Kesälaitumille

Kesä koitti ja vasikat laskettiin laitumille ylikoneellistetulla pientilalla Perä-Pohjolassa. Niin, meillä oli kaksi talikkoa, mutta vain yksi isäntä. Laitumelle laskussa riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vasikat kokeilivat vapauden riemuja. Ilmassa oli häntää, sorkkia ja ruskeita läjiä lenteli. Vallatonta menoa. Rajat oli kuitenkin asetettu vasikoillekin. Laitumen ympärille oli korjailtu aidat. Tai kehuttu, niin kuin isäni sanoi, että kyllä se tuosta pitää. Piti myös. Oli menossa muitakin rajoitteita. Matkalla laitumelle vasikat olivat köydessä. Isän neuvojen mukaan naru piti olla lyhyellä, muuten vauhti olisi vaarallista. Viisas mies osasi asettaa rajat. 

Taas koittaa nuorisolla kesäloman riemut ja vapauden ajat. Kuka asettaa rajat? Mistä löytyy se viisas isä tai äiti? Välillä tuntuu, että tämä laitumelle laskeminen tapahtuu ilman rajoittavaa narua. Laiduntakaan ei ole aidattu, vaan meno on täysin vapaata ja holtitonta. Kolmen tolpan vauhtijuomaa hankitaan kulkukoirittain. Anteeksi vain jalosukuinen mäyräkoira, että olet joutunut käsitteeksi kaljapakkaukselle. Saattaapa laidunkauden avausviikonloppuna tapahtua jotain peruuttamattoman ikävääkin. Humalahakuisessa porukassa tyhmyys tiivistyy ja onnettomuusalttius lisääntyy. 

Kuka silloin toimii isänä? Kukapa muu kuin poliisi, sosiaalityöntekijä tai joku muu virkamies hoitaa tämän sijaisvanhemmuuden. Hyviin käsiin auttaminen on jätetty. Valitettavasti käsiä on vähemmän ja ne ovat entistä kiireisimpiä. Joka paikkaan ei ehditä pelastusta tarjoamaan, ei ainakaan tarpeeksi nopeasti. Miksi vanhemmuus on valtiollistettu, kuri ja kasvatus kunnallistettu? Kaikessa muussa halutaan olla itsellisiä. Ai niin. Tämä itsellisyys vaatii vastuullisuutta. Vastuu on vaikea ottaa, mutta syyllistä on helppo etsiä toisista. Asian oikeaa laitaa pelätään, sillä peili kertoo syyllisen. 

Älkää pelätkö. Poliisi on varustautunut laitumelle laskuun huolella. Asioihin puututaan nollatoleranssilla. Miksi se käsite on vain valvonnassa? Eikö se voisi olla nauttimisessakin? Syyniin joutuvat alaikäisille juomia hankkivat ja myyvät. Ikärajat ovat entiset, eikä siinä käytetä uutta matematiikkaa. Ei riitä, että kahden lapsen yhteenlaskettu ikä on juuri yli sallitun rajan. Vanhemmuuden valtiollistaneetkin pääsevät tutustumaan organisatoriseen huolenpitoverkkoon, sillä jokaisesta pussikaljapöllöilystä otetaan yhteyttä vanhempiin ja ryhdytään toimenpiteisiin. Nyt on aika huolehtia ennakolta, ettei tarvitse lähteä kiireisenä arkipäivänä jälkeenpäin asioita selvittelemään. 

Vasikoiden laitumelle lasku päättyi iloiseen käyskentelyyn vihreällä niityllä. Aurinko paistoi, eikä vahinkoja päässyt sattumaan. Laidunkauden aloittamiseen oli asetettu oikeat rajat, eikä aidoista menty ylitse. Päästiin nautiskelemaan kesästä. Sitähän me kaikki haluamme. 

 

3 kommenttia artikkeliin “Kesälaitumille”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Ilkka!
  Kuri ja kasvatus on kunnallistettu hyvin varhaisessa vaiheessa.
  Eräänkin tarhan täti kertoi minulle 90-luvulla pyöriessäni hyväntekeväisyyskeikalla ko. kohteessa, jotta
  yllättävästi oli lisääntynyt 3-4v, joiden vanhemmat eivät enää hallinneet pikku perkeleitään..
  pyysivät tarhan tätejä jälkikasvua huostaan jättäessään epätoivoisina,
  – ”Tehkää te jotakin, minä en tälle mahda mitään.”
  Pikku jusupetterit eivät suostuneet pukemaan tms.
  Tähän on tultu.
  T. Riitta

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys molemmille!
  Olipa osuva tuo Ilkan juttu ja Riittan jatko. Tuo sana KURI on tarkoittanut puuaitausta, tietynlaista tarhaa. Mm vasikat laitettiin kuriin, eli aitaukseen, josta ei päässyt karkaamaan. Noita Ilkan esittämiä laitumelle laskuja on tässä koettu sekä vasikoiden, lehmien, että myös neljän jälkikasvun myötä. Kaikenlaisella menestyksellä.
  Vauhdikasta viikonloppua kaikille!

 3. marjaliisa vainio sanoo:

  Jälkiviisaana, kun luin Ilkan blogin laidunkauden ollessa jo ohi, tulipa mieleeni eräs tv ykkösen sarja kesältä missä tarmokas täti viitanliepeet liihottaen laittoi perheitä ”järjestykseen” ( oliko ne englantilaisia; en muista). Sarjassa ei kyllä tuloksista
  kovin tarkkaan kerrottu , mutta kai onnistumiset jatkuivatkin.
  Milloinkahan täällä lapsiperheiden parissa tekevät tahot ryhtyvät
  kouluttamaan tällaisia tätejä jotka ns menevät sisälle perheen rakenteeseen ja panevat niin vanhemmat kuin lapsetkin oikeille
  raiteille;nykymeno viittaa siihen että tarvetta olisi.
  Täällä Hämeenlinnassa kun on ja on ollut mitä erilaisimpia lapsiperheisiin liittyviä projekteja, niin miksei poliisi ja sossu yhteistyössä tekisi aloitetta esim MLL;lle uudentyyppisestä koulutuksesta jotta saataisiin näitä perheiden ohjaustätejä?
  Vai ovatko suomalaiset liian kovapäisiä oppimaan uusia toimintamalleja omissa perheissään?
  Vielä lopuksi; kun katsoin viime torstain poliisitvtä ja Seinäjoen tangomarkkinoita, niin aivan selväksi tuli että paikallispoliisit
  selvissivät siitä kaaoksesta hyvällä huumorilla ( neljä autoa- ollaanko poliisivaltiossa kommentti) mutta ei se huumorikaan pitkälle veny, joten jotain tarttis päättäjien tehrä

Jätä kommentti

css.php