivat, että poistu kaupungistani? Saattaisi tulla uusia äänestyksiä paljon kaupungin hallintoelimiin.
Turhien oman egoa pönkittävien rikosilmoitusten tekeminen voisi loppua. Ei Teitä ole vaaleilla valittu omia asioitanne ja huonoa oloanne korjaamaan, vaan kaupungin asioiden hoitamiseen. Siinä vaiheessa kun on jäänyt kiinni valheen tuomasta oman edun tavoittelusta, voisi ilmoittaa, että palaan kansalaiseksi.
suomeenkin pitäisi saada demokratia, joka perustuis joskus rehellisyyteen.
Tiedättekö Te tuhansien äänten turvin itsenne jalustalle nostaneet, että poliisilla olis ihan oikeita töitäkin?

Vaijerit viritetty
Aulangolle on viritelty vaijereita ja kyttäyslavoja puihin. Ihmiset halutaan seikkailemaan kansallismaisemaan. Ei mikään uusi innovaatio, sillä näitähän on Suomessa jo monta. Joutilaille pitää olla jotakin, mutta kamalaksi on kansallismaisema haaskattu. Tätä seikkailukiipeilyä tai vaijerimatkailua voisi kehittää kunnolla kansalaisia kiinnostavaksi. Hattulassa osattiin kertoa rötöksistä Hattula-Päivien rikosbussikierroksilla, joissa eläkeläisylikonstaapeli värikkäästi kertoi paikallisista rikoksista ja tekopaikoista. Hämeenlinnassa voisikin viritellä köysiradan kaupungin ympäri paikoille, joista tutkintapyynnöt ovat lennelleet, vaikka tuomiot puuttuvat.

Kansaa voisi kuljetella gondolihissin tapaisella laitteella vaijerirataa pitkin. Lähtöpaikka olisi tietenkin tyhjä tori, jonka vierellä on Raatihuone ja kaupungin johtokeskus. Niistä on monta tutkintapyyntöä lähtenyt pyhää vihaa täynnä poliisivoimalaitokselle. Täällä on keksitty uusi poliittinen kulttuuri, asiat eivät riitele, vaan ihmiset. Seuraava pysähdyspaikka olisi Karistonkulman oikeustalo, jonne jotkut ovat päässeet riitojaan selvittelemään. Arkistosta voisi kaivella kerrottavaa matkalaisille. Matka jatkuisi Aulangolle, jonka rannoista ja rakennelmista on saatu monta riitaisaa keskustelua. Väärin on aina tehty uudistukset.

Tärkeä pysähdyspaikka olisi Kirstulan kolmio, jonka tolpan juurelle voisi perustaa pop-up ravintolan, jossa tarjoiltaisiin vettä ja leipää. Matkalaisia viihdyttäisi sambialainen rytmiorkesteri. Vieressä on vallankäytön vaaroista muistuttamassa vankila. Siellä ei tarjoilla vettä ja leipää, mutta vessan korvaa paljuselli matkalaisille. Aurinkoa seuraten matka jatkuisi kohden itää Ahvenistolle katsomaan onko muoviankat tuotu kellumaan järveen ja pöriseekö moottoriradalla liikaa. Missään tapauksessa matkailijoita ei pidä päästää katsomaan kaunista harjuluontoa, vaan uusia rakennelmia. Hyppyrimäen betonitornin seinään voisi laittaa kyltin ”Itkumuuri”, jossa valheita viljelleet poliitikot rivissä katuisivat sanomisiaan ja paljastuksiaan.

Jäähallin ja liikuntahallin kohdilla matkalaisia valistettaisiin hankintamenettelyn oikeudellisuuden tärkeydestä. Niitä hallinnoivassa firmassa se on aina osattu niin hyvin, että poliisin esitutkinta-aineistot vaativat rekan niitä kuljettamaan. Ennen epäiltiin, että hankinnat voittivat ne, joilla oli parhaat tykötarpeet. Tuotteesta ja varsinkaan rahoitusjärjestelystä ei ollut väliä, kunhan tarjoilu pelasi. Mielekäs matkustelu ja komeat konjakkipullot höystettynä rahalla saivat sopimuksen aikaan. Nyt kulttuuri on muuttunut. Värkit hankitaan ilman minkäänlaista kilpailutusta. Siitäkös vanhan kulttuurin vakaat kannattajat ovat näreissään.

Köysiradan tärkeä etappi on tietenkin Miekkalinna, jossa monet kaupungin päättäjät ovat piipahdelleet. Kodinkonekauppiaan kannattaa myös lähteä tälle retkelle, sillä Miekkalinnasta puuttuu vielä se kiviä pesevä pyykkikone. Saattaisi tehdä kaupat matkatessaan kaupunkikierroksella. Miekkalinnassa saattaa tavata ihan oikean poliisin. Varmaa se ei enää ole, sillä vähennykset purevat niin rajusti. On siellä sentään pieni museo-osasto, jossa voi nähdä poliisin kuvia. Poliisihallituksen edustajien pitäisi myös kiertää tämä köysirata, niin huomaisivat, että täällä työllistetään poliisia hyvin. Väkeä pitäisi lisätä, ettei tarvitse tehdä lisää köysiratoja maisemaa pilaamaan.

106 kommenttia artikkeliin “Sheriffien oikeudet tännekin”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta Ilkka,

  hyvä kirjoitus, joka herättää kuitenkin myös kriittisiä kommentteja ja kysymyksiä…

  Yhteiskuntamme yksi keskeisiä voimavaroja on luottamuspääoma. Luottamus voitelee toimintaa kaikilla tasoilla, ja luottamuksen arvoisesti toimiminen kasvaa pääomalle korkoa. Kaikkialla ei ole samoin – toissapäivänä hämmästytin italialaisen alihankkijan suunnilleen kyyneliin, kun maksoin hänen laskunsa heti ja lähetin hänelle tositteen maksutapahtumasta. Ei ollut italialaisena uskoa, että maailmassa voi sellaista tapahtua: ”…world should be like this…”

  Jatkuakseen luottamus tarvitsee riittävän varmuuden siitä, että normien rikkojat joutuvat vastuuseen. Kun Ilkka viittaat poliisin kuormitukseen, niin vääryyttä kokeneet turvautuvat niihin keinoihin, joita laki tarjoaa. Viimeisten neljän vuoden aikana olen omienkin kokemusten kautta tullut siihen käsitykseen, että mm. kunnianloukkaus voitaisiin siirtää rikoslaista siviilioikeuden puolelle vahingonkorvausasiaksi, kuten se valtaosassa maailmaa on. Muutoksen esteenä on Suomessa vallitseva kulttuuri, jossa vain aineelliset vahingot korvataan.

  Mitä lähempänä ollaan järjestelmän ydintoimintoja ja -arvoja, sitä näkymättömämmäksi toiminta käy ja sitä tärkeämpää normien rikkojien vastuun realisoituminen on. Näin siksi, että luottamukseen perustuva järjestelmä tekee siitä haavoittuvaisen häikäilemättömälle toiminnalle.

  Suomi ylpeilee perinteisten lahjusrikkomusten vähäisellä määrällä, mutta ne kuuluvatkin luonnollisena mekanismina Suomea alhaisemman luottamuspääoman kulttuureihin, joissa on paljon luvitusta ja ”portinvartijoita”. Poliisiammattikorkeakoulun ja Vaasan yliopiston tutkimus kertoo, että esim. kunnissa korruptio kietoutuu useimmiten liike-elämän ja viranomaisten suhteisiin: yleensä kysymys on vaikeasti havaittavasta rakenteellisesta korruptiosta, ja sovitut etuudet ovat jotakin muuta kuin rahaa.

  Kunnallisessa itsehallinnossa ja sen päätöksentekojärjestelmässä vastuun toteutuminen on erityisen korkean kynnyksen takana silloin, kun tärkeää yleistä etua rikkovaan tekoon syyllistyvät ovat itse päätöksenteon avainasemissa esim. esittelijän rooleissa.

  Koska luottamusyhteiskunnassa ei ole riippumatonta, oma-aloitteista vahtikoiraa sanktioimassa esim. kunnissa vallitsevaa menoa, jää rakenteellista korruptiota vastaan taistelu enemmän tai vähemmän itsesuojeluvaiston puutteesta kärsivien yksilöiden vastuulle. Koska taistelu edellyttää asioiden esille ottamista ja väistämätöntä konfliktia, tällaiset yksilöt on helppo leimata foliohatuiksi, riitelijöiksi ja omaa poliittista etuaan ajaviksi, vaikka henkilökohtaiset seuraukset ovat kaikkea muuta kuin kadehdittavat.

  On todella erikoinen puhetapa, että poliittisen toiminnan sujumisen nimissä pitäisi hyväksyä ja sulkea silmät perusarvoja vastaan tapahtuvalta rikolliselta toiminnalta. Toivottavasti Ilkka luen väärin kirjoituksesi, kun se tuntuu jatkavan ja vahvistavan tällaista puhetapaa: poliisilla olisi ihan oikeita töitäkin.

  Mitä, Ilkka, pidät niinä oikeampina töinä?

  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hyytava-raportti-suomesta-korruptio-saa-rehottaa-rauhassa/5198892

  Kun yksilö taistelee järjestelmän ydintä kalvavia, päättävissä asemissa olevia lapamatoja vastaan, ei essu aina pysy puhtaana. Perusoikeudet, pakkotila ja velvollisuuksien kollisio tulevat tällöin punnittaviksi, mutta se voi tapahtua vain riittävän etäältä sylttytehtaalta. Siksi tämä tämä matolaatikko pengotaan nyt loppuun asti ihan riippumatta siitä, millaista henkistä, aineellista tai juridista painetta poliitikot tai vaikkapa sitten ex-poliisit harjoittavat.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Muuten hyvä kirjoitus, mutta köysirataa olisi hyvä hiukan laajentaa, vaikkapa vanhoja puhelintolppia hyväksi käyttäen. Nimittäin kylä on laajentunut sitten noiden aikojen jolloin maalaiskaupunki toimi tuolla alueella., vai tulisiko näihin pikkukyliin omat sheriffinsä.

 3. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  Kommenttisi loppukuittausta en ymmärrä.
  ”… tai vaikkapa sitten ex-poliisit harjoittavat.”
  ?!?
  Sensijaan ymmärrän, lyötyäsi käpäläsi
  Raatihuoneella vuosia uinuneeseen
  mehiläispesään, heräsivät kuhnurit kumppaneineen
  puolustamaan sementoitua hierarkiaansa.
  Ilmapiiri on nyt sakeana ylilyöntejä ja piikkejä…
  mediaa myöten.
  Ps. Kiitos emeritus-komisario mainiosta
  kolumnistasi.
  Riitta

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Riitta,

   vallitseva puhetapa näyttää nyt olevan se, että alla olevat, perustavaa laatua olevat ongelmat halutaan kuorruttaa ”poliitikot ei saa riidellä” -retoriikalla. Yksilö on aina virkakoneistoa oleellisesti heikommassa asemassa, enkä siksi ymmärrä kritiikkiä yksilön turvautuessa lain tarjoamiin oikeusturvakeinoihin. Muutetaan sitten lakia, jos täytyy.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen tuntenut joitakin poliiseja, kännissä ajaavat kuten muutkin. Aikanaan tiesivät ratsiat ja varoittelivat ystäviään. Nykyäänhän se on vaikeampaa kun poliisi voi tehdä puhalluksia missä haluaa ja milloin haluaa. Samanlaista pyrkyryyttä vihreämmälle oksalle on kuin aikanaan armeijassa. Päällystökurssille pyritään ja alempaa oikeustutkintoa halutaan työn ohessa suorittaa. Se näkyy myös ylemmän päällystön tasossa. Viimeksi luin siitä, että Helsingin poliisijohtoa epäillään siitä, että ovat antaneet alaistensa ymmärtää miten Aarnio-jutussa tulee oikeudessa puhua. ”Likainen Harri” Nykänen kertoi nimeltä mainiten kuinka ylimmät poliisiviranomaiset ”maistissaan” kehuivat jättäneensä talousrikosasioissa tutkintapaperit kellastumaan pöytälaatikkoonsa. Tämä pätenee myös täällä maakuntatasolla, tutkinta on valikoivaa. Valtaosa poliiseista on toki rehellisiä ja hoitava virkansa taiten, esimiehen määräyksiä on kaikissa hierarkisissa organisaaatioissa vaikea vastustaa urakehitys voi vaarantua.

