Äiti tuo mies tuijottaa minua

Nyt se on sitten oikein tutkittu, että poliisikin on ihminen. Poliisiopiskelija saattaa katsella vastakkaista sukupuolta oikein silmillään. Sepä onkin kauheaa, että oikein tuijotellaan. Tutkimuksen mukaan se voidaan kokea seksuaalisena häirintänä. Hyvin on kysymys aseteltu. Peililasit on ilmeisesti määrättävä pakollisiksi varusteiksi, ettei katseen kohtaamista toinen osapuoli huomaisi.

En ymmärrä tällaisia turhanpäiväisiä tutkimuksia ja niiden tulosten jälkeen julistettavaa nollatoleranssia. Siitä tuntuu tulleen oikein muotisana poliisihallinnossa. Tarjoillaan nollatoleranssia juopotteluun, ylinopeuksiin ja mitä vielä keksitäänkin. Totta kai poliisin pitää pyrkiä toimimaan niin, ettei poliisia enää tarvita. Taitaa olla ainoita ammattikuntia, jonka työn täydellinen onnistuminen johtaisi työttömyyteen. Nollatoleranssi ei toteudu muissa kuin näissä nollatutkimuksissa.

Parikymmentä vuotta sitten sain itsekin eteeni 60 sivuisen lomakeläjän, jossa kysyttiin kaikkea mahdollista nipistelystä lenkillä käyntiin. Noudatin nollatoleranssia siihen, enkä vastannut. Samalla lailla toimi aika moni naispuolinen kollegani. Kysymykset ja niiden vastausvaihtoehdot asetellaan sitten, että saadaan toivottu tulos. Toivottavasti tähän poliisiammattikorkeakoulussa nollatoleranssiin johtaneessa tutkimuksessa ei käytetty poliisihallinnon rahoja. Niille olisi ollut tärkeämpääkin käyttöä, vaikkapa jonkun työttömän poliisin palkkaukseen edes hetkellisesti töihin. En vaivaudu selvittämään missä ja kuka tutkimuksen teki. Tähänkään tutkimukseen ei vastannut kuin kolmasosa polisiopiskelijoista. 

Uskaltaako tässä enää katsoa vastakkaista sukupuolta edes silmiin? Pitäisikö minunkin hankkia peililasit tai pitää trendin mukaisesti aina aurinkolaseja, satoi tai paistoi? Näin teki mm. eräs kunnanjohtaja haastattelussaan telkkarissa. Lippis vielä silmille joka paikassa, niin silloin minäkin olisin nykytapojen mukainen ihminen. En suostu, katselen edelleen ihmisiä ja morjestelen tuttuja.

7 kommenttia artikkeliin “Äiti tuo mies tuijottaa minua”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Ilkka!
  Tämä onkin mehevä ja tärkeä keskustelun aihe!
  Jokainen mies on havahtunut katselleensa perän perään. Tarkoitus ei ole kohdetta mitenkään loukata tai häiritä, mutta niin vaan silmä lepää naisvartalossa. Miehelle tulee outo olo, jos hän tietoisesti yrittää vältellä näkemistä.
  Itse asiassa on naisten tehtävä kommentoida, mihin miehet pistävät silmänsä hississä, aulassa, käytävällä jne.
  No, onneksi on niin kylmä, että naiset pukeutuvat taas palttooseen.
  Vielä on kesää jäljellä t. Hessu K.

 2. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Ilkka ja Heikki!
  Hyvä ystäväni Manselainen, on neljännesvuosisadan ajan valistanut, etten sanoisi kurssittanut minua mystisestä miesten maailmasta.
  Hänen sanojaan lainaten
  ”Miehen on helpompi katsella kuin kuunnella”
  Eläköön se pieni ero!
  Sadetta pidellessä Riitta

 3. Ilkka Iivari sanoo:

  Kiitos Heikki ja Riitta!

  Ehkäpä tämän jutun juju on kuitenkin enemmän turhat tutkimukset. Minä en ymmärrä miksi pitää tehdä tutkimuksia ensinnäkin itsestäänselvyyksistä ja toiseksi trkoitushakuisesti.
  Tässä tapauksessa on haettu ongelmaa, jota ei oikeasti taida olla. Näitä ahdistelututkimuksia uutisoidaan milloin mistäkin. Ainakin omat naispuoliset kollegat nauroivat edelliselle poliisista tehdylle tutkimukselle.
  Kysymysten sopivalla asettelulla saa ihan minkälaiset tulokset tutkija haluaa.
  Ennen sanottiin, että katsoa saa muttei koskea. Nykyään se taitaa päteä vain museoissa.
  Niinhän se menee, että päivällä koulussa tai työpaikalla ei saa edes katseella lähennellä, mutta illalla baarissa sitä oikein haetaan. Laittaudutaan soidinmenokuteisiin ja vedetään tykövetoa kainaloon ja kaulalle.

