Anonyymiys ajatteluttaa

Nimeni on Iivari – Ilkka Iivari, joten helppohan minun on heitellä kommentteja melkein anonyyminä. Eihän minulla ole edes sukunimeä, pelkkiä etunimiä koko litania. Niin, köyhässä kodissa ei ollut varaa edes sukunimeen. Löytyypä suvustani Iivari Iivarinpoika Iivari. Joten kyllä suvussani mielikuvitusta riittää. Silti minua ihmetyttää jatkuva nimettömyys. Koskaan en ole löytänyt kastettujen nimilistoista Anonyymi Anonyyminpoika Anonyymia tai tytärtä. Silti jokainen keskustelupalsta on täynnä anonyymejä. Ujousko on syynä, että hienotkin ajatukset verhotaan nimettömyyden taakse. Vaatimattomuus on hyve. Kait. Nimettömyyden taakse voi kätkeytyä myös ikäviä ihmisiä. 

Kuinka helppoa onkaan kirjoitella rasistisia kommentteja, haukkua toista ja yllyttää mitä mustimpiin tekoihin. Anonyyminä. Miksi tällainen toiminta on erityisessä suojeluksessa? Jaa miten niin. Onko pakko sallia nettiliikenteessä anonyymit palvelimet? Sähköpostiosoitteen voi rekisteröidä ihan millä nimellä tahansa. Eivät ilmaispalvelimet tarkistele mitenkään meilihenkilön aitoutta. Sen jälkeen voikin lähetellä bittiavaruuden kautta roskapostia urakalla. Voipa herjata entistä läheistäänkin oikein julkisesti. Kukaan ei perään kysele. Poliisi kyselisi, mutta törmää tähän anonyymipalvelinmuuriin. Milläs selvität kiusankappaleiden tekijät? Joo. Joo. Tiedän, että se on mahdollista niin kauan kun maailmassa on yksikin maa, jossa se on sallittua. Palvelin viedään sinne ja se on siinä. Voisimme kuitenkin olla hiukan edelläkävijöitä. 

Entäs kukas soittelee häirikköpuhelut? Yleensä se on tuttu, mutta tuntemattomasta numerosta se vetelee puheluita. Kymmeniä ja satojakin voi soitella, kun ei puheellaan paljasta itseään. Tekstatakin voi ihan vapaasti ja ihan mitä vain. Tämäkin on erityisessä suojeluksessa vaikka säädettiin laki tekstarilla häiritsemisestä. Taas poliisi haluaisi selvittää kiusantekijän. Milläs selvität, kun kukaan ei omista numeroa. Jokaisessa kioskissa myydään prepaid-liittymiä. Tätä täysin nimetöntä puhelinpalvelua käyttävät myös ammattirikolliset suunnitellessaan kunnon rosvouskeikkoja tai huumekauppoja. 

Pitäisikö tehdä jotain? Voisi edes yrittää. Muutama vuosi sitten yllytin erään kansanedustajan tekemään kirjallisen kysymyksen viestintäministerille prepaid puhelimista. Arvon ministerin vastaus oli, etteivät kioskin tädit voi kirjata henkilötietoja. Eivät varmaankaan, mutta samat tädit kirjaavat tarkasti tiedot elokuvan vuokraajasta. Samainen ministeri vakuutti, että poliisille on annettu keinoja selvittää rikoksia. Totta se on. Hyviä keinoja teletunnisteiden saamiset ja puhelinkuuntelut ovatkin. Niistä huolimatta toistaiseksi tuntematon henkilö saa puuhastella ihan rauhassa puhelimiensa kanssa ja suunnitella rikoksiakin.  

Kyllä minä anonyymiutta kannatan. Miksi oikeudessa ei saa todistaa nimettömänä? Miksi rikollisen pitää tietää, kuka kertoi totuuden? Eikö riitä, että oikeus tietää? Tätä on selvitelty komiteoissa, ministeriöissä ja myös siellä missä viisaat kokoontuvat, mutta taitaa ikiliikkuja valmistua aikaisemmin. 

Kaikesta huolimatta poliisin vihjepuhelimeen saa jättää vinkin nimettömänä. Vihjeiden avulla pyrimme selvittämään kuka on se toistaiseksi tuntematon henkilö. 

3 kommenttia artikkeliin “Anonyymiys ajatteluttaa”
 1. Kirjoitus antoi paljon ajattelemisen aihetta. Toisessa kohtaa anonyymiys on hyväkin asia, mutta sitä en ymmärrä miksi ihmiset eivät uskalla sanoa mielipidettään, kuin anonyyminä. Oma moraalini estää minua kommentoimasta mitään, ellen kehtaa tehdä sitä reilusti omalla nimelläni.

 2. Sari Rautio sanoo:

  Kiitos Ilkka, erinomainen kannanotto.
  Hyvää kesänjatkoa,
  Sari

 3. Heikki Notko sanoo:

  Terve Ilkka, olen samaa mieltä, kuin Inkeri Valtonen ja Sari Rautio. Erityisesti minua ärsyttää se, että blogipalstalla, jossa bloginpitäjät esiintyvät omalla nimellään, niin kommentoinnit hyväksytään nimimerkillä. Sitä ei tulisi sallia. Olen usein huomannut, että blogipalstan kommentoinnit ovat alatyylisiä ja suorastaan junttimaisia, kun niitä kommentoidaan nimimerkin suojassa. Mielestäni se suorastaan rikkoo ja loukkaa, blogien pidon alkuperäistä ideaa!
  Lisdäksi jo nimimerkki kuvaa sitä, kuinka sivistynyt tai fiksu ihminen siellä nimimerkin takaa piileksii! Esim. nimimerkki ”Vara-everstiluutnantti”. Eihän sellaista sotilasarvoa ole edes olemassa. Kun olen lukenut ko. henkilön kommentteja, niin pystyn päättelemään, että hän on lähes varmasti pelkkä sotamies ja ei mitenkään erityisen sivistynyt!
  Hyvää autereista, aurinkoista, auvoisaa, anonyymitöntä loppukesää!
  Heikki Notko

Jätä kommentti

css.php