Soittaisipa edes Sibelius poliisille

Näkevätkö vain suurmiehet rikollisia tapahtumia? Hekään eivät niistä kerro, sillä hehän ovat patsaina. Hämeenlinnan keskustaa valvoo Sibelius ja Helsingin rautatientorin kovin jätkä on Aleksis Kivi. Mannerheim ratsastelee Mikkelissä ja Helsingissä. Muitakin näkijöitä on, mutta hekään niistä eivät kerro, vaikka elävät.
 

Siksipä kirjoitin tiedotteen, keskellä päivää, keskellä kaupunkia, keskellä ihmisiä tehdystä automurrosta näin:
Näkikö Sibelius automurron Hämeenlinnassa?
Eilisen iltapäivän aikana Sibeliuksen patsas katseli aitiopaikalta kuinka nykyajan musiikkilaite lähti varkaan mukaan. Sibeliuspuiston vieressä pysäköitynä olleen auton sivuikkuna heläytettiin rikki. Autostereot soittanevat musiikkia varkaan mukana jossain muualla. Stereoissa sisällä olleen CD-levyn säveltäjästä ei ole tietoa. Tekopaikan katu on saanut nimensä Birger-jaarlista, jonka aikana säädettiin rauhanlait. Yksi rauhanlaeista oli käräjälaki, jonne tämänkin teon tekijä saateltaisiin, jos vinkit osuisivat kohdalleen.”
 

Iltapäivälehti tulkitsi tämän positiiviseksi(latojan huomautus) veistelyksi. Sitäkin se varmaan on. Pohdiskelin tiedotetta kirjoittaessani asiaa syvällisemmin. En tiedä kuinka moni niistä lähes neljästätuhannesta netissä tiedotteen lukeneesta ymmärsi ajatuksenjuoksuni. Näin pururatani mietti.  Mihin on hävinnyt yhteisöllinen välittäminen? Onko tärkeää vain minä itse ja minun asiani? Mistä johtuu, ettei haluta todistaa tai ilmoittaa näkemästään poliisille. Yhteydenpitoväline kännykkä on kaikilla suomalaisilla. Sibeliuksen soitinvalikoimaan se ei kuulunut. Pohdiskelu päättyy aika nopeasti johtopäätökseen, todistaminen on vaivalloista ja joskus jopa vaarallista. Ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka eivät halua kuluttaa kallista aikaansa poliisikuulustelussa ja ehkä vielä oikeudessa. Saattaapa rikollinen vielä uhkailla jälkikäteen. Tietysti nopealla ilmoittamisella poliisille voisi välttyä todistamisesta, kun poliisi nappaisi tekijän suoraan rikospaikalta kiinni.
 

Vuosia on pohdittu ja esitetty todistajansuojelua ja nimettömänä todistamista. Olisiko nyt vihdoin aika tehdä jotain? Tämä tietysti vaatii lainsäädännöllisiä toimenpiteitä. Aleksis Kiven säkeistä löytyy kohta ”kaukana kavala maailma”. Valitettavasti se on monelle liian lähellä, vaikkapa Sibeliuspuiston vieressä olleen auton omistajalle. Toivottavasti jonkun jalkapalloilijan patsas potkaisee tämän pallon lainsäätäjille. Poliisi tarvitsee kuulevia korvia ja näkeviä silmiä.
 

 

4 kommenttia artikkeliin “Soittaisipa edes Sibelius poliisille”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Ilkka!
  Ihanan Mummoliigani 87v. jäsen Hilja sanoo,
  ajasta on kadonnut talkoohenki,
  tilalla on tunnari ”ensin minä itte ja ehkä sinä sitte”..
  Pienten kylien ilmapiiri tuntui joskus ahistavalta,
  kaikki tunsivat, ”tiesivät” toistensa tekemiset.
  Mitä enempi sitä ”kontrollia” olen pohtinut,
  sen hienommalta rikosten ennaltaehkäisyltä se tuntuu.
  Kun joku raitilla läks lomille sovimme,
  jotta katotaan lomailijan tyhjäksi jäänyttä pihaa ja huushollia sillä silmällä.
  Meistä jokaisen pitäisi kilauttaa polliisille ko. tilanteissa,
  sillä seuraavana kohteena saatan olla minä, sinä..
  T. Riitta

 2. Ismo Soukola sanoo:

  Hei Ilkka!

  Tuo todistajan asema on välillä ongelmallinen. Eivät nykykriminaalit enää kunnioita reilun pelin meininkiä, vaan pikkunilkitkin yrittävät jo uhkailla todistajiksi rohjenneita.

  Enkä oikein ymmärrä, miksi rikosilmoituksessa pitää todistajan ja asianomistajan tiedot olla hetua ja osoitetta myöten. Epäillyn osoitehan on mitä useimmin Poste Restante tai VVA (vailla vakinaista asuntoa).

  Oikeudenkäynneistä sen verran, että usein herra Syytetty ei vaivaudu saapumaan haasteesta huolimatta pääkäsittelyyn, jossa tuomioistuimen jäsenten lisäksi häntä odottavat asianomistajat ja todistajat, usein työaikaansa uhraten. Haasteen uhkasakkokaan ei riitä motivoimaan persaukista syytettyä, käypähän samaan syssyyn sitten istumassa senkin sakon.

  Turhaa ajan ja rahan haaskausta moinen.

  Olen sitä mieltä, että tuomioistuimen tulisi katsoa kyseisessä tapauksessa syytetyn luopuneen itsensä puolustamisesta ja tuomita hänet syyksiluettavasta teostaan täyteen rangaistukseen.

 3. Karin Viitanen sanoo:

  Taas kerran olet käyttänyt noita viestintäpsykologian parhaimpia oppeja. Jatka samaan tyyliin.

 4. Olli Miettinen sanoo:

  Hienosti ajateltu Ilkka.
  Lähetä tämä idea myös kansanedustajille. He voisivat käydä Senaatintorilla Aleksanteri II:n patsaalla, siilä siihen liittyy tämänkin asian ydinkohdat.
  Patsaaseen kuuluu Aleksanteri II:n hahmo sekä neljä allegorista veistosryhmää, jotka kuvaavat Lakia (Lex), Työtä (Labor), Rauhaa (Pax) ja Valoa (Lux). Kaikkia noita heidän tulisi ajaa…

Jätä kommentti

css.php