Koirani heiluttavat häntäänsä lain muutoksille

Koirani heiluttavat häntäänsä, kun kuulevat eläinten oikeuksien paranemisesta. Näin tulkitsen. Itsellään niillä ei ole ollut huolta, mutta joillakin kavereillaan kyllä. Toivottavasti ovat samaa mieltä kanssani. Viimeinkin eläinten huonoon kohteluun ollaan tekemässä kunnolla sanktioituja lainmuutoksia. Työryhmä on esittänyt rikoslakiin muutosta, jossa tulisi myös eläinsuojelurikoksen törkeä tekomuoto. Tähän asti rikoslaissa on ollut vain kaksi lievää tekomuotoa: eläinsuojelurikos ja lievä eläinsuojelurikos. Eläinsuojelulaissa on vain eläinsuojelurikkomus. Törkeästä satuttamisesta on seurannut vain sakkoa. Normaalisti lainsäädännössä rikolliset teot jaetaan kolmiportaisesti: törkeään, niin sanottuun tavalliseen ja lievään tekomuotoon.

Pistäisivät samalla rikosnimikkeet puhuttelevampaan muotoon. Eläinsuojelurikos antaa helposti kuvan, että eläinsuojelu on rikos. Miksei kirjata suoraan, että kyseessä on pahoinpitely. Pahoinpitelyn mieltää jokainen, että nyt tekee kipeää. Helppo homma, kun pahoinpitely sanan eteen lisätään vain sana ”eläimen”. Asian vakavuutta voisi korostaa myös sillä, että eläimiin kohdistuvat rikokset siirrettäisiin rikoslaissa omaan lukuunsa. Nyt eläinsuojelurikos löytyy samasta luvusta mellakoinnin, sukupuolisiveellisyyden ja uskonrauhan kanssa.

Väitetään, etteivät kovemmat rangaistukset vähennä rikollisuutta. Voi olla niin. Uskon kuitenkin, että puhuttelevammat rikosnimikkeet voivat vähentää. Ihmismieli rakentaa moraalista ohjeistusta toiminnalleen ja saattaa ohjautua oikeaan suuntaan, kun saa mentaalisen tuntemuksen pahoinpitelystä. Australialainen filosofi Peter Singer korostaa, että kaikki sellaiset eläimet, jotka kykenevät tuntemaan kärsimystä, on otettava moraalisen toiminnan piiriin. Toisin sanoen me emme saa tuottaa kärsimystä millekään elävälle olennolle.

Tuollaisia ajatuksia syntyy, kun olen saanut kahdeksan vuotta kuljeskella hihnan perässä koirani johdattamana. Pienenä matemaatikkona päätin laskea kuinka monta kilometriä olen iloista häntää seurannut. Vuoden jokaisena päivänä vähintään tunnin lenkki on kahdeksan vuoden aikana 2920 tuntia tallustelua poluilla ja metsissä. Jokaisena tuntina olemme varmuudella tehneet matkaa viisi kilometriä, sillä välillä on heitetty laukaksikin. Kalkulaattorin numerot pysähtyivät lukuun 14600. Siis lähes viistoista tuhatta kilometriä on taivallettu. No eihän se ole kuin toistakymmentä kertaa Kilpisjärveltä sen satamakaupunki Helsinkiin. Muutavia luontohavaintojakin niillä tallusteluilla olemme havainneet.

Kommentti artikkeliin “Koirani heiluttavat häntäänsä lain muutoksille”
  1. Karin Viitanen sanoo:

    Hieno idea muuttaa rikosnimikkeet puhutteleviksi. Eläimet antavat nautinnon, mutta eivät pysty itse puolustamaan itseään, joten jonkun se on tehtävä.
    Kiitos Ilkka taas olet oikealla asialla.

Jätä kommentti

css.php