Ollos huoleton isäs valveil on

Tällaisen törmää tämän menossa aivan liian usein. Tämä kolumni on julkaistu 5.4.2014 Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa

Ollos huoleton isäs valveil on

Huolettomana nukkuvat isät kotipesissään, kun heidän aikamiespoikansa ovat turvallisesti kylillä kuljeskelemassa. Pulmuspojat kyllä pärjäävät raadollisessa maailmassa. Päänuppi päihteistä pyörteisenä aikamiespoika tallustelee pitkin lähiön hämäriä katuja. Puseron povessa pilkottaa puukko, oiva tarvekalu öisille retkille. Kaverinaan hänellä on kemiallisia kyllästysaineita käyttävä toinen aikamiespoika. Hän on varustautunut öisien katujen kommelluksiin vieteripatukalla. Aikamiespojille on iskenyt tilapäinen finanssiongelma ja päätä sekoittavien lisäaineiden hankintaan pitäisi saada rahaa.

Vastaan kävelee mies, jonka povessa olevassa lompakossa on muutama seteli. Selvin päin näyttää mies olevan. Aikamiespojat lyöttäytyvät tuttavalliseksi ja vaativat miehen kassavarantoa itselleen. Tehostaakseen oikeuttaan miehen työllä hankkimiin varoihin päättävät aikamiespojat silitellä miehen päätä. Toinen nappaa maasta rautaputken ja huitaisee miestä jakaukseen. Toinen kaivaa vieteripatukan taskustaan ja tehostaa kaverinsa vaateiden oikeutusta. Selvän miehen pää sumenee, mutta ei samoista aineista kuin aikamiespoikien. Lyönnit sammuttavat tajunnan. Miehen lompsa siirtyy aikamiespoikien hallintaan.

Aikamiespojat lähtevät livakasti kohden kauppapaikkaa. Viralliseen kauppaan he eivät poikkea, vaan suunnistavat kohden ajatuksensumentajia kaupittelevaa välittäjää. Matka kuitenkin katkeaa, sillä inhottava poliisi poimii heidät kyytiinsä. Pirullinen poliisi puuttuu taas aikamiespoikien perustuslailliseen vapaan kulkemisen oikeuteen. Aikamiespojat saavat valtion vankkureilla kyydin kohden karmeaa selliä. Samaan aikaan kunnallinen ambulanssi kiidättää aikamiespojille lompsansa luovuttanutta kohden tehostettua hoitoa.

Aamu koittaa. Sairaalan sängyssä makaa aivovammaa poteva tajuton mies. Poliisiputkassa heräilevien aikamiespoikien pää alkaa saada jonkinlaista ajatuksenjuoksua aikaan. Karttuneella kokemuksella he esittävät ensimmäiset vaatimukset, asianajaja paikalle ja heti. Sen jälkeen pitää saada lääkkeet, ruokaa ja päästä pesulle. Kaikille kavereille pitäisi soittaa välittömästi. Inhottava tutkinnanjohtaja on kuitenkin rajoittanut yhteydenpitoa. Väittää, että vaarantaisi tutkintaa. Muut vaateet kyllä hoidetaan.

Aikamiespoikien isät heräävät huolissaan. Ei siksi, ettei pojista kuulu mitään, siihen he ovat tottuneet. Nyt heidän pulmusensa ovat joutuneet ihan kamalaan paikkaan, kun poliisi on pojat pidättänyt. Poikien asioita hoidellaan kaikkien pykälien mukaisesti, mutta isät ovat erimieltä. Nyt on aloitettava oikeustaistelu välittömästi. Poliisi kiusaa heidän pienokaisia, kolmekymppisiä pikkupoikia. Isät ovat päättäneet vihdoinkin huolehtia pojistaan, ollos huoleton isäs valveil on. Samaan aikaan sairaalassa sydänkäyrä muuttuu viivaksi.

 

 

 

8 kommenttia artikkeliin “Ollos huoleton isäs valveil on”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Ilkka!
  Näitä toimettomia ja juurettomia nuoria miehiä alkaa olla niin paljon, että se näkyy katukuvassa.
  Oikeastaan kommentoin, koska haluan tietoja teidän tuottavuusuudistuksesta.
  Onko niin, että Lahti tiedottaa mahdollisista rikoksista, ja esim. sinä et voi värikkäällä suomen kielelläsi kirjoittaa HäSa:iin paikallisista rötöksistä. Jos näin on, se loitontaa tavallista kansaa poliisista.
  Raskas on ammattisi, mutta hauskaa kevättä t. Hessu K.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Demarithan ovat ratkaisseet syrjäytymisongelman. Vuosi lisää yleissivistystä (ei vaan toimi). Räsänen taas vähentää paikallispoliiseja (puheissaan lisää), joten blogin kuvaama kiinnijääminen tulee yhä epätodennäköisemmäksi. En tiedä missä umpiossa päättäjät eläävät. Kehitys on ollut nähtävissä jo vuosikymmenen jos ei yli ja todella vaikea pysäyttää.

