Kiltiksi kahdessa päivässä

Julkaistu kolumnina Viikkouutisissa 14.12.2012

Joulun alla ihmisistä tulee kilttejä. Joskus nopeasti. Maanantaina äänestettiin eduskunnassa poliisien eläkeiän korottamisesta. Neljä valtapuolueen poliisikansanedustajaa äänesti vastoin hallituksen esitystä. Kului kaksi päivää ja äänestyskäyttäytyminen oli muuttunut. Välillä oli pidetty isällinen puhuttelu, miten poikien tulee käyttäytyä. ymmärrän hyvin, että esimiesorganisaatioon tottuneet tottelivat kiltisti. Olisi edes kuunneltu pitkän uran poliisien sanomaa. Valitettavasti heidän asiantuntemuksellaan ei ollut mitään vaikutusta.

 

Mitäpä päätettiin? Päätettiin nostaa poliisien eläköitymisikää. Varmaan on todella tärkeä päätös valtakunnan talouden ja turvallisuuden kannalta. Eihän muuten noin hienoja päätöksiä tehtäisi. Tulevaisuudessa on hieno seurata ikääntyvien poliisien singahtelua rosvon perään tai painimaan kiukustuneen isännän kanssa. Rikollisille koittaa onnenpäivät, kun tutkijat ovat muistiongelmaisia. Päättäjät sen tietävät, että hommat onnistuvat takuulla.

 

Pieniä muutoksia kulkuneuvoihin tarvitaan. Poliisiautot korvataan invatakseilla, jotta rollaattoreilla liikkuvat poliisit pääsevät vaivattomasti liikkeelle. Ambulanssi olisi muuten käyttökelpoinen, mutta palomiesten eläkeikä on jo aikaisemmin nostettu. Työllistävä vaikutus tulee olemaan suuri, kun poliisit saavat henkilökohtaiset avustajat ja kuljettajat työuran loppupuolelle. Nuoret koulutetut poliisit saavat edelleen odottaa kortistossa.

 

Ymmärrän entistä paremmin yksilöllisyyttä korostavaa puoluetta. Yksilö saa todellakin päättää ja se yksilö on puolueen johdossa. Hän päättää kaikkien uiden puolesta. Jokaisen alan erityisasiantuntijana hänen ei tarvitse kuunnella asiantuntijoita missään asiassa. Turhaa ajanhaaskausta on tilata tutkimuksia ja kouluttaa ihmisiä, sillä tieto on johtavan poliitikon päässä valmiina. Siihen tarvitaan vain kannatusta perässäkävelijöiltä. Näin se menee paikallisestikin. Joukkoja liikuttava johtaja tai kaikkialla alati hymyilevä tietävät miten asioiden pitää mennä. Muut painakoot äänestysnappia perässä.

 

Nämä poliittiset johtajat tietävät miten ihmisten tulee elää. Ei kukaan takuulla halua asua maaseudulla, vaan hänet on pakotettava taajamiin. Mikäli ei muuten siirry, niin poistetaan kaikki palvelut. Poliittinen johtaja saa täydellisen viisauden, juuri sillä hetkellä, kun nimitys pamahtaa. Hän tietää, mhin akaan paskat on levitettävä pellolle. Tietää, vaikka ainoa näkemys vihreästä luonnosta on Helsingin keskuspuisto. Sellaiset sanktiot asetetaan, ettei kukaan uskalla levittää ja kyntää paskaa peltoon vääränä päivänä. Sehän on talvella vaarallista, saastuttaa koko luonnon.

 

Joulu tulee ja lahjoja jaetaan. Ollaan huomaavaisia ja muistetaan lähimmäistä. Kukaan ei tahdo toiselle pahaa. Miten tämän saisi myös päättävien mieleen arkipäivänä. Meillä on lukumääräisesti paljon ihmisiä, jotka voivat sanoa olevansa päättäjiä. Todellisuus on kuin korttipakassa, ässä voittaa kaiken. Näille ässille kun saisi ymmärrystä ja ajattelua, että joku muu voi myös tietää asioista. Joskus kannattaisi kuunnella asiantuntijoita. Taitaa olla mahdoton tehtävä. Niinpä, yllytän näennäispäättäjiksi päässeitä olemaan tuhmia. Uhmatkaa sen ässän komentoja.

 

Kommentti artikkeliin “Kiltiksi kahdessa päivässä”
 1. riitta nyqvist sanoo:

  Terve I.I.!
  Mieltä virkistää kolumnisi sisäinen sanoma.
  Harmittelin kun ko. kansanedustajat taipuivat takaisin riviin.
  Se suattaapi olla heille seuraavalla vaalikeikalla miinusta äänestäjien puolelta.
  Ei sitten kelvannutkaan nelikon ilmoittama omantunnon syy orpolle…
  On vissiin niin, että Arkadiassa omatunto pakotetaan panemaan narikkaan äänestyksen ajaksi.
  Riitta

Jätä kommentti

css.php