Oikea journalismin kukkanen tänään

Hyvin opettavaista tarinaa julkaistiin tässäkin mediassa tänään. Brittipoika isäksi 13-vuotiaana. Tämän kakaran isä vielä piti poikaansa vastuuntuntoisena, kun kävi sairaalassa, eikä vain pelannut bleikkaria. Jo on aikoihin eletty.  Ei silti on sitä osattu Suomessakin, sillä mun lukiokaveri oli tullut isäksi 14-vuotiaana.

Silti tällaista ei kyllä tarvitsisi uutisoida ollenkaan. Ei kai haluta, että suomalainen rikkoisi tämän maailmanennätyksen. Kyllä täällä on lapsilla tarpeeksi ongelmia omasta takaa, ettei tarvitse niitä ulkomailta hakea lisää. Helppoahan se on napata tuollainen uutinen ja revittää sillä. Kuka herättäisi tuon jutun palstoille napanneen toimittajan ajattelemaan.

5 kommenttia artikkeliin “Oikea journalismin kukkanen tänään”
 1. Karin Viitanen sanoo:

  Ei todellakaan pitäisi julkaista tuollaista moraalin löyhtymistä.
  Roskalehdet ovat erikseen. Myös jutun alunperin julkaissut Sun taitaa olla niitä.

 2. Veli-Matti Virtanen sanoo:

  Nyt taisit, Ilkka, syyllistyä niin muodikkaaseen vauhtisokeuteen! Tuolla sanallahan oppositio on kyllästymiseen asti luonnehtinut porvaripoliitikkojen viimeaikaisia möläytyksiä.

  Annat ymmärtää, että tällaisen julkaiseminen Hämeen Sanomissa voi johtaa siihen, että maanpoikamme alkavat kilvoitella britteinsaarelaisten kanssa varhaisisyydessä. Kaivapas sieltä lukemiesi tiedotusopin oppikirjojen hakemistoista sana ”ruiskuneulateoria” (jos tuon nyt oikein muistin, parinkymmenen vuoden aivopölyn alta).

  Brutaaleimmillaan tuon teorian kannattajat – usein tietämättään – ovat sitä mieltä, että viestin sanoma uppoaa vastaanottajaansa sellaisenaan, kuin lääke tai herraparatkoon huume ruiskuneulasta suoneen. Ja että tuo viesti saa vastaanottajansa käyttäytymään juuri sillä tavalla kuin viestissä kuvataan.

  Tiedonvälitys olisi mahdotonta, jos tuo olisi totta. Tuossa samaisessa lauantain 14. päivän lehdessä julkaisimme myös mm. uutisen ”Väkivalta lisääntyi Janakkalassa”. Johtaako tuo nyt oitis siihen, että janakkalalaiset alkavat jutun villitseminä mätkimään toisiaan entistäkin vinhemmin? Tokkopa.

  Itse asiassa kaikkien poliisiuutisten julkaiseminen olisi samalla logiikalla mahdotonta. On aika ajoin hyvä keskustella, onko rötösuutisia lehdissä liikaakin ja ovatko ne ”oikeanlaisia”, mutta siitä olemme olleet jo aiemmissa yhteyksissä yhtä mieltä, että vissi yhteiskunnallinen merkitys niillä on. Vähintään ne ovat osaltaan kuvaamassa yhteiskuntaa sellaisena kuin se on.

  Todellisuuden kuvaukseen osallistui piskuisesti myös tuo esille nostamasi uutispätkä. Jos se nyt totta oli. Jos HäSa olisi sen saanut suoraan Sun-lehdestä (joka tosiaan on suurinta soopaa brittiläisessä viihdelehdistössä), olisi täysi syy epäillä juttua pupuksi (kantasana ”puppu”). Mutta uutistoimistojen asiakaslehden on voitava luottaa STT:n ja sitä monin verroin suuremman ja mahtavamman ja luotett… siis ulkomaalaisemman AFP-uutistoimiston laatuun.

  Olet oikeassakin: ”Ei tuollaista tarvitsisi julkaista ollenkaan”. Ei tarvitsisi, jos olisi tilalle jotain tärkeämpää, kiinnostavampaa jne. Aina ei ole. Ehkä ei perjantai-iltanakaan ollut tuon ulkomaansivun kokoajalla, jonka uutispäällikön roolissani olen oppinut tuntemaan ajattelevana toimittajana (ja jonka tiedän olevan myös vastuullinen perheenäiti).
  Ja vaikka olisi ollutkin, sitä muuta, ymmärrän ja hyväksyn hänen juttuvalintansa. Lukujuttu! Ymmärtääkseni sinäkin sen luit…

  Eikä hän todellakaan ollut tuota pahaista uutisen nysää ”revittänyt” kuten väität. Se oli oikealla painoarvollansa Kalifornian osavaltion kriisistä kertoneen pääuutisen alapuolella, ”laatikossa”, johon usein kokoamme uutistoimistojen annista tällaisia pieniä tarinoita maailmalta.

  Niillä on oma pieni arvonsa maailman hullun puolen kuvaajana, ei sen enempää. Ja itse kukin tulkitsee tuollaisia omien arvojensa mukaan, antaen lukemalleen merkityksiä merkitysten äärettömästä kirjosta. Useimmat meistä on rokotettu ruiskuneulateorian muka kuvaamia vaikutuksia vastaan jo penskana – kun kotona ja vähän kai koulussakin opetettiin ymmärtämään tätä maailmaa ja ajattelemaan ihan ite. Nykyään tuota ei lie enää tapahdu. Vai miksi muuten jonkun piti mennä keksimään ”mediakasvatus”?