 4. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Ilkka!
  ”Kysymysten sopivalla asettelulla…”
  Olet oikeassa mielestäni.
  Olen jossakin aiemmassa blogissani tainnut kirjoittaa ko. aiheesta.
  Tuli tutuksi tutkimushaastattelijan työssä aikoinaan, miten kysymyksillä voidaan ohjailla vastauksia määrättyyn suuntaan.
  Luin kirjan Kuinka tilastoilla valehdellaan/Darrel Huff
  Harmi vain, että tällaiset tutkimukset nielevät valtavasti rahaa ja niiden todellinen tulosarvo.. hm.
  Jatketaan harjoituksia nimeltään elämä!
  T. Riitta

 5. Heikki Koskela sanoo:

  Tervehdys Riitta ja Ilkka!
  En ole juurikaan ollut elämässäni palkkatöissä enkä siis tiedä, miten seksistinen työpaikkakulttuuri nykyään firmoissa on. Tiettyjä ruraalilegendoja olen kuullut, mutta ne ovat varmaan muuntuneet aikojen saatossa. Takavuosina oli mediassa kohujuttu jonkun poliisilaitoksen tilanteesta, jossa naiskonstaapelit vaihtoivat ammattia kestämättömän häirinnän takia, ja pikkujouluihin ei ollut menemistä. Hämeenlinnan poliisilaitoksella tällaista ongelmaa ei esiinny ainakaan erään entisen kalvolalaisvaltuutetun mukaan.
  Sekin ihmetyttää, että lainsäädännössä työnantaja on pantu vastuuseen tämmöisistä asioista. Eikös jokainen yksilö vastaa itse itsestään.
  Nämä häirintäjutut ovat vaikeita ja arkoja juttuja, ja hankalia todistaa.
  Kaikkia kyselyjä ei kannata heittää roskikseen: niistä näkee, mistä yhteiskunta on kiinnostunut.
  Ja huomenna äänestämään t. Hessu K.

 6. Ilkka Iivari sanoo:

  Terve Heikki!
  Ennen sanottiin, että markan rahalla saa monenlaista tutkimusta. Eurolla tuntuu saavan samanlaista. Fiktiivistäfaktaa eli järjestys menee valhe, emävalhe, tilasto.

  Niin oli aikanaa kohu ja me kollegat ihmeteltiin, että yksi henkilö joutuu jokaisessa työpaikassa häirinnän kohteeksi. Jotenkin tuntui oudolta. Vaikea sanoa mikä siinä oli totuus.
  Tunnen hyvin kyseisen ent. kalvolalaisvaltuutetun. Hänenkin kanssa naurettiin silloin näitä tutkimuksia ja lehtijuttuja.

  Ei tietenkään heitellä kaikkia tutkimuksia, mutta suurimman osan voi heittää suoraan paperinkeräykseen. Yhteiskuntaa ei välttämättä asia kiinnosta, vaan sitä kyseistä tutkijaa, joka työllistää sillä itsensä hetkeksi. He kun ovat pääasiassa pätkätyöntekijöitä ja elävät tutkimusrahoista toiseen. Näin ainakin tohtiriksi väitellyt koulukaverini kertoi.

  Tutkimuksilla heataa edelleen ongelmia joita ei oikeasti ole olemassa. Niin kuin Riitta totesi ja olen itsekin havainnut kysymykset voidaan asetella tarkoitusperien mukaan.

  Psykologit ovat tutkineet, että ihmisen katse kiinnittyy yleensä massan keskipisteeseen. Missä se sit milloinkin on, niin sinne se huomaamattakin osuu. Häirintää tai ei.

  Älä Heikki vielä huomenna mene, kun vaalihuoneisto aukeaa vasta sunnuntaina. Joudut odottelemaan kuin nuoriso Madonnan konserttilippuja. Tais siellä olla aikuisiakin.

 7. Pekka Lampela sanoo:

  Kesä tulee

  ja jos rehellinen haluaa olla, lämpiminä päivinä saa helposti itsensä kiinni tuijottamasta toinen toistaan kauniimpia naisia. Olo on kuin vasta laitumelle päässeellä. Tuo on varmaan useimpiin miehiin sisään rakennettu ominaisuus.

  Vaan pienenä äiti opetti, että tuijottaminen voi ihmisiin koskea, joskus kovastikin. Eikä se koskeminen tarkoita vain vammaisia tai jollain tavalla ”normaalista” poikkeavia. Se voi koskea keneen vain. Eikä sitä tarvitse tehdä kaikkea mikä itsestä tuntuu mukavalta.

  Poliisi on perinteisesti miehinen ammatti ja siksi esimerkiksi raiskauksen uhrien on ollut vaikea mennä poliisin puheille. Usein myös vastaanotto on ollut vähemmän miellyttävä kun miehiset arvostukset tulevat vähemmän mietittynä esille. Kun poliisi kokemuksesta tietää, että humalassa vähäpukeinen nainen tulee helpommin raiskatuksi, niin uhrin tahatonkin syyllistäminen tulee helposti esille, vaikka mikään, ei mikään oikeuta sen enemmän raiskausta kuin tappoakaan.

  On hyvä, että poliisiin tulee enemmän ja enemmän naisia ja on hyvä että koulutuksessa enemmän ja enemmän kiinnitetään huomiota ihmisten kohtaamisessa tarvittavaa hienotunteisuutta. Toisen huomioonottamista.
  Katse voi olla koskettava niin hyvässä kuin pahassa.

  On hyvä että näitä hienovaraisempiakin asioita tutkitaan. Ehkä joskus vielä opitaan sellaista ihmistuntemusta, että raiskattu mieskin uskaltaa poliisin puoleen kääntyä.

  Olisi hyvä jos ymmärtäisimme myös tiedotusvälineiden käsittelevän tutkimuksia tavalla joka ei juuri tuo esille niiden tärkeitä näkökulmia jos vain se yleinen huvittavuus paremmin myy.

Jätä kommentti

css.php