 5. Hannu Jauhiainen sanoo:

  Enpä olisi uskonut että ex poliisi Iivari on näin lyhytnäköinen. Hämeenlinnan hallinnossa vallitseva Hassishenki suorastaan huutaa kriittisiä äänenpainoja ja näitä ei ole yhtään liikaa. Iivarin kaltaisia joojoo miehiä kyllä riittää ihan liikaakin. Mietippä Iivari olisiko esim. SCC ja Innopark saanut jatkua vielä pidempään ilman Ilkkalan kaltaista rakkikoiraa ja kuinka paljon kalliimmaksi nämä keissit olisivat tulleet veronmaksajille.

 6. IivarinLähdesuojassa sanoo:

  Lauri Kivimäelle. Valitettavasti joka ikisessä ammattiryhmässä on hienojen ihmisten lisäksi ”niitä toisenlaisia”, myös poliisissa ja Hämeenlinnan poliiisissakin. Törkeitä virkarikkomuksia (työssä) tai virkarikoksia, määrittely kuuluisi kai oikeuslaitokselle. Meno rehottaa kaiketi maailman tappiin, koska yksityinen ihminen, ”valtionkoneisto” vastassaan väsyy lähes aina ensin. Ja sanonanta ”ei korppi korpin silmää noki” pitää paikkansa erinomaisesti.

  Jos Iivarin lähdesuoja pitäisi paremmin kuin Karppisen ja Paroisten jätevesipuhdistamolle päättyvän viemäriputken 1. välppä, voisi aihetta avata hieman enemmänkin. Tapaus mihin viittaan, hoitui vasta kun sisäministerille ja poliisiylijohtajalle viestiittin, että seuraavaksi asia käsitellään Helsingin Sanomien yleisenosastolla ja ihan oikeilla nimillä. Miekkalinnan kukkojen röyhistely loppui kuin seinään ja ihan itse päättivät hoitaa asian, ”asiakkaan vaatimalla tavalla”.

  Iivari – Ilkkala -dialogissa, olen 100% Ilkkalan puolella.

 7. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Lukuisten tutkimusten ja ammatti-tilastojen mukaan poliisit ovat
  olleet vuosien saatossa aina kymmenen arvostetuimman
  joukossa.
  Sensijaan poliitikot/kansanedustajat jäävät poikkeuksetta
  ko. tutkimuksissa jumbosijoille.
  Lainsäätäjät istuvat Arkadiassa.
  Poliisien koulutus Suomessa on erittäin monipuolista.
  Poliitikoksi pääsee ilman äänestäjille suoritettuja
  älykkyystestejä.
  Riitta

 8. IivarinLähdesuojassa sanoo:

  Niin on, Riitta-hyvä. Ja niin oli Saddam Husseininkin kannatus vaaleista toiseen, yli 100%. Olenpa lukenut sellaisenkin yliopistotutkimuksen, minkä mukaan valtionvirkoihin hakeutuu sellaista vallanjanoista populaa, joille himosta riippumatta ei löydy paikkaa rahaa tahkoavasta bisnesmaailmasta. Poliisi nousi edukseen, narsistisen ihmistyypin edustajana, tässä keskivertojen tutkimuksessa.

  Poliisiksikin pääsee tarpeeksi hyvällä kuntotestillä ja auttavalla ulkoaoppimisella. Joukossa luonnevikaisia idiootteja.

 9. riitta nyqvist sanoo:

  Tutkittu on, että poliittisiin kuvioihin liittyy erittäin vahvaa narsismia,
  vallanhalua-himoa, piinkovia kyynärpäitä, valehtelua…
  muuten jää jalkoihin.
  Mitä tulee omavalvontaan, kaiken lukemani perusteella virkavalta
  on joskus säännöstöissään ehkä liiankin pilkuntarkka omassa piirissään.
  Ko. omavalvontaa puolueissa on turha haikailla
  politiikan turuilla ja toreilla.
  Hyvä-veli-verkosto järkkää homman kuin homman,
  jos oot sopiva, ei tarvitse olla pätevä.
  Ei ennen valehdeltu, tai valehdeltiin ehkä taitavammin,
  kaikenlaisen kähminnän, veronkierron seurauksena kunnioitus poliitikkoihin
  on romahtanut.
  Mitä kommentteihimme täällä tulee,
  ne ovat vain mielipiteitä, eivät tuomioita.
  Ps. Lueskellessani HäSa, Fici-Copyn tuomiotta jättämisen syitä,
  syyttäjä piti jutun mukaan ko. porukkaa tyhminä.
  Itse olisin vastaavassa tilanteessa anonut syyttäjän tuomitsemaan
  minut vaikkapa vuoden ehdolliseen kakkuun mieluummin,
  kuin kopauttamaan julkisesti leimaa otsaani
  – tyhmä.
  Riitta

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Moi,

   tarkoitus oli vain haastaa Ilkka perustelemaan yllättävän halpa heittonsa, ei muuta.

   Tyhmyydessä piillee Ritaluomankin kanssa velmuilleiden toivo?

 10. Tuula Virta sanoo:

  Eikös Hassisen ja Riekkolan tutkiminen vienyt viisi vuotta ja sitten todettiin vaan että hups, keissi pääsi vanhenemaan ja tarpeeksi nöyrä syyttäjäkin löytyi vasta kolmannella kerralla. Se minulle on suuri mysteeri että millaisilla tempuilla paikallispoliitikot saavat oikeudenpalvelijatkin syömään kätösistään. Onko sinulla Ilkka Iivari tähän vastausta. Iisakki Kiemunkihan kirjoitti oikein puolustuksen puheenvuoron Laivolan puolesta Häsaan ja homma näytti toimivan. Laivolan korvausvastuut putosivat n. 1%:iin syyttäjän vaatimasta, eikä syyttäjä kumma kyllä tainnut edes valittaa tästä.

 11. Tuula Virta sanoo:

  Iivarista se on varmasti ihan ok että hallinnon napamiehet ja heidän jeesjees henkilönsä nauttivat jopa oikeuden suojaa ja immunitettiä. Olisipa muuten melko mielenkiintoista, jos joku hallinnosta haksahtaisi henkirikokseen. Veikkaukseni on että hän pääsisi ehdonalaisella teostaan niinkuin miljoonien petoksia tehtaillut Anderrson. Anderrsonhan hääri hallinnon sisällä Kiemungin kaverina, vaikkei sitä kovin moni edes tiedä.

  • Ilkka Iivari sanoo:

   Kannattaisiko lukea tekstini huolella…. Vahva on väitteesi oikeussuojasta. Vahva on luulo, että kyläpäälliköt ja kyläpoliitikot voisivat ohjailla tutkintaa ja syyttämistä. En usko niitä tekevien virkamiesten vaarantavan työtään lähtemällä mukaan ohjailuun.
   En ota nyt, enkä tule ottamaan mitään kantaa sellaisiin asioihin, joita on tutkittu silloin kun olin töissä.

 12. Nämä Hämeenlinnan koukerot näyttänevät kaummas varmasti ihan erilaisilta kuin täältä läheltä uskoisi. Kun fiksunoloiset ihmiset hokevat kovasti ristiriitaisia sanomiaan, on ’ulkopuolisten’ vaikea erottaa jyvää akanoista, kun me täälläkään emme osaa tehdä sitä. Uskomme ihan liikaa kovasti hoettuihin väitteisiin emmekä muista kuunnella oikeasti kaikkia osapuolia…

 13. jaana saari sanoo:

  Hämeenlinnan hallinto on paljon sairaampi kuin moni uskoo. Iivari ei oikein näytä tietävän mistä kirjoitaa. Hämeenlinnassa on tehty Kiemungin hallintokaudella niin uskomattomia asioita ettei moni varmaan uskoisi jos kertoisin kaikki tietoni. En kuitenkaan avaa sanaista arkkuani tässä kohtaa vaan säästän sen johonkin sopivaan kohtaan ennen vaaleja. Kirjoitan näitä muuten tuttavani koneelta, koska tiedän Kiemungin tonkivan ip osoitteita väärinajattelijoista. Tiedän tämän tonkimisenkin olevan de fakto, mutta en sitä tässä kohtaa lähde avaamaan. Ilkka Iivarin suunnaton rohkeus lähteä kirjoittamaan Kiemungin puolustuspuheenvuoro blogeihin kertoo Iivarista kaiken tarvittavan. En lähde tässä kohtaa asiaa sen kummemmin avaamaan, mutta sen voin sanoa että toivon Iivarin pysyttelevän tästä lähtien asioissa josta hän myöskin jotain tietää.

  • Ilkka Iivari sanoo:

   Oi jos olisit lukenut tekstini, niin saattaisit huomata, ettei se voi olla kenenkään puolustuspuhe. Tietenkin tekstini vaatii pikkuisen asioiden seuraamista, että osaa yhdistellä asiat.
   Minua ei ole muuten koskaan kirjoittamisen sisällössä kukaan ohjaillut, eikä tule ohjaamaan.

   • Susanna sanoo:

    En minäkään jaksa uskoa, että Ilkka Iivarin kirjoittamisen sisältöä voisi joku ohjailla 😉 Onhan niitä tekstejä sen verran kauan tullut seurattua.

 14. Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Jaana!
  Odotan mielenkiinnolla lähestyviä vaaleja.
  Riitta N on kirjoittanut jottei kaikkia ole pajatsosta vielä viety, vihjailusi tukee Riitan näkemystä.
  Olen itsekin ”kokeillut” eräiden kaupungin hallituksen jäsenten tulkintaa yksityisasioista ja luottamuksesta ja huomannut jotta aika pian ne keskustelut onkin Iisakin korviin saatetut.
  Kertomani ovat olleet ”täyttä puppua” heille, koska olen vain testannut eri ihmisiä ja eipä niitä luotettavia ja rehellisiä oikein löydy.
  Iisakille siis tiedoksi, olen ihan tietoisesti Sinua vedättänyt jotta saan tietää keihin voi luottaa, keihin ei!

 15. jaana saari sanoo:

  Täydennän vielä aikaisempaa sen verran että voihan olla että Iivarille kuten myöskin todennäköisesti Markku Wiikille on jossain kohtaa tai jollain muulla konstila tarjottu munkkipossua raikkaammat kahvit nesteen huoltamolla. Ristin käteni kyynyrspäitä myöden ettei Iivarin kaltaiset ex poliisit pääse KOSKAAN Hämeenlinnassa valtaan, puollustaessaan väärintekijöitä ja suhmurointeja niinkun hän nyt näyttää tekevän. Vetoan sinuun IIvari – palaa kaidalle tielle, ennenkuin olet sielusi kokopnaan kadottanut.