 3. Ilkka Iivari sanoo:

  Ymmärrän Veli-Matti ihan hyvin näkökantasi ja olemmehan me näistä asioista tosiaan keskustelleet aikaisemminkin ja olleet yhtämieltä.
  Ainahan tarvitaan kuitenkin jonkinlaista herätystä. On vain valitettavan paljon esimerkkejä siitäkin, että uutinen uppoaa ja siihen samaistutaaan. En yksilöi enkä luettele minkälaisissa, sillä jokainen uutisointia seuraava, ajatteleva, tietää ne itsekin.

  Kyllä varmaan pitäisi ja pitää luottaa isoihin uutistoimistoihin, mutta joka tapauksessa alkuperäinen lähde oli Sun. Siitä lehdestä en todellakaan varmistaisi mitään.
  Valitettavasti esiintyy näitä ihmisiä, jotka haluavat rahastaa näennäisjulkisuudella.

  Tyylini Veli-Matti tunnet, että joskus ammun tahallaan yli ja tarkoitus on silloin herättää keskustelua.
  Totta kai pitää tuoda esille missä tässä yhteiskunnassa mennään. Valitettavasti se keskustelu unohtuu, eikä mietitä ja pohdita mitä ”tietynlaisille” asioille voisi tai pitäisi tehdä.
  Aika tylsää olisi, jos vain uutisoitaisiin, että hyvin menee, eikä oikein mitään tapahdu.
  Sananvapaus on sananvapautta ja vastuullisuus on vastuullisuutta. Niihin pitää lisätä vielä välittäminen.

  Kaiken lisäksi mitään asiaa tai ilmiötä ei voi pitää piilossa, kun on niin paljon kuulevia korvia ja näkeviä silmiä. Asioiden julkituloonkin on keinoja vaikka kuinka paljon netissä ja tuubeissa.

  Aurinko paistaa. Ammennamme siitä iloa. Minua kutsuu loistavasti ylläpidetyt Hämeenlinnan ladut juuri nyt. Laitan pitoa myös ”vauhtisokeuteeni”.

 4. Veli-Matti Virtanen sanoo:

  ”Sananvapaus on sananvapautta ja vastuullisuus on vastuullisuutta. Niihin pitää lisätä vielä välittäminen.” Noin tiivistelit.
  En pane vastaan. Mutta päävastuu välittämisestä on läheisillä, itse kullakin toisistaan. Tässä keskustelumme aiheessa lähinnä vanhemmilla lapsistaan. Niin, että vaikka koko perhe voisi naureskella yhteisessä aamupöydässä moisille suuren maailman tarinoille. Sillai turvallisesti.
  En väitä, että tiedonvälittäjäkään voi taas saa itsensä välittämisestä vieroittaa, mutta ei se hänen murheistaan päällimmäisenä voi olla.
  Ei tietenkään mitä tahansa voi julkaista.
  Silti tiedonvälittäminen on ensisijaisesti tiedonvälittämistä, ei välittämistä.
  Yksinpä jo siksi, että ihan kaikella julkaistulla tiedolla on myös seurauksia, joita kukaan ei ole tarkoittanut eikä pystynyt ennakoimaan.
  Vaan hiihtotalvi on hieno!
  Koska välitän muistakin kuin itsestäni, välitän täten tiedon niille, joilla sitä ei jo ole: Aulangon kymppi, se vanha kunnon ”kansanhiihtolatu” on yllättävän hyvässä kunnossa lumen vähyydestä huolimatta. Suksikaa sinne!

 5. Ilkka Iivari sanoo:

  Tuo mun tiivistely oli omaa ajatusta asioista, ei mitenkään tarkoitettu pelkästään median tehtäväksi. Enpä kuitenkaan pane pahaksi…

  Niin kuin tiedämme ei kyllä mediaa voi syyllistää jos jotain ikävyyksiä tapahtuu. Niin kuin joskus keskustelimme ei tiedonvälittäjä voi jokaisessa jutussaan ohjailla ja neuvoa. Valtaosa käyttäytyy ja toimii niin kuin pitää. Toisaalta kuka sen määrittää miten pitää käyttäytyä ja toimia.
  Sellaista roolia en minäkään halua.
  Poliisina joudun sitä tekemään virkani puolesta, kun oikein laissa on säädetty, että pitää neuvoa jne. Ilmiöt on tuotava esiin ja siinä ei kukaan pärjää ilman hyvää tiedonvälitystä. Se meillä toimii.
  Niinhän se on, että valtaosa lukijoista ja kuulijoista kyllästyisi, jos jokaisessa poliisiuutisessakin olisi ohje ja neuvo perässä.

  Minäkin välitän muista ja siksi ilmoitan, että Alajärvellä on loistavat hiihto-olosuhteet molemmilla tyyleillä ja luistimille myös hyväkuntoista reittiä paljon paljon. Avaraa tilaa antaa auringon tulla luo.

  Tämä tästä. Jatkamme sekä tiedonvälitystä, että keskustelun herättelyä.

Jätä kommentti

css.php