 3. Iivarin Ilkka sanoo:

  Hessu K.
  Näin se menee, että Lahdesta tiedotetaan pikkurötökset.
  Mie kirjoitan vain niistä, joissa olen tutkinnanjohtajana. Onhan tuolla kylillä palautetta tullut… Kaipuutakin.

  Ilkka

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tässä paikallispoliisiasiassa on vielä sellainen mutta. Kun apu tulee kaukaa, jos puolustat hyökkäystilanteessa itseäsi ja esim tönäistäessä hyökkääjä kaatuu, saa aivovamman ja tulee työkyvyttömäksi, vaikkei ole koskaan töitä tehnytkään tapahtuu pahimmillaan seuraavaa. Yhteiskunnan maksama huippujuristi kehittelee rosvolle loistavat tulevaisuudennäkymät. ja mittavat ansiotulot, jotka eivät nyt toteudu. Alkuperäiseltä uhrilta menee ensin ne rahat pussista, sitten omaisuus korvauksiin ja maksaa kaikenlisäksi omat oikeudenkäyntikulunsa. Tällaiseksi tämä Suomi on menossa.

 5. Aarno Järvinen sanoo:

  Ennenkin tapahtui
  Tässä muutama vuosikymmen sitten erään yksikön ryhmänjohtaja myöhästyi viikonloppuvapaltaa,oli joutunut putkaan syyttömänä. Hänet olisi pitänyt vielä rankaista vlv:lta palaamatta jäämisestä. Kuuntelin kuitenki rj:n selityksen. Hän oli mennyt kahden tappelupukarin väliin,saanut pikku tällin ja ja hänestä oli tehty syntipukki .Pukarit laskettiin menemään ja rj vietiin poliisitoimenpitein putkaan. Ryhmänjohtaja oli hyvin pärjännyt kaveri ja rupesin selvittelemään ko poliisilaitokselta asiaa. Loppujenlopuksi selvisi että nämä tappelevat ”pulmuset olivat onnistuneet kääntämään asiat päälaelleen. Löytyi kuitenkin sivulliset todistajat jotka puhuivat samalla tapaa kuin ryhmänjohtajani. Selvisi vielä että toinen tappelija oli ennestään virkavallan tuttu.
  Asia selvisi onnellisesti,tietysti piti tehdä kuulustelupöytäkirja mutta rankaisutoimenpiteitä ei tarvittu. Taisin antaa vielä rjalle ylimääräisen vapaan sanos
  Aarno Jii

 6. Erkki Strömberg sanoo:

  Tätähän se on ja nimenomaan ns. paremmissa perheissä. Oikeus ja kohtuus olisi jonkinlainen sanktio myös vanhemmille, poikien kohdalla varsinkin iseille. Ennen osattiin rangaista julkisella häpeällä, jalkapuulla. Nythän se on kielletty kun se aiheuttaa oitis tarvetta psyykkiseen hoitoon.
  Kävin tutustumassa olikohan -80/-90 luvulla kun sellaista tarjottiin Hesan Sörkän saneerattuihin selleihin. Oli koko siipi laitettu kuntoon. Oli vimpan päälle suihkulliset vessat ja muut viihdykkeet oikein talon puolesta. Sellissä mm televisio. Tietokoneet ei silloin olleet vielä yleistyneet.
  Olin juuri asunut alivuokralaiskämpässä, pienessä huonees. Jälkeenpäin selvis talon piirrustuksista jotta sehän oli ikkunallinen vaatehuone. Kokoa sillä oli vajaa 7 neliömetriä. Mittasin sen silloin tarkkaan. Maksoin mokomasta -70 luvulla 200 markkaa kuukaudessa joka oli noin neljännes palkastani. Minulla ei ollut lupaa käyttää suihkua tai ammetta, vain vessaa. Samoin ei keittiöön olluta asiaa. Aamu/iltateeni keitin Itänaapurin uppokuumentimella.
  Kun olin vankilassa tutustumassa kerroin esittelijälle edellisen ja kysyin: Missä se rangaistus on? Voisinko muuttaa tänne ilmaiseksi asumaa ja käydä täältä töissä läheisellä Psl Knp:lla? Ei kuulema sopinut!
  Vanhainkodeista myös valitetaan, hoidon puutteesta, pitkistä vaipanvaihtoväleistä ja vessa reissujen harvuudesta. Tällaisia juttuja ei kuule vankilasta.
  Siis mikä ratkaisuksi: Onko parempi ja turvatumpi vanhuus kun hommaa ittensä linnaan kun tulee vanhaksi!