 16. riitta nyqvist sanoo:

  Täydennän kommenttiani munkkipossua popsiessani
  Tapahtui näinä aikoina, tässä blogissa,
  Jaana Saaren julistettua ex-seriffi Ilkka Iivarin henkipatoksi,
  Raatihuoneen rahvaan valmistellessa hurmostilassa
  Lavean tien lakia noudattaneen
  Ritaluoman julistamista bisnes-pyhimykseksi.
  Sokeripöllyssä muistuu mieleeni poliisisetien varoitukset,
  jot Ritaluoma ei ropojaan sijoittaisi Sambian pajatsoon…
  Jo v. 1648 Ruotsin valtakunnankansleri Axel Oxenstjerna
  totesi pojalleen
  ”An nescis, mifili quantilla prudentia mundus regatur”
  Vappuna Hämylinnassa v. 2016
  Riitta

 17. Ilkka Iivari sanoo:

  Kari!
  Olet näköjään samaa mieltä siitä, että kunnianloukkaukset pitäisi olla siviilioikeudellisia riita-asioita, kuten myös valtakakunnansyyttäjä on todennut. Näinhän jo muinoiset lainsäätäjät ovat hiukan ajatelleet, kun ovat säätäneet sen asianomistajarikokseksi. Samoin voisivat olla myös muut asianomistajarikokset.
  Minun ihan ilmainen heittoni on edelleen, että poliisille jäisi aikaa oikeisiin töihin. En käy niitä yksilöimään. Sinun pitäisi ne kyllä’ tietää, kun olet paikallisesti oman ryhmäsi johtavia poliitikkoja ja ollut jopa ehdolla lainsäätäjäksi. Tuskinpa äänestäjäsi haluaisivat, että poliisin aika menee näiden juttujen tutkinnassa. Mitähän näistä’ asioista miettii tällä hetkellä lainsäädäntöä ja oikeudenkäyttöä johtava ja linjaava mies. Hänellä on varmaan kirkkaat ajatukset näistä asioista, kun ei päätään pilannut tunkkaisissa yliopistojen lukusaleissa, eikä juridisten kirjojen opeilla täyttänyt päätään.

  Kunniaa ei saavuteta käräjäsaleissa, vaan se on ansaittava. Maine kyllä kasvaa ja synnyttää hymyä ihmisten kasvoille, jopa suorastaan naurua.
  En ole koskaan uskonut, että ihmisiä voisi kieltää riitelemästä, ei edes ihmisten asioita ajamaan lähteneitä poliitikkoja. Riidelkööt, mutta älkööt riidelkö yhteiskunnan rahoilla. Näin totesi aikanaan eräskin nimismies.

  Kari, toteat oikein, että vielä pitää käyttää niitä keinoja, jotka ovat lainsäädännössä perusoikeuksien turvaamiseen.
  Miten ratkaisisit tämän lyhyesti kerrotun keissin:
  Henkilö tekee pienen tuhman teon, joka voi olla jopa laissa rangaistavaksi säädetty. Hänet paljastetaan siitä. Henkilö päättää puolustaa itseään tekaisemalla todisteet, että toinen onkin valehdellut. Pienten tunnontuskien jälkeen henkilö kuitenkin päättää tunnustaa tuhman tekonsa.
  Mikäli paljastaja kokisi asian perusoikeuksiensa loukkaukseksi, niin pitäisikö hänen asiansa tutkia ja valehtelijaksi väittäjä saattaa oikeussaliin? Vai onko se vain epäillyn oikeus käyttää kaikkia keinoja, kuten oikeusjärjestelmämme sallii mm. valehtelun.
  *******
  Kiitos Riitta kommenteistasi.
  *******
  Muutamaan muuhun kommenttiin voin todeta, että satiirisen tekstin lukeminen saattaa olla vaikeata. Tai sit tekstiä ei ole luettu ja on päätelty omassa mielessä tekstin sisältö.
  Minua ei ole yksikään jutuissa mainittu koskaan ohjaillut tekemisissäni, eikä muuten tule ohjaamaan.
  Väitteitä esitetään usein, mutta ilman mitään totuutta. Surkuhupaisimpia vuosien varrelta ovat väitteet, että jopa ylimpien oikeusasteiden johtajat olisi ohjeistettu kyläpolitiikasta.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Ilkka,

   kiitos kommenteistasi.

   Otetaan itselleni ylivoimaisesti vaikein pala haarukkaan ensimmäiseksi: tapaus Karppinen / Wiik.
   Valehteluani tekstiviestistä en voi puolustaa millään argumenteilla. Asiaa ei muuta se, ettei poliisi aloittanut asiassa edes esitutkintaa. Turhauduin ja suutuin Karppisen ja Wiikin lähdesuojan tahallisesta pettämisestä, mutta turhautumisen tai suuttumisen ei pitäisi koskaan antaa ohjata toimintaa. Jos väittää taistelevansa oikean asian puolesta, kuten minä, niin ei saa itse tehdä yhtään väärää asiaa. Jäljelle jäävät vain täysin puhtoiset ja väärin tekijät, ja reki jatkaa horisonttiin paskaisen naurun kaikuessa.

   Mitä tulee viittaamaasi äänestäjieni tahtoon, niin minulle tulleen runsaan palautteen perusteella he nimenomaan haluaisivat, että esille tuomiani asioita tutkitaan. Siksi äänestäjät saavat päättää seuraavasta valtuustokaudesta, edellyttäen tietysti, että pystyn asettumaan ehdolle ja ehdokkuudelleni löytyy puolueesta tarpeeksi kannatusta.

   Mitä tulee Lindströmiin oikeusministerinä, niin on pelkästään tervettä, ettei hän ole juristi. Vaikka jopa Hämeenlinnassakin on olemassa loistavia poikkeuksia, uskoni juristikuntaan yleensä on täysin romahtanut. Ymmärrän, että esim. rikosoikeudenkäynnissä vastaajan l. syytetyn on saatava oikeudellista apua. Sitä en käsitä, ettei maailmassa löydy niin härskiä toimintaa, etteikö sen suunnitteluun ja toteuttamiseen juristit osallistuisi. Vain amatöörit näyttävät tekevän rikoksia ilman juristeja.

   Vielä tuohon viittaukseesi KHO:n presidenttiin. Ajatus, että joku olisi pelkän asemansa perusteella immuuni tai suojassa, ei kuulu oikeusvaltioon. No, auktoriteettiuskovaisuuskaan ei kuulu hyveisiini. Puhuttaessa oikeuden jäsenten esteellisyydestä ja riippumattomuudesta, heidän on paitsi asiallisesti oltava riippumattomia, myös näytettävä riippumattomilta. Ammattitaitoinen oikeuden jäsen huolehtii tästä, eikä myöskään loukkaannu asiaan liittyvästä keskustelusta. Ns. Vekan kaavaan liittyneessä kirjeessäni en onnettomasta sanavalinnastani huolimatta tarkoittanut epäillä, että KHO:n presidentin tausta aiheuttaisi hänelle riippumattomuusongelman, vaan ilmoitin oikeudelle, että riippumattomuutensa oli Vekan vihjailuin asetettu kyseenalaiseksi – tieto, jonka uskoisin kiinnostaneen KHO:n presidenttiä. Vekalle siitä tuli tietysti oiva käsikassara.

   • Ilkka Iivari sanoo:

    Kari!
    Sen uskon, että äänestäjäsi haluavat selvyyttä, onko kaupungin toimissa toimittu oikein ja lain mukaisesti. Mikäli ei, niin silloin asiat pitääkin tutkia.
    Tarkoitin edelleen kunnianloukkausta, josta ihan yleisellä tasolla olen samaa mieltä kuin valtakunnansyyttäjä. Kunnianloukkausjuttuja tehdään todella heppoisin perustein, enkä tarkoita tässä palstoilla olleita poliitikkojen tekemiä.

    Mielipiteeni on edelleen se, että oikeusministerin tulisi olla juristi, jotta tietäisi edes jonkinlaisia juridisia perusteita asioille. Esim. syytä epäillä -kynnykselle ei ole mitään oikeudellista määritettä, joten pelkkä ilmoitus rikoksesta ei riitä tutkinnan aloittamiseen. Pitää olla jotain faktaa, että rikos on tapahtunut.

    Se on hyvä, että KHO:n presidentti asia oli vain onneton sanavalinta.

 18. Jari Ranne sanoo:

  Ilkka, kun kiistassa on mukana vain henkisesti aikuisia, perusmoraaliltaan myönteisesti kehittyneitä ja lainkuuliaisia ja järkipuhe tehoaa, kertomasi pätee aika pitkälle. Silloin erimielisyyksistä keskustellaan, pysytään asiassa, etsitään yhteisymmärrystä, palaute puree, sovitellaan, otetaan opiksi ja parannetaan toimintatapoja tosimielellä. Ei silloin ole tarvetta turvautua poliisiinkaan.

  Mutta tiedät itsekin pitkällä kokemuksellasi, että jos edellä olevat edellytykset eivät täyty, silloin rajattomasti, rumasti ja laittomasti käyttäytyvät aikuiset tarvitsevat rajojen asettajiksi lopulta poliisia ja oikeuslaitosta. Siihenhän tehtävään heidät on palkattu. Jos heitä ei voisi silloin käyttää apuna, on vaihtoehtoina joko alistuminen rajattomien mielivallalle, pelkkä turhauttava räksyttäminen tai oikeuden ottaminen omiin käsiin. Jälkimmäiset vaihtoehdot eivät vaikuta suositeltavilta.

  Mitä paikallisiin kärhämiin tulee, annapa Ilkka neuvo, jos poliisia ei saa ”pikkuasioilla” vaivata, että mitä kansalaisten pitäisi silloin tehdä, kun he havaitsevat esim.:
  – virkavastuulla toimivien toiminnassa epäilyjä esim. virkarikkeistä, hankinta-, julkisuus-, osakeyhtiö-, kirjanpito- tai hallintolain rikkomisesta tai verorahojen epäselvästä tai huolimattomasta käytöstä eikä toistuva palaute ja parannusehdotukset auta eikä myöskään virkajohto ja poliittinen enemmistö ole halukas epäilyjä edes selvittämään tai tutkituttamaan?
  – jonkun yksityiselämää, perhettä tai lapsia vastaan hyökättävän julkisesti loukkaavasti, asiattomasti, vääristellen ja rumasti tai yksittäisestä henkilöstä levitetään halveeraavia, virheellisiä ja todistamattomia väitteitä toistuvasti kokosivun lehtijutuin eikä toistuva korjaava palaute ja oikaisupyynnöt vaikuta mitään?

  Pitäisikö silloin vain alistua ja hyväksyä väärinkäytökset, puhua väärinkäytöksistä uudelleen ja uudelleen ilman tulosta, uskoa loputtoman sinisilmäisesti ihmisten kykyyn ”ottaa oppia ja katsoa eteenpäin”, ottaa oikeus omiin käsiin esim. perustamalla perheitä ja yksityisyyttä suojelevia isäpartioita vai kuitenkin lopulta mieluummin turvautua poliisiin ja oikeuslaitokseen?

  • Ilkka Iivari sanoo:

   Terve Jari!
   Olen koko ajan tarkoittanut kunnianloukkaus-rikosten siirtämistä siviilioikeudellisiksi. En missään tapauksessa virkarikoksia ja muita rikoksia. Tällä hetkellä laki on tämä ja esitutkintalain mukaan poliisin on kirjattava jokaisesta asiasta rikosilmoitus, jota ilmoittaja pitää rikoksena. Tutkinnan aloittamisen kynnys riippuu ylittyykö syytä epäillä-kynnys, jolle ei ole oikeudellista määritelmää. Pitää olla kuitenkin jotain faktaa, jolla kynnys ylittyy. Luulolla ja huhulla ei asioita lähdetä tutkimaan, näin se on oikeuskäytännössä ja kanteluratkaisuissa linjattu. Toinen seikka, jolla asia voidaan olla viemättä oikeuteen on asia tärkeys, puhutaan vähäisyysperusteesta.

   Poliittisten päätösten huonous ei useimmiten ole rikos. Joskus valitettavasti, sillä veronmaksajien rahaa palaa paljon hukkaan. En epäile hetkeäkään, etteikö virkarikoksia tai muita rikoksia tutkita, jos niihin on tutkinnan aloittamiseksi sen verran näyttöä, että voidaan tutkia.

   Olen huomannut, että politiikkaan tai julkiseen keskusteluun antautuva saa kohdalleen sellaista ryöpytystä, että kunnianloukkauksen tunnusmerkistö kyllä täyttyy. Ainakin minä olen miettinyt, että mitä saavutan jos lähtisin oikeuteen?

   Asiat on kuitenkin vissiin tutkittu ja joitakin saatettu oikeuteen ja tuomioitakin on tullut. Silti selkärankaisen poliitikon pitäisi olla myös vahvanahkainen.

   • Jari Ranne sanoo:

    Kiitos, Ilkka, vastauksestasi. Se selvensi, koska alkukirjoituksestasi sain toisensävyisen kuvan.

    Hämptonin paikallispolitiikkaan liittyviin kunnianloukkauksiin, kuten niitä yksipuolisesti kärjistävään paikallismediaankin liittyy kuitenkin paljon vakavampia taustapiirteitä. Ne eivät liity niinkään kunnianloukkauksen rajaan, mitä pitää sietää ja mitä ei. Kyse ei näissä ole ensisijaisesti ollut perinteisistä humalaisten, hylättyjen tai huonotapaisten harkitsemattomista sammakoista tai keskenkasvuisten kielen hallitsemattomuuksista, vaikkei sentyyppisetkään piirteet ole tuntemattomia olleet. Sen sijaan niiden juuret ovat olleet kaupungin asioiden hoidon sotkuissa ja niiden toteutusperinteissä, yhtä hyvin virkavastuulla kuin poliittisen enemmistön turvin tehdyissä. Kunnianloukkaukset ovat vain sen pintalaineita kuten myös huomion viemistä syrjään varsinaisista juurista ja pyrkimyksenä vaientaa sotkuja kritisoineet.

    Paikallisten kunnianloukkauksen taustalla on ainakin kaksi pahaa ongelmaa: toinen juridinen ja toinen journalistinen/viestinnällinen. Ensinnäkin sotkuista suurin osa jää kokonaan selvittämättä, myös sellaiset, joissa olisi yllin kyllin perusteita ulkopuolisenkin tekemään tutkintaan. On todella ongelmallista, että sama poliittinen enemmistö, joka on jonkun sotkun päättänyt ja toteuttanut ja siitä päävastuussa, voi itse samana enemmistönä päättää, ettei sitä sotkua selvitetä sisäisesti eikä tutkituteta ulkopuolisinkaan voimin. Ei kai tuollainen voi olla lainsäätäjän tarkoitus? Sama periaate olisi kyllä yleisemminkin rikollisten mieleen, että itse saisi päättää, tutkitaankokaan ja jos selvitetään, niin voi luottaa, että selvittäjien enemmistö on omia kavereita.

    Toinen ongelma on journalistinen ja viestinnällinen, ainakin Hämeenlinnassa. Paikallinen valtamedia kannattaa sotkuissa rypevää enemmistöä ja se myös näkyy palstatilan määrässä, juttujen näkyvyydessä ja toistettavuudessa kuten myös vastapuolen kantojen ja oikaisukirjoitusten boikotoinnissa. Konkreettisia ja tuoreita esimerkkejä ei tarvitse kaukaa hakea.
    Kun tuohon rinnalle laitetaan enemmistön ohjaama kaupungin virallinen tiedottaminen, muodostuu kaupunkilaisille yksipuolinen, harhaanjohtava ja virheellinen kuva asioista ja henkilöistä. Monet fiksut ja mediaa aktiivisestikin seuraavat ihmiset joutuvat harhaan johdetuiksi. Eivät meinaa uskoa vielä sittenkään, kun kertoo ja näyttää mustaa valkoisellakin aivan toisensuuntaisia faktoja. Median valta on suuri, systemaattinen propaganda puree ja kunnianloukkausten kohteeksi joutuneet jäävät helposti hylkiöiksi. Onneksi eivät kuitenkaan kaikki alistu. Sitä eivät sotkujen puolustajatkaan ilmeisesti ole osanneet ottaa huomioon.

    Kun kunnianloukkaukset ankkuroituvat tuollaisiin juuriin, sellaisen kohteeksi joutuneilla yksilöillä puolustautumis- ja vaikuttamismahdollisuudet ovat kovin vähäiset. Jos ne vähäisetkään eivät tuota tulosta, jää ainoiksi keinoiksi turvautuminen poliisiin ja oikeuslaitokseen silloin, kun halutaan käyttää vain laillisia keinoja. Jos poliisi tai oikeuslaitos eivät sitten ymmärräkään kunnianloukkausten todellisia juuria ja jos lisäksi yleinen suhtautuminen kunnianloukkauksiin on väheksyvä ja jos lisäksi ne harvat syytteeseen asti joutuneet pääsevät kuin koira veräjästä, niin kyse on yhteiskunnallisesti ja juridisesti jo aika vakavasta vyyhdistä.

 19. jallu sanoo:

  Tässä po. oikeustapauksessa oli kyllä melko surkuhupaisiakin piirteitä. Tuomiolauselman mukaan Kiemunki ja kumppanit syyllistyivät kunnianloukkaukseenkin, mutta ainoastaan tiedostamattaan sitä, eikä kunnianloukkauksesta voitu näin ollen tuomita. Oikeuden perusteluissa oli mainita että Kiemungin toiminta oli omiaan halventamaan Lulu Ranteen mainetta, mutta tästä ei siis tuomioita tullut. Mitähän poliisi tuumaisi, jos minä ajettuani ylinopetta, toteaisin etten tehnyt sitä tietoisesti.

 20. riitta nyqvist sanoo:

  Moro jallu!
  En tiedä mitä poliisi tuumaisi…
  Sensijaan aamu-lenkillä profiloin,
  millaisia ominaisuuksia pitää
  menestyvällä poliitikolla ehdottomasti olla.
  Oravan muisti, koiran ajantaju,
  valikoiva totuuden haju,
  sekä sopiva ripaus syyntakeettomuutta.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Toteshan syyttäjä Finncopy jutussa poliisitutkinnan jälkeen, että jotkut sopimuksen tehneet olivat hölmöjä kun sellaista menivät tekemään. Ilmeisesti heidät tehtäviin valinneet ovat olleet syyntakeettomia, mutta sitähän ei tutkittu. Ja muutamat menetetyt satatonniset olivat taskurahoja kaupungin päättäjille, eivät edes häpeä. Vähän käy sääliksi Pälkäneen srkn entistä taloudenhoitajaa olisi vaan kiistänyt loppuun asti olisi selvinnyt syytteittä, rehellisyys ei maata peri.

 21. jallu sanoo:

  Mutta Suomen ennätykseen kai yllettiin varsinaisen pääjehun tuomiossa. Ei löydy Suomesta varmasti nimittäin miljoonien petoksia vuosikaudet täysin suunnitelmallisesti tehtaillutta henkilöä joka olisi päässyt rötöksistään ehdollisella tuomiolla, eikä syyttäjä edes valittanut tuomiosta – tätä pidän todellisena ihmeenä.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Jallu on oikeassa. Hämeenlinnassa on muitakin outoja tapauksia., kuin Finncopy. Siinähän rehellinen tunnustaminen aiheutti lievän tuomion, ei voi välttyä ajatukselta, että tuomioon vaikutti niin monen kaupungin yhtiön mukanaolo jutussa, niitähän on helppo huijata. Kummilan juttua tutkittiin kanssa niin kauan, että oli hyvä ettei Aiminen saanut korvauksia valtiolta huonosta tutkinnasta. Siinäkin jutussa vilahteli ns parempien kansalaisten edustajia. Tosin ei tämä aivan tavatonta ole. Oliko Espoossa tai Vantaalla tässä muutama vuosi sitten kun oikeuteen saatiin kolmannella kerralla sopiva kokoonpano, jotta tuomiosta tuli sopiva (Juttua en muista, Hesari kuitenkin ihmetteli). Taisi olla niin, että lautamiehet kaatoivat ammattituomarin näkemyksen.

 22. Ilkka Iivari sanoo:

  Hämeenlinnan mainoslause ”Hämeenlinnassa on hyvä asua ja elää” on onnistunut täydellisesti. VR huomasi, ettei junien tarvitse pysähtyä Hämeenlinnassa, eihän sieltä kukaan kyytiin nouse tai ei ainakaan jää sinne.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kirjoitin jo johonkin pohjakirjoitukseen, että täällä tulisi olla herkällä mielellä VR:n suuntaan. Yhtiön strategia on ollut vain ja ainoastaan nopeammat yhteydet. Lobbaus sinnepäin pitäisi olla kaiken aikaa hyvin voimakasta. Tänään Janakkalan entinen kunnanjohtajatar taivasteli, että kuinkas tässä näin kävi. Tyypillistä touhua, pääradan merkitys on ollut varmaan päätäjien tiedossa. Mitä tekee Kehke . Minun mielestäni joitakin markkinointihenkilöitä pitäisi pian vaihtaa. Tällä menolla saattaa jäädä Asemanrantakin pian haaveeksi. Viimeistään silloin kun Hämeeenlinna on pysäkki.

 23. jallu sanoo:

  Iivari nykytilastojen valossa oikeassa. Ilman maahanmuttajia Hämeenlinna olisi ollut muuttajissa jo vuosia miinuksen puolella. Mitä tulee tuohon fici-copyn surulliseen tapaukseen niin osaltaan asioita selittää varmasti sekin että Andersson näyttää häärineen mukana hämeenlinnassa sisäpiireissä ja tuttuja siis ollaan oltu. Googlettamalla löysin nopeasti tällaisenkin tiedon:

  Etsin linkkiä Kimmo Anderssonin ja Iisakki kiemungin välille ja sehän löytyi. Tuttuja siis keskenään.

  Seuran hallituksen puheenjohtajana valittiin jatkamaan toimitusjohtaja Jarmo Lempiäinen ja varapuheenjohtajana toimitusjohtaja Raimo Palo. Hallituksen jäseniksi valittiin toimitusjohtaja Ville Kalliomäki, toimittaja Iisakki Kiemunki, toiminnanjohtaja Jussi Jokinen, markkinointijohtaja Kari Utriainen, henkilöstöjohtaja Oiva Salonen ja uutena jäsenenä toimitusjohtaja Kimmo Andersson.

 24. riitta nyqvist sanoo:

  ”… mulla kauas menolippu on..”
  HäSa, A.Juutilaisen jutussa ”VR heikentää
  Hämeenlinnan junayhteyksiä.”,
  apujohtaja Isosuo jälleen kryptisenä,
  jotta eipä vuorojen vähennys muuta
  HHT-akselia. Keskiössä ollaan.
  Apujohtaja Isosuo
  ”Kyse ei ole etäisyyksistä, vaan yhteyksistä.”
  ?!?
  Ps. Jallun kytköslöydöistä päätellen
  kaupunki tsuumailee vahvasti markkinointinsa
  yrittäjille, joiden cv:stä löytyy hunaja-kakku bonuksineen.
  Riitta

 25. Hannu Jauhiainen sanoo:

  Kuuntelin radio-hämeestä Kiemungin reaktioita junien vähennyksiin ja tutulta kuullosti jälleen. Sillat palamaan taas niinkuin naapurikuntien kanssa taannoin. Kiemunki toivotteli VR:n suuntaan että toivottavasti nyt kiskot yksityistetään. Kannattaisikohan ainaisen ärhentelyn sijaan koettaa oikeasti neuvotella asioista eri toimijoiden kanssa. Muistuu mieleeni Kiemungin haastattelu, jonka hän antoi niinikään radio-hämeelle v.2010. Jutussa Kiemunki toteaa että sukunsa miehissä on tavannut olla ehdottomuutta, josta ei ole ollut pidemmän päälle kenellekkään mitään hyötyä. Toistaakohan historia taas itseään.

