Mielen joulusiivouksen aika

Julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisissa 23.12.2011

Ihmismieli tuo ajatusten koti on hienoin rakennus. Vuoden kiireissä, ahdingoissa ja pimeyksissä voi ajatuksen koti täyttyä epäjärjestyksellä ja lialla. Jouluvalmisteluihin kuuluu joulusiivous. Joulu on rauhan ja hiljaisuuden aikaa. Miksi emme siivoaisi ajatusten kotia? Siinä kodissa olemme joka hetki, niin valveilla kuin nukkuessa, niin työssä kuin vapaa-ajalla. Tämän kodin siivousvälineet eivät ole kalliita, eikä siivous vaadi fyysistä ponnistusta.
 

Siivous alkaa eteisestä. Elämän eteisessä ollaan lapsena. Liiallinen kiire voi olla ensimmäinen lakaistava asia, annanko lapselle riittävästi aikaa? Voinko järjestää asioita niin, että elämän tärkeysjärjestys muuttuu. Lapsien turvattomuus ja huostaanotot ovat lisääntyneet, joten jokainen voisi putsata mielen kotiaan niin, että lapsen turvallisuus taataan. Ajatusten kodin puhtaus tuo huolenpitoa ja välittämistä. Rahalla tätä siivouspalvelua ei voi ostaa, eikä sitä pitäisi siirtää toisten tehtäväksi. Päihteillä ei voi putsata lapsen eloa, mutta liata sen voi lopullisesti.
 

Eteisestä siivous siirtyy keittiöön, aikuisiän arjen keskukseen. Nyt ei siivota niitä leivänmuruja eikä lieden tahroja. Nyt puhdistetaan arjen oloa kokonaisuudessaan. Jokainen löytää varmaan puheistaan, teoistaan ja tekemättä jättämisistä melkoisen suursiivouksen tarpeen. Miksi pitää olla välinpitämätön, toista auttamaton? Voisi laittaa mopin heilumaan liiallisen itsekeskeisyyden seitin poistamiseksi. Ihmissuhdeongelmia ei pidä lakaista maton alle, vaan puhdistaa puhumalla. Kaunis kielemme tarjoaa siihen oivat liotusaineet.
 

Seuraavaksi otamme siivouskäsittelyyn olohuoneen. Olohuone on koko elämän nautinnon ja turvallisuuden paikka. Pahasti on päässyt siivottomaan tilaan. Turvattomuutta voimme tampata pois, välittämällä toisista. Voimme kirkastaa katsetta näkemään vaaroja. Korvat voimme avata kuulemaan toisten hätää. Liian usein annetaan roskakasan kasvaa, kun mentaliteetti on, ettei tuo asia minulle kuulu. Aina ei pidä etsiä syyllistä, vaan katsoa jokaisen parasta puolta. Puhtaassa olohuoneessa nautimme arjen ja pyhän turvallisuudesta.
 

Talostamme löytyy autotalli, kuvaannollinen vapaa-ajan harrastusten huone. Usein se on varsinainen epäjärjestyksen paikka. Nyt ei kyseessä ole kateissa olevat työkalut, eikä kaiken tarpeettoman roinan kaaos. Siivouspalvelumme kohdistuukin luontoon. Kauppamaailma ja sen liepeillä pyörivät visionäärit keksivät meille näennäistarpeellista tekemistä ja hankkimista. Tarvitsemmeko kaikki pörisevät vempeleet ja saastuttavat laitteet. Mielen pölyimurilla imaisemme itsemme huomaamaan luonnon kauneuden ja sen muut arvot. Kiireen mieli saattaa rauhoittua pelkästään kävelemällä metsässä.
 

Talomme on siivottu, voimme lähteä rauhallisin mielin. Pihaportti on elämän viimeinen hetki. Mitä otamme mukaan ja mitä saame? Ylivertaisuutta ei tarvitse ottaa mukaan. Jokaisella on oma arvonsa. Ketään ei tule väheksyä tekemisten mukaan. Onko siivouksemme onnistunut? Saamme valita, miten siivoamme mielemme ja sydämemme. Onnistuneen puurtamisen jälkeen, voimme laulaa ”Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen taas Jeesuslapsi syntyy uudelleen”.
 

Kommentti artikkeliin “Mielen joulusiivouksen aika”
  1. Pirjo Leppäniemi sanoo:

    Mielen siivoustalkoot, hyvin neuroturvallista/-security ja eettistä/ethics meille jokaiselle.

Jätä kommentti

css.php