 7. Tapani Silvo sanoo:

  Minulla on sellainen käsitys, että isät eivät ole lainkaan valveilla. Isät, monien muiden tavoin, eivät ole olleet hereillä pitkään aikaan. ”Minä-keskeisessä” yhdyskunnassa he ovat kuitenkin valmiina puolustamaan ”uros-poikiaan”, riippumatta mihin tahansa he olisivat syyllistyneetkin.
  Ainahan nuorukaiset, jossain kehitysvaiheessa, ihannoivat voimaa ja väkivaltaa. Nyt vaan tuntuu, että itse-keskeisyys on mennyt liian pitkälle. Yhteiskunnan taholta olisi pitänyt panna jarrua päälle jo aikaa sitten.
  Tulevan sukupolven kasvatukseen osallistuvat vanhemmat yhä vähenevässä määrin. Lasten ja nuorten opettaminen jätetään yhteiskunnan harteille. Ja jos pieleen menee, niin sekin on yhteiskunnan vika.
  Ei käy poliisi-kuntaa kateeksi. Monitulkinnan-varaisten lakipykälien noudattaminen rikollisuuden taltuttamiseksi, tuntuu aika epätoivoiselta.
  Lakipykälät antavat liian leveän tulkinnan-vapauden. Ja sitähän käyttävät ”lain-oppineet” hyväkseen, tuomitessaan rikkeiden tekijöitä lakituvassa. On keksitty määritelmä ”tahallisesta tarkoituksesta”. Monta esimerkkiä ihmeellisistä tuomioista, on varmaan monella mielessä. Kärjistetysti voisi sanoa, että vaikka löinkin uhria kirveellä päähän, ei voida toteen näyttää, että yritin hänet tarkoituksella tappaa.
  Tuo käy ainakin yli minun oikeustajuni, murha on murha ja tappo on tappo, vaikka olisin siihen kännissä syyllistynyt.
  Lainsäätäjien ja yhteiskunnan lepsu suhtautuminen moniin rikoksiin on huono juttu. Minkäänlaista kansanvalistusta ei näy eikä kuulu. Rikollista yritetään aina ymmärtää, ja taustoja tutkitaan, tarkoituksena löytää lieventäviä asianhaaroja.
  Tuli tässä mieleeni Tampereella pidetyt itsenäisyyspäivän juhlat, ja juhlan yhteydessä esiintyneen roska-sakin käyttäytyminen. Jopa näilläkin blogisivuilla esiintyi mellakoijien puolustajia, jotka olivat ymmärtävinään hulinoitsijoiden tekoja.
  Toivottavasti Suomessa pystytään hillitsemään huliganismin eskaloituminen, ettei kehitys mene yhtä pitkälle kuin täällä Ruotsissa. Toivottavasti Suomessa ei vielä poliisi joudu kivenheiton kohteeksi virkatehtäviä hoitaessaan. Toivottavasti vielä pelastus-ajoneuvot (ambulanssit, palokunta) saavat rauhassa tehdä tehtäviään, ilman poliisi-suojaa. Heitteleväthän täällä ligistit kivillä pelastus-tehtävissä liikkuvia ambulanssejakin, ja katkovat palokunnan letkuja, palotorjunnan aikana.
  Eletään toivossa!
  Terv! Tapsa

 8. Heikki Koskela sanoo:

  Tervehdys kaikille!
  Pitäisikö vankeinhoito ulkoistaa?
  Vangin vuorokausikustannus on vajaa pari sataa euroa. Voidaanko yli kahden vuoden tuomiot kilpailuttaa naapurimailla: Ruotsilla , Venäjällä ja Virolla? Luultavasti venäläiset veisivät diilin viidellä kympillä. Säästö olisi merkittävä ja pelotevaikutus vielä suurempi.
  Vanhusten hoivapalvelut on jo kilpailutettu. T. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php