 26. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Hannu!
  Ei täällä neuvotella, täällä isotellaan.
  Jos et marssi johtotroikan pillien mukaan,
  saat lähteä.
  Montakohan mäkistä ja korpelaa on menetetty…
  Eikös hautajaisissakin ole sanonta
  ”Parhaat lähtevät ensin”
  Riitta

 27. Antti Sulonen sanoo:

  Kyllähän se lienee tuo VR sellainen ettei siellä jollain maalaislaiturin Kiemunkilla ole paljon arvovaltaa, sen kummemmin kuin mitään muutakaan valtaa.
  VR niin kuin muutkin matkustajapalveluja tarjoavat yritykset seuraavat asiakkaita, mistä tuottoisammin asiakkaat on saatavissa, sieltä ne otetaan. Niissä on noissakin junissa, jotka Hämeenlinnan sivuitse pyyhkivät jonkinverran pitkänlinjan kulkijoita, joita ei kiinnosta ja jotka eivät monestakaan syystä innostu junan pysäyttämisestä jokaisella hiljaisella pysäkillä.
  Hämeenlinnalaiset itse omalla liikkumiskäyttäytymisellään sanelevat sen, kuinka usein juna asemalla pysähtyy.
  Kahden matkustajan takia ei kannata yksinkertaisesti joka junaa joka asemalla pysäyttää, se on ihan yksinkertainen fakta ja veronmaksajienkaan ei noiden matkalaisten palvelua pidä ryhtyä ylläpitämään.

 28. Lauri Kivimäki sanoo:

  En minä Kiemungilta tai Rautiolta tai isosuolta/Kenakkalta mitään odotakaan. Mites Filatov Hänen pitäisi olla hyvin verkostoitunut ura eduskunnassa on niin pitkä. Kun Turegista meinasi loppua kaikki junavuorot tarttui Esko Helle asiaan, eivät loppuneet. Aikanaan meinattiin viedä pikavuoropysäkit, ei viety Lyyli Aalto hoiti. Mutta kumpikin olivat eduskunnassa hyvin arvostettuja yli puoluerajojen.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Lauri hyvä!
   Turha Sun on tuohon ”viinatrokarin muijaan” odotuksia luoda.
   Hän on tapansa näyttänyt!
   Ikuinen ylioppilas?

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Sehän oli vitsi. VR:n lobbaaminen on ns kovaa politiikkaa. Se että täällä nyt kauhistellaan jälkikäteen, eikä osattu tehdä mitään ennakkoon on käsittämätöntä. Eihän tää minua koske kun Lammilla ei ole asemaa, mutta kun kantakaupungissa on aina touhotettu hyvien liikenneyhteyksien tärkeyttä. Kohta paras yhteys on moottoritie, enkä kyllä pääkaupunkiseudun ruuhkaliikenteessä ajamista kovin miellyttävänä koe. Aamuisin alkaa jo Hyvinkäältä. ja Lahdentiellä on aivan villiä menoa.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Jankkalan touhu tuohon aikaan oli sitä siltarumpupolitiikkaa.
   Kansanedustajan työ pitkässä juoksussa on koko kansan asioiden hoitoa, ei kyläpolitikointia, jota ikävä kylläkin paljon näyttää tehtävän.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Siis on turha hakea muutosta Hämeenlinnan junavuorojen vähentämiseen, se on siltarumpupolitiikkaa.

 29. jallu sanoo:

  Valtuustoa johtajalla ei selvästikään ole edes auttavia neuvottelutaidon alkeita käytössään. Facebookissa kiemunki löytää jo VR:n hanuristaan, siis näin:

  ”Liikennekaari my ass. En tiedä, onko raideliikenteen avaaminen useiden toimijoiden kilpailulle järkevää, mutta ehkä rataa operoivan monopolifirman vaihtaminen toiseen olisi? Kun ei mikään tunnu onnistuvan.”

  Seuraavaksi Kiemunki huutaa jo Timo Reinaa apuun tämän päivän kriisipalaveriin. Ihan vinkkinä Reinalle ettei kannata ottaa tuota hanurihenkilöä mukaan neuvotteluihin VR:n kanssa, sillä tuollaisella haistattelu- mentaliteetilla ei saavuteta koskaan ainakaan mitään hyvää.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Ei monopoli sillä parane, että otetaan toiselta elinkeino pois ja annetaan se toiselle.
   Kilpailutukselle sen sijaan on tilaa. Tässä teoriaa: Pikakiitäjä Rovaniemi-Helsinki Hämeenlinnan ohi nyt raiteella yksi, heti perään lähtee likimain täysi lättähattu Hämeenlinnasta kohti Helsinkiä ja pysähtyy kaikilla mahdollisilla seisakkeilla matkan varrella, joutuu tosin Riihimäellä ajamaan raiteelle kaksi ja odottamaan, kun pikakiitäjä Jyväskylä-Tampere-Helsinki ohitaa lättähatun. Lättähattu jatkaa matkaa ottaen lisämatkustajia, aina kun joku on siihen pyrkimässä ja väistää aina tarvittaessa pikakiitäjiä sivuraiteelle. Lättähatturisteilijä voisi olla eri kilpailijan kalustoa kuin pikakiitäjät, jotka nekään eivät tarvitse olla monopolifirman kiitureita. Lättähatussa risteilevät tietenkin maksaisivat itse kuljettamisestaan aiheutuneet kulut.
   Tärkein ehto tietenkin lättähattuyrittäjälle on, että kaikki jotka kauhistelevat junien ohikiitämistä Hämeenlinnan suuraseman käyttävät tarjottua liikennemuotoa ja maksavat todelliset kustannukset, jos eivät käytä mitenkä se voisi liikennöidä.

 30. riitta nyqvist sanoo:

  Tytär soitti
  – Teillä on näämmä meneillään Porkkala-keissi…
  – Jo vain, kaikk on myyty ja kaupunki luovuttanut
  sopupelillä.
  Toivon vain, että VR laittaa Aulangon kohdalla luukut
  junan ikkunoihin.
  Riitta

 31. jallu sanoo:

  Tämä Hämeenlinnan paikallispoliitikkojen suuhun pesiytynyt slogan HHT akselista, tuntuu tällä haavaa ja ainakin näillä lobbaustaidoilla tekevän enemmän hallaa kuin hyötyä Hämeenlinnalle. Ensin raapaistiin OKL kaupungista ja kohta ainut keino päästä raiteita pitkin Helsinkiin näyttää olevan resiina. Ainakin kiemungin pääasiallisin keino vaikuttaa näihin tuntuu jäävän kriisipalavereihin ja naamkirjan seinälle, missä tulee tunne että ”hitto mä oon onnistunut, kun tuli taas sata peukkua”, raapusti tauluun sitten mitä vaan. No – keskittyyhän herra tietysti nyt myös toisinajattelijoiden poistamiseen pelilaudalta, ja saa tästä varmasti jonkin sorttista korviketta junien perävaloja katsellessaan. Mutta vanhaa sanontaa hieman mukaellen vaikeuksien kautta ongelmiin ja onhan niin, onhan, että virheitä on tehty ja niistä opitti ja nyt eteenpäin.

 32. Lauri Kivimäki sanoo:

  Eikö VR ilmoittanut tuossa aiemmin mittavista henkilövähennyksistä Eihän siellä ole riittävästi henkilökuntaa hoitamaan nykyistä liikennettä, siksi vuoroja on vähennettävä. Tuskimpa pääradalle suunniteltu 3- raide tulee koskaan toteutumaan. Milloinkahan VR rakentaa ”hikisillan” tilalle uuden. Matka Ouluun lyhenisi 27 sekuntia.

 33. Jallu sanoo:

  Tämän päivän sanomat kertoo että Onnibussin kaipailema pysäkki Kaivokadulla on ollut jo valmiiksi virkakoneiston hyväksymänä pitempäänkin, mutta ei ole vaan haluttu ilmeisesti vekan toiveesta sitä sinne pystyttää. No nyt kun on pakko, niin Vekan hyvä kaveri, Iisakki Kiemunkikin sen jo hyväksyy. Se on kyllä harvinaista että yleinen etu ajelee Vekan etujen edelle. mutta hyvä näin.

 34. Express sanoo:

  Yksikään Vekan bussi ei aja pikavuorona Helsingin-Tampereen väliä. Vekka ajaa kaupungin sisäistä linjaliikennettä. Näillä persujen hännytelujöillä ei paljon järki päätä pakota näissä pakkomielteissään.

  • riitta nyqvist sanoo:

   Moro Express!
   Omnibuss voisikin laajentaa toimenkuvaansa
   osallistumalla Hämylinnan, Jannakkalan jne.
   sisäisen linjaliikenteen tarjouskisaan.
   Muutama muusikkojen kierrätys-bussi sinne tai tänne,
   ei paljon maksane.
   Saatais tämä ufojen reititys, aikataulut ja lippujen hinnat
   ehkä arjen tasolle.
   Näin kommentti-toverina ehdottaisin,
   jos olet enempikin alkanut nähdä täällä
   blogi-yhteisössä marsilaisten ja persujen hyökkäyksiä,
   käyppäs päivittämässä lääkityksesi.
   Riitta

 35. Kilpailu vapautettava sanoo:

  Tiedoksesi, että Vekka toimii linja-autoyrittäjien järjestössä, jossa hän edustaa Onnibussin vastaista linjaa. Nämä vastustajat ovat vaikuttaneet päättäjiin ja lyöneet kapuloita rattaisiin mm. pysäkkiasioissa ja yrittäneet estää sillä tavoin Onnibussin toimintaa Hämeenlinnassa.

 36. Lauri Kivimäki sanoo:

  joo eikö mm matkahuolto ja vanhat linja-autotoimijat ole saaneet maittavan uhkasakon kilpailun rajoittamisesta. Uusille yrittäjille ei ole haluttu antaa tilaa (muillekin kuin Omnibussi). Samahan päti ennen kuormautojen liikennelupiin, jotka käytönössä jakoi KTK: Myös taksiluvat menivät niin, että lopettava taksari möi autonsa ja siinä sivussa taksilupansa eniten tarjoavalle.

 37. Jallu sanoo:

  Vekkahan ajoi taannoin kaupungista ulos 330 000 euroa halvemman tarjouksen tehneen bussiyrittäjän ja vanha kumppani Hämeenlinja joutui laittamaan rukkaset naulaan kun Vekka käytti vähemmän reilulla tavalla Hämeenlinjalta saamiaan tarjoustietoja hyväkseen ja teki alemman tarjouksen.

 38. Express sanoo:

  Tuo on varmasti persuversio asioista. Sitten on olemassa myös tosiasioita. Rajamäki teki alihintsisen tarjouksen linjaliikenteestä, mutta kaupunki hyväksyi sen. Kävi kuitenkin niin kuin oli oletettavissa, eikä Rajamäki pystynyt hoitamaan liikennöintiä tarjouksensa mukaisesti vaan jätti vuorot ajamatta. Kaupungilla ei siinä tilanteessa ole muuta mahdollisuutta kuin sanoa sopimus irti.

  Hämeen linjan kanssa kilpailussa Vekka arvasi Häkkisen tekemien aiempien tarjousten pohjalta hinnan, jolla yritys tarjoaa. Vekka tarjosi itse alle sen hinnan. Joku voi sanoa epäreiluksi, joku toinen sanoo markkinataloudessa pärjäämiseksi. Jos tarjouskilpailuissa olisi ollut jotain virhettä, Hämeen linja olisi valittanut siitä?

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Rajamäkin ajaa Lammin koululinjoja Inter Kuljetuksen nimissä. Toimipaikka on kuulemma siirretty Hollolaan.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Miksi kaupunki on mennyt hyväksymään alihintaisen tarjouksen? Eikö kaupungin virkakoneistossa ole reaalitasoista tarjousten tulkitsijaa?
   Lehdet aikoinaan kirjoittivat, että Rajamäki jätti asiakkaita kyydistään, kun lähti ennen aikojaan linjalle. Tuo lähtöaika saattoi kuitenkin olla oikea, mutta Rajamäki ei voinut aikataulusyistä odottaa Vekan myöhässä kulkevaa vuoroa, jonka piti syöttää matkustajia Rajamäen linjalle. Vekalle ei ollu vaikeata myöhästyttää hiukan vuoroaan matkan varrella, saattoi olla jopa tarkoituksellista.
   Hämeen Linjan ja Vekan hässäkässä uskon enemmän Hämeen Linjan kantaa kuin Vekan selityksiä.
   Vekan ja ExpressKiemunkin selitykset ovat moraaliltaan yhtä puuta, heitä en äänestä koskaan enkä ole heitä koskaan äänestänyt. Sen sijaan olen äänestänyt sekä kokoomuslaista, että sosialidemokraattia. Kaipaan Hämeenlinnaan noihin puolueisiin enemmän inhimillisesti ja taloudellisesti pätevöityneitä henkilöitä.

  • Jyrki sanoo:

   Tuokin on yksi versio tarinasta, mutta lisäksi on olemassa tosiasioita. Melko varmojen lähteiden mukaan Vekka alitti HL:n tarjouksen 1€:lla. Yhdellä eurolla! Varmaan ihan vaan sattumaa.

   Mutta totta. Se joka jättää alimman tarjouksen on oikeutettu hommaan.

 39. Helppoa kuin heinänteko sanoo:

  Et kertonut asioita rehellisesti. Vekka ja Hämeen Linja olivat aiemmin sopineet sävyisästi liikennöintipotin haista ja varmasti tiesivät myös toistensa tarjousten arvon. Ei Vekan ole varmastikaan tarvinnut ”arvata” toisen jättämän tarjouksen arvoa. Niinpä oli helppo tehdä isku vyön alle tekemällä vain hieman toista tarjoajaa edullisempi tarjous.

 40. Express sanoo:

  Sävyisä sopiminen olisi kartelli ja laitonta toimintaa. Jos väitteesi pitäisi paikkansa oli vain hyvä että joku rikkoi kartellin.

 41. Oma etu edellä sanoo:

  No kerropa sitten, mitä toiminta oli ollut vuosikymmeniä tähän päivään asti? Muutos ei tullut varmastikaan halusta vapauttaa liikennöinti kilpailulle, vaan halusta saada omalle yritykselle suurempi osa reiteistä, mikä Vekalle onnistuikin.

 42. Jaska sanoo:

  Ei kai Vekka pysyisi nostelemaan firmastaan 100 tuhannen osinkoja, jos ei saisi mukavasti ylimääräistä fyffeä veronmaksajien piikistäkään. Vekan versio asioista on muuten oudon samankaltainen kuin Express:n

 43. Express sanoo:

  Minä olen ihan varma, että jokainen yritys ja yrittäjä pyrkii saamaan itselleen mahdollisimman paljon markkinoita ja voittoja. Se kun on markkinatalouden perusidea. Kaupungin kilpailuttamisen idea taas on saada kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous ja hyötyä veronmaksajille. Olisiko linjat pitänyt antaa kalliimmalla tarjonneelle yritykselle?

  • Todellista kilpailua tarvitaan sanoo:

   Onko se mielestäsi edullista liikennöintiä veronmaksajille, kun kaupunki maksaa paikallisliikennöitsijöille joka vuosi useita satoja tuhansia euroja taloudellista tukea? Tuet helvettiin paikallisilta pöhöttyneiltä liikennöitsijöiltä! Tälläinen pysyvä tukien maksaminen liikennöitsijöille osoittaa, että kyse ei todellakaan ole markkinatalouden mukaisesta toiminnasta, vaan lähinnä kyse on hv-veljien hyväksymästä tukien lypsämisestä veronmaksajien taskuista. No, onhan nämä veijarit harjoitelleet hommaa jo vuosikymmeniä.
   Toivotaan, että kaupunkiliikenteeseen tulee joku Onnibussin kaltainen huippuosaaja pistämään nämä paikalliset tehottomat bussifirmat ja vedättäjät kuriin.

 44. riitta nyqvist sanoo:

  Express ”…jokainen yritys ja yrittäjä pyrkii saamaan itselleen mahdollisimman
  paljon markkinoita ja voittoja.”
  Sehän on itsestäänselvyys.
  Se taas, ettei bisnes hakeudu yhteiskunnan paapottavaksi,
  vaatii melkoisesti työtä ja valtavaa riskinotto-kykyä
  yrittäjältä, joka ei vaadi tukea yhteiskunnan taholta,
  hyvä-veli-verkoin ja verovaroista jne.
  Ps. Maatalous ja elintarviketuotanto on mielestäni ne kohteet,
  joihin yhteiskunnan verovaroja pitää kohdentaa,
  omavaraisuutta turvatakseen Suomessa.
  Tuskin tätä kaistaa pitää avata.
  Muu bisnes tulkoot toimeen omillaan ja rehellisin keinoin.
  Nykyaikana se on erittäin harvinaista.
  Riitta

 45. Jallu sanoo:

  Olisiko linjat pitänyt antaa kalliimmalla tarjonneelle yritykselle?
  Vekan/expessin vastaus on yhtä käsittämätön kun Vekan toimet noin yleensä ottaen muutkin vain ja ainoastaan omaa etuaan ajavan yrittäjän vastaukset. Eikös juuri kalliimalle tarjonneen >Vekan linjurit nyt aja Hämeenlinnassa yksinoikeudella hyvän ystävänsä Iisakki Kiemungin siunauksella. kaupunkiin ei saada minkäänasteista kuntalaisten etuja ajavaa linjaliikennettä niinkauan kuin Iisakki Kiemunki täällä hääräilee.

  • Express sanoo:

   Nyt ei taida Jallulla taas ihan välkkyä…

   Vekan tarjous oli edullisempi kuin Hämeen linjan, siksi se valittiin. Hämeenlinnassa linjoja ajaa nykyään Vekan lisäksi ainakin Pekola. Minä silti toivotan kaikki maailman Onnibussit, Veoliat ja muut kilvoittelemaan vuoroista. Paras tarjous valitaan, koska niin sanoo myös laki, ja kilpailijat valvovat toistensa puolesta, että lakia myös noudatetaan.

   Toki toivon, että paikallinen yhtiö tekee halvimman tarjouksen, jotta verorahat jäisivät Suomeen, eivätkä matkaisi ylikansallisten mukana veroparatiisiin. Verojen maksaminen pitäisi tietysti olla yksi kilpailutuskriteeri, mutta siihen hankintalaki ei vielä taida taipua.

 46. Express Vekalle sanoo:

  Voit olla vakuuttunut, että paikallinen firma ei tule tekemään halvinta tarjousta. Ainoa missä voivat olla kärjessä, on bussivuorojen vähentäminen ja tukirahojen imurointi.

 47. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Meillä oli Luokkakokous5 Popinossa,
  ei se kakkonen, jota sponssas kaupunki,
  maksattiin ihan ite.
  Tämä meidän oli sallittu myös yli viisikymppiä lasissa oleville.
  Iisakin ja kumpp. mielestä eläkeläisiä täällä on liikaa,
  joten Luokkakokous2 toisi nuorta jengiä kaupunkiimme.
  Mitähän tapahtuisi elinkeinoelämälle ja yksityisille terveyspalveluille,
  jos toimittajan liksaa suurempia eläkkeitä nauttivat
  jättäisivät Hämylinnan julkiseen ikärasismiin kyllästyttyään?!?
  Luokkakokouksemme jälkeen meilaili porukka Hesasta, Espoosta,
  Thaikusta ja Tampereelta mm.
  ”- Pitääkö seuraavaan luokkakokoukseen anoa viisumi Hämeenlinnaan?”
  ”- Kuulin että Aulangolle on rakennettu lavasteet seuraavaa Tarzan-leffaa varten…”
  ”- Pitääkö paikkaansa, että teillä Omertan laki puree?”
  ”- Kuinka lähelle Hämylinnaa julkisilla kulkuneuvoilla pääsee, vai pitäisikö
  luokkakokouksen paikkaa muuttaa, vaikka Manseen…”
  No huhuh!
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Minä kanssa ihmettelin kun HäSa hehkutti Luokkakous 2 kuvauksia, ilmeisesti mainosmielessä. Radio- Hämeessä sanottiin , että kaupunki toivoo elokuan houkuttelevan tänne nuoria kävijöitä (että nauratti). Ensinnäkin elokuva on tätä nykyajan ”seiskaa”. Aku on jonkinmoinen näyttelijä, Sami ö-luokan standupisti( muutetaan ääni kimitykseksi ja heitetään väliiin vitxxxx, ja kansa hirnuu takapuoltaan repien) Jaajon ansiot ovat juontopuolella. Elokuva perustuu kaikenlaiseen rivoiluun, on todellista taidetta. Eikö ykkösosan ohjaaja valittu Jonkun Hollywood pellen toimesta Suomen lupavimmaksi ohjaajaksi. Ei ole voinut nähdä elokuvaa, nähnyt vain katsojauvut ja tehnyt päätelmänsä sen nojalta. Katsokaa tänää neloselta Leonen Suuri Gangsterisota, jos jaksatte, se on elokuvaa. Kuvaus, musiikki, näyttelijät, miljöö.

 48. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Express haikuilee täällä lain ja asetusten noudattamisen puolesta,
  paheksuen syvästi kartelleja?!?
  Kaupunkimme voisikin profiloitua Hämeen hollywoodina.
  Express kirjoittaisi kässärit
  mm. Gangsterisotaan ja Seriffiin.
  Rahoitus hoituisi tuttuun tapaan – tuotapikaa.
  Sodasta tulikin mieleeni eilinen kohtaaminen.
  Mies kadulla tarjosi minulle Vartiotornia
  – Tahdothan lukea mitä Jumala ajattelee sodista?
  En tahtonut. Ihmettelin vaan, milloin Hän on alkanut
  kolumneja kirjoitella.
  Luojaani en ole koskaan nähnyt, mutta itse Perkele on
  monestikin tullut tavattua, enimmäkseen poliitikon
  hahmossa.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Olen ollut mukana tilaisuudessa, missä avattiin miljoonien rakennusurakkatarjouksia. Sopivasti yksi tarjous oli tuhat markkaa halvempi kuin muiden ja ei kun nuija pöytään. Tämäkin tapahtui aikanaan Hämeenlinnassa. Hollywoodia tänne Hämeenlinnaan ei kyllä saada, mutta eiköhän Bagge vetäisisi lonkalta kelpo maalaiskomedian kässärin ja miljoonayleisö TV 2:lla olisi taattu. Harmi, että Salmi kuoli, olisi ollut sopiva näyttelemään kunnan toopea kunnanjohtajaa.

 49. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Näitä paikallisia ”toopeja” löytyy pilvin pimein
  vetämään cameo-roolinsa ihan lonkalta.
  Kässäriä on syntynyt spontaanisti nonstoppina jo vuosia pyörineestä
  showsta Raatiksella.
  Eiku filmaamaan.
  Onhan noita mainos-klippejä katseltu jo alustavasti telkussakin..
  Riitta

 50. Jyrki sanoo:

  Kysymys kirjoittajalle ”Express”:

  Voittiko Vekka tarjouskilpailussa HL:n vain yhdellä eurolla?

 51. Ilkka Iivari sanoo:

  Valehtelun SM-kisat kokoavat Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuralle tarinankertojia kisaamaan Mestarivalehtelijan tittelistä. Ne kisat ovat keväällä aprillipäivän aikoihin.

  Ensi vuonna kunnallisvaalit ovat heti perään.
  Tuoreiden kokemusten perusteella kaikkien tulevien ehdokkaiden ei tarvitse edes harjoitella SM-kisoja varten. Ettei vain karkaisi ylikunnon puolelle, ennusmerkit ovat kyllä sellaiset?
  Seuraavissa kisoissa osallistujien perässä on ensimmäistä kertaa myös edustamansa seuran lyhenne. Nämä tuoreet kilpailijat ovat tottuneet jokaisessa vaalien lähellä olevassa yleisönosastokirjoituksessa sitä käyttämään.
  Jokainen saa valita sopivan valehtelijan ja seuran, jonka väriä kannattaa. Suurseurat ovat tällä hetkellä KESK, KOK ja PS, mut yhtään huonompia eivät ole SDP, VAS, VIHR, RKP, KD. Odotan tarkkaavaisena minkälaiset jälkiviipyilyt tarjoaa Viskipuolue ViPu. SKP:n paluuta odotan nenä punaisena

  • Valitan sanoo:

   Hämeenlinnan edustuspaikasta on karsintakilpailut jo näemmä aloitettu. Reilun kilpailuhengen nimissä ei taida edustuspaikka ratketa vaan joudutaan videolta asia tarkistamaan. Penalttiakin saattaa olla tiedossa tiesvaikka aiemmin tuomitut ottelurangaistukset joudutaan perumaan ihan pelin uskottavuuden takia.

 52. riitta nyqvist sanoo:

  ”Kaupunki on kuin sattumalta ollut sopivan kokoinen juuri heille,
  heidän lahjoilleen, unelmilleen ja tarpeilleen.”
  ”… 50 kilometriä pohjoisempana tai etelämpänä tai idempänä
  tai lännempänä jättiläiset olisivat vain mitättömiä muurahaisia,
  jossakin mielensä sopukassa he tietävät sen itse.”
  Lainaus/ref.
  Juha Itkosen kaupunki-kuvaa 80-luvulta,
  kirjasta Hetken Hohtava Valo.
  Ps. Mikään asenteissa asukkaisiin perustarpeineen ei tunnu muuttuneen,
  vaikka johtotroikka on nuorentunut.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Parahin Riitta.
   Kyllä näissä asioissa pätee, vanhemmat neuvovat nuorempiaan nimenomaan puolueapparaattien sisällä. kaikki ajavat omaa etuaan. Miksei tehtäisi nyt niinkuin on aina tehty, moraalilla ja etiikalla ei asioiden hoidossa ole mitään tekemistä. Tuntuu vain pahenevan. Ajan muutosta ei huomata, tarvittaisiin oikein kunnon käry, mutta isot asiat osataan peitellä.

 53. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Olet oikeassa, liian moni sortuu painostukseen puolueensa sisällä.
  Ihmettelimme eilen kaltaiseni ”katsomo-coutsin” kanssa,
  miten nopeasti ihan täyspäisenä, itsenäisenä ajattelijana
  tuntemamme poliitikot muuttuvat hyvinkin lyhyen ajan kuluessa,
  saatuaan hippusenkin valtaa.
  He eivät siedä enää pienintäkään kritiikkiä, itsekritiikki nollalukemissa ja
  yhteisten asioiden hoito on muuttunutkin
  mulle-sulle-mulle kakun jakamiseksi.
  Ei ihme, että äänestäminen ei enää kiinnosta.
  Riitta

  • Ilkka Iivari sanoo:

   Vain Pohjois-Koreassa voi tietää äänestäessään, mitä äänen saaja haluaa. Täällä tuntuu siltä, että äänen saatuaan siirrytään pohjois-korealaiseen politiikan tekoon. Onneks täällä on sellainen katsomo, josta huudellaan, eikä pelkästään taputeta.
   Suomessa poliitikot pitävät yllä virkakoneistoa. Paljon saadaan sanoja itsensä puolustamiseen ja paljon joudutaan tekemään lausuntoja. Lopputulos on äänestäjälle… Sait sen mitä pyysit. Vastatuuleen kusemalla, kusee omaan nilkkaan

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Asuin Janakkalassa 60 vuotta ja äänestin kaikki vaalit sinä aikana kun minullla äänioikeus oli. Jos joku päätös minua joskus ihmetytti löysin kyllä henkilön jolta sain vastauksen ihmetykseeni. Ylimielisyyttä kysymyksiäni kohtaan kohtasin todella harvoin.

 54. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Itsellänikin on mukavia muistoja, antoisia keskusteluja
  Janakkalan ajoilta.
  Sukupuuttoon kuolevan perusdemarin viimeisiä
  edustajia on tervalainen Soini Aho, jonka sanaan
  saattoi luottaa ilman juristi-parvea.
  Silvennoisen Esa jäi mieleeni, hänen todettuaan
  minulle kerran haastattelussaan
  ”- Näissä kuntalaisia koskevissa asioissa pitäisi
  jättää jäsenkirjat kunnantalon eteiseen.”
  Helteen Esko oli valtiomies.
  Pöhön Mirjan kanssa juttumme jatkuu siitä mihin jäi,
  kun satumme nokakkain.
  Hämeenlinnassa poliitikkojen iho tuntuu entisestään
  ohenevan, mitä kauemmin kaukana asukkaiden arjesta,
  kabineteissaan istuvat.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Tuo kaikki totta. Tunsin Esko Helteen pikkupojasta asti, eikä Seppo Tiitinen olisi sanonut eräässä läksiäishaastateluussan, että Hän arvostaa Eskoa perustuslakiasiantuntijana, se oli erittäin paljon sanottu. Soitin Eskolle muutaman kerran eduskuntaan kun minua joku käsittelyssä oleva asia riepoi, sain sieltäkin hyvin tyydyttäviä vastauksia, yksittäinen kansanedustaja ei voi hallitusohjelman linjauksille mitään ja sehän on totta. Äänestäjät eivät sitä vain ymmärrä. Täällä joku kirjoittelija arvosteli janakkalan kansanedustajia kyläpolitikoinnista. Olisi hyvä, että Hämeenlinnan kansaedustajat ajaisivat myös Hämeenlinnan asioita. Tampereaiset, forssalaiset ja lahtelaiset osaavat ajaa myös oman seutukunnan asioita. Satakuntalaisista puhumattakaan.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Suomi on sen verran pieni maa, että kansanedustajan on syytä pysyä kyläpolitikoinnin ulkopuolella.
    Jos jollain niin sillä saadaan eripuraisuutta aikaiseksi, kun kaikki kansanedustjat ryhtyvät ajamaan oman kylän asioita.
    Kyllä se vaan on Tampereen kehitys kuten myös Lahden kehitys Hämeenlinnallekin hyväksi. Yhteistyö näiden kanssa on tärkeämpää kuin höpinät kasvukäytävistä.

 55. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Kyllä kansanedustaja voi ajaa samalla oman kylän asioita,
  muuten käy niin kuin Hämeenlinnan kävi,
  Räsäsen Päivin ajaessa toimintojamme alas
  ”yhteisen edun” nimissä.
  Siksi mm. Juhantalo on niin suosittu, kun hän sai kaiken muun lisäksi
  Parkanoon alunperin tarkoitetun kuntokeitaan Kankaanpäähän.
  En usko että mitään riitaa syntyi, Helteen Eskon ja Aallon Lyylin
  hoidellessa asioita äänestäjiensä ja samalla myös koko alueen
  parhaaksi.
  Parempi niin, kuin kansanedustajat, jotka touhuavat Arkadiassa
  vain ja ainoastaan omaksi hyväkseen…
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Mitähän toimintoja nyt tarkoitat?
   Kirjoitat, ”vain ja ainoastaan omaksi hyväkseen” jota ennen kirjoitat, ”siksi mm. Juhantalo on niin suosittu jne.”
   Tehtävien jaossa paikallispolitiikkojen tehtävä on hoitaa paikallispolitiikkaa ja kansanedustajien tehtävä kansallista politikkaa.
   Jossain päin valtakuntaa katsottiin Esko Helteen ja Lyyli aallon aikaan, että taas sinne Janakkalaan vedettiin sillekin kinttupolulle asfalttia , vaikka täällä ei saada monttuisia pääväyliä tasattua. Janakkalalaisten äänestäjien kannalta asia saattoikin olla mieluista, en sitä kiellä.

 56. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Antti!
  ”Toiminnoista” mm. uunituoreesta Miekkalinnasta
  toimintojen siirto Lahteen, jossa odotti alimitoitettu pytinki.
  Kun paikallispoliitikot eivät hoida paikallispolitiikan akuutteja
  kohteita, hääräten jättömaalle pylonia tai sivuraidetta tms, päästään
  jopa negatiivisiin otsikoihin ja miinusmerkkisiin muuttokuvioihin.
  Ahkerat kansanedustajat, jopa jotkut ministerit ehtivät hoitaa
  valtakunnan ja oman alueensa asioita, esim. Herajoen liittymä.
  Itselläni on erittäin positiivisia kokemuksia mm. asuntoministeri
  Jan Vapaavuoren toiminnasta .
  Antti, aina ”Jossakin päin Suomea” maristaan, silkasta kateudesta.
  Parkanolaiset kiukkuilevat edelleen Juhantalon hyvinvointikeskuksesta,
  mutta se on ja pysyy Kankaanpäässä takoen tulosta ja työpaikkoja.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Tuossa Laurille vastailin ja samassa yhteydessä myös sinulle.
   Jäi kuitenkin huomioimatta tuo Miekkalinna. Mitenkähän sen Miekkalinnan kanssa oikein oli, olikohan se virhearviointi, joka sitten haluttiin syystä tai toisesta korjata. Nyt Lahteen ryhdytään ilmeisesti poliisille tiloja tekemään Hennalan kasarmeille. Mikä tuon poliislaitoksen oikea sijoituspaikka sitten lieneekään niin siinäkin asia on kuten sanoit: ”aina ”Jossakin päin Suomea” naristaan, silkasta kateudesta”.
   Sitä kateutta on ilmeisesti niin, ettei sitä huomaa.

 57. Lauri Kivimäki sanoo:

  Sulosta risoo kun Hämeenlinnaan ei vuosikymmeniin ole saatu omien edustajien toimesta mitään näkyvää aikaiseksi. Taitaa olla viimeisin Oikeusministeriön tietohallintoyksikkö (toimineeko enää) joka sekin taisi olla erään vakuutusyhtiön lobbaus. No annan balsamia Suhosen haavoihin (kateudelle). Aikanaan kun ministeri Haavisto sai Raision minkä suuromistaja Hänen sukunsa oli rypsiasiat kuntoon Hän nukkui väsymystään pois Suomen sokerikiintiön käsittelyn kohdalla. Tämä johti siihen, että Suomesta tuli lopettaa yksi tehdas. Turengin tehtaan puolesta käytiin yli puoluerajojen (kerrankin) puolustustaistelua. Varsinaissuomen voimapoliitikot veivät voiton ja sinne jäi kaksi tehdasta Salo ja Säkylä. Huvittavinta asiassa oli, että Turengin tehdas oli toimivin ja sen hankinta-alueella parhaat ja tuottoisimmat viljelymaat. Sadat viljelijät lopettivat suht tuottoisaan jurtinviljelyn ja lukuisat kuljetusyrittäjät joutuivat vaikeuksiin, koska 4 kk ympärivuorokautinen jurtinajo loppui ym ym. Tällaista kyläpolitikointia Suomessa harjoitetaan, sitä sanotaan maatalous ja teollisuupolitiikaksi.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Riitta: Mikä sen takaisi, että Juhantalon tahko pyörittäisi samalla mittakaavalla Parkanossa euroja

   Lauri: Taitaa risoa jotain muuta kuin minua. Olen sellainen kansalainen, joka on liikkunut yhden paikkakunnan ulkopuolellakin ja nähnyt ettei se siltarumpupolitiikka niin tarpeellista ole kuin siitä kerrotaan., on aika monenlaista turhaa toteutettuna yhteiskunnan varoilla.
   Kateuteen minulla ei ole syytä, totuin aikoinaan työn perässä liikkumaan. ja Suomi on suhteellisen tuttu paikka.
   Minun elämänlaatuuni ei ole sokeritehtaiden sijainnit vaikuttaneet, eikä vaikuta tänäkään päivänä. Saattaa tuossa 4 kk:n vuosittaisessa ympärivuorokautisen jurtin ajon loppumisessakin olla jokin hyväkin piirre, on saattanut aueta jokin uusi ovi kuljetusyrittäjälle ja saattaa siitä olla luonnollekin jotain merkitystä, ainakin tiestön kannalta asialla lienee jokin merkitys.
   Samoin viljelijä on löytänyt uuden viljeltävän kasvin. Pitkän päälle eivät Turengin ympäristön viljelymaatkaan olisi jatkuvasti jurttia kasvattaen enää tuottoisia. Siinä on sellaisia seikkoja, joihin Laurilla ei ilmeisesti ole tuntumaa.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Enempi kuin luuletkaan, mutta eihän tämä olekaan mikään omakehukanava, eihän.

    • Antti Sulonen sanoo:

     Ei kai tämä olekaan mikään omakehukanava, onhan tälle kanavalle jo yksi vahtimestari oman kanavanimensä luonut.
     Toisekseen tuo on eräänlaista omakehua, kun esitetään, että viljelymaat ovat parhaat ja tuottoisimmat. Siinä pitää kertojalla olla jonkin verran asiantuntumusta ja kokemusta yhden kasvinlajin kasvattamisesta samalla paikalla vuodesta toiseen ja siinä sitten huomaamatta kertoo asiantuntemuksensa tason olevan luulon varassa.

     • Lauri Kivimäki sanoo:

      Koska asuin vuosikymmenet ns ”jurttipitäjässä” ja tunsin lukuisia jurtinviljelijöitä tiedän viljelystä ehkä jotain. Samanlaista peltojen vaihtoa useimmat tekivät kun tekevät viljanviljelijätkin. Ei rypsiä samalle peltolohkolle vaan vaihdetaan joskus toiseeen. Mitä taas tuottoisuuteen tulee oli Turengin tehtaan alueen hehtaarituotannot yleensä 10-20 % suuremmat kuin muilla tehtailla. Olin kolmena syksynä 1990-1993 jurttikäynnissä, jolloin mm Varsinaissuomen tehtailta tuotiin jurtteja Turenkiin jalostettavaksi, koska hieman pakkasenpilaamaa eivät pystyneet siellä ajamaan. Myös maiden savisuus aiheutti niillä ongelmia. En yleensä kirjoita muusta kuin mitä olen itse nähnyt, kuullut tai kokenut (mitä sitäkin on tapahtunut jonkin verran. Jos joku pitää sitä omakehuna pitäköön. Olen aina sanonut tieto lisää tuskaa, jos ei halua tietää ja kokea menettää paljon.

 58. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Antti!
  Juhantalon takuumieheks en lähde, enkä kenenkään muunkaan.
  ”Virhearviointi” oli raunioista päätellen Räsäsen Päkän ministeri-nimitys.
  Tosin tuo arpomalla ”asiantuntemusta luulon varassa”-ministeriksi-linja jatkuu.
  Niinistöä lukuun ottamati, muut ovat työharjoittelijoita.
  Nyt on kuitenkin päällimmäisin huoleni rakkaan Hämeen rauhan tilasta.
  Malttaako Iisakki mielensä,
  jos Vorssan kokouksessa joku onkin eri mieltä hänen kanssaan.
  Hällä kun on tapana nimitellä täälläkin toisinajattelijoita
  foliohatuiksi, mielenterveydeltään horjuviksi, jne, jne…
  Riitta
  (Lainaukset Antin kommentista)

  • Antti Sulonen sanoo:

   Raunioista on aika vaikea päätellä sitä, tai tätä. Mikäli Miekkalinnaa pidetään rauniona, niin Miekkalinnan rakentamispäätös ja sen käyttämättä jättäminen on yhteisvastuullinen raunio. Oliko rakentamispäätös aikoinaan oikea investointi, oliko varmistettu, että tuossa paikassa se poliislaitos tulee olemaan ja piste. Ei ilmeisesti ollut, kun Räsänen pääsi asiaan vaikuttamaan.

 59. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Antti.
  Vain veronmaksajille jäävät laskut, ns. savuavat rauniot ja homekiinteistöt ovat ”yhteisvaltuullisia.”
  Epäilemättä Räsänen olisi ollut vähemmän ohjatavissa oleva servetintaittaja,
  jos hänet olisi nimitetty ministeriksi terkka-puolelle.
  Sille sektorille Päivillä olisi ollut koulutusta ja kokemusta.
  Mitäpä tätä enää jossittelemaan.
  Mitä tulee rakennuksiin ja raja-aitoihin, niitä tehdään
  ikuisuus-olettamuksella.
  Kaadettiinhan se Berliinin muurikin, vaikka oli useammankin valtion
  parakraaffit ja ukaasit olemassa.
  Riitta
  Ps. Emeritus-Komisario, yritin kovasti saada kommenttiini
  edes jotakin blogi-teemaan liittyvää…
  On täällä Miekkalinna mainittu, ehkä sen seiniltä löytyypi
  jokunen seriffin kuva muistona, millaisilta oikeat poliisit näyttivät, ennen
  peltirobottien valtausta.
  Riitta

 60. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Kirjoittaessani taannoin Radio Hämeeseen Tuu-tuu-tupakkirulla-pakinaani,
  uppouduin Hämeen rikkaaseen, monipuoliseen historiaan.
  Hämeenlinnan konklaavi saisi olla nöyrempi naapureitaan kohtaan,
  sillä ilman näiden kautta vuosisatojen luomaa vaurautta,
  Hämeenlinna olisi jäänyt syrjäkyläksi.
  Vielä 1700-luvulla sitä ei noteerattu mitenkään merkittävänä kaupunkina
  muiden kaupunkien joukossa.
  Mm. maineikkaan lyseomme ansiosta Hämeenlinnasta tuli merkittävä
  koulukaupunki.
  Nyt lyseota ajetaan alas, keltanokka-konklaavin uskotellessa,
  että kaupunkimme menestys rakentuisi muovi- ja köysirata-profiloinnin varaan?!?
  Meillä olisi valmiina mm. Hämeen Härkätie, jota on kulkenut Venäjän Keisari,
  Ruotsin kuninkaalliset… kavioiden jäljet kulkevat Pietarista Hämeenlinnaan,
  Hattulan kautta Turkuun ja Tukholmaan.
  Jos tuota reittiä hyödynnettäisiin oikealla tavalla ja asiaan paneutuen,
  siitä tulisi ainutlaatuinen elämys turisteille.
  Tosin se vaatisi muutakin, kuin keltanokkiemme
  lyhytnäköistä ja ainutlaatuista Hämeen historiaa tuhoavaa kärsimättömyyttä.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Joo olen aikanaan kirjoittanut, että alkuperäinen Hämeen linna (varustus) oli Hakoisten linnavuorella Janakkalassa. Novgorodilaiset hyökkäilivät sinne tämän tämän hyvää vesireittiä myöten ja linna päätettiin siirtää enempi sisämaahan= nykyiselle paikalleen. Tehtiin sitten vähän räyhäkkäämpi rakennelma (arkkitetuuri oli muuttunut). Eihän Hämeenlinna kuulunut edes linnavuoriketjuun, joten kiitos nykypaikasta kuuluu vain ja ainoastaan novgorodilaisille. hakoisten ympäristöstähän on tehty lukuisia merkittäviä arkeologisia löydöksiä. Museovirasto on myllännyt siellä monena vuonna. Härkätien hyödyntäminen turistikäyttöön lienee aika valtava projekti, joten kannattaneeko? Tyttäreni asuu Kuninkaantien varressa Vantaalla, he hakivat rakennuslupaa uudelle rakennukselle ja siihen otti kantaa jos jonkinlaiset viranomaiset mainitsemastani Museovirastosta lähtien. Tie on heidän peltoaukeallaan viidennen luokan kapea öljysoratie ja silti moiset vaikeudet. Kas kansallismaisema.

 61. riitta nyqvist sanoo:

  Jo vain Lauri. Hakoisissa on jäänteitä ko. linnoituksen raunioista.
  On sieltä linnavuorelta hulppeat näkymät, jopa korkeanpaikan kammoiselle.
  Eipä Linnan juurelle v. 1638 pykätty kaupunki ihmeemmin houkutellut
  säätyläisiä ja porvareita perheineen, ei myöskään 1700-luvun lopulla
  ”keskemmälle” siirrettyä kaupunkiamme noteerattu,
  oli kuulemma jo silloin liian sivussa kasvukäytäviltä.
  Espanja on onnistunut vaatimattomasta pyhiinvaellus-reitistään
  tekemään maailmankuulun, ilman temppuratoja ja muovikulhoja.
  Ps. Muistan lukeneeni jostakin, jot Hakoisista nikkarointi siirrettiin
  Hämeenlinnaan, kun juomaveden tuunaaminen oli täällä huomattavasti
  helpompi keissi. Tiedä häntä…
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Juolahti tässä mieleeni Härkätiestä yksi juttu. Eipä taida tänä päivänä löytyä vapaaehtoisia vaalimaan Härkätien perinteitä. Jo manan manoille mennyt Altti Mannila vaali Härkätien perinteitä vuosien vapaaehtoistyöllä. Muistaakseni Rengossa on jonkinlainen Härkätien museo. Myös Kanajärvellä on tai oli jonkunlaista entiasikojen talonpoikaiselämään liittyvää, muistaakseni siellä takavuosina joskus vierailimme.
   Ei siitä nyt niin monta vuosisataa ole kun Häme oli puhdasta maatalousseutua.

 62. riitta nyqvist sanoo:

  Tiedät Lauri ettei tänä päivänä vapaaehtoisuuteen saati talkoohenkeen voi nojata.
  Raha puhuu, on konsultteja ja välistävetäjiä, joka makuun.
  Tietty, Häme on ollut vuosisatoja maatalousseutua, on se ollut paljon muutakin.
  Turkisten metsästystä, kalastusta…
  Pellavamanufaktuuri 1700-luvulla eli vahvasti Vanajaveden ympäristössä.
  Hämeenlinna sai kasvuvoimaa käsityöläisistä.
  Tammelassa toimi kuparikaivos 1700-luvulla.
  Jokioisten sahalta lähti puuta Tukholmaan. Siellä toimi myös verkatehdas.
  Forssaan perustettiin ”Puuvillan Kehruu Yhtiö.”
  Tervakoskella Nordenswan aloitti 1818 paperin jalostuksen.
  Iittalaan perustettiin 1800-luvun lopulla lasitehdas, samoin Riihimäkeen.
  Riksussa on myös pitkät perinteet aseteollisuudesta.
  Laaja kirjo Härkätien ja Hämeen monikerroksiseen historia-saagaan.
  Tiedän ettei Kanajärven kotiseutumuseo riitä maalaamaan koko Häme-maisemaa,
  silti kaikki kunnia ja kumarrus sille.
  (Muistiinpanoistani pieni otos)
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Kirjoitin tuolla omassa blogissani Hämeestä.
   Riittan kommentti täällä osoittaa kapea-alaisesta Hämeen tuntemuksesta, johtuneeko se muistiinpanojen pienestä otoksesta, toivottavasti.

 63. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Antti!
  Blogisi on erittäin mielenkiintoinen.
  Kommentoimani otos Laurille
  Hämeen rikkaasta historiasta on vain pieni raapaisu.
  Ei Erkkikään jaksaisi pitempää lukea,
  josko on jaksanut tuotakaan nukahtamatta ;D…
  Riitta

Jätä kommentti